maandag 19 juni 2017

Raddraaien: Abba



De hittegolf houdt dit deel van Europa in haar greep. Ik lees op Facebook van iemand in Steenwijk die erover klaagt dat haar slaapkamer een sauna is geworden. In Uffelte is het hier beneden lekker koel. Collega Lee in Wolverhampton heeft vermoedelijk een slechte verbinding gehad vanwege de warme nacht? Ik heb in ieder geval om twaalf uur 'onze tijd' de show van hem overgenomen. De ventilator in mijn oude IBM wil ook wel eens overuren maken met warmte, maar heb hem vanavond niet gemerkt. Dan ga ik me nu bezig houden met 'Raddraaien' en mag de negende single uit de eerte jaren zeventig-bak aan bod laten komen. En, jawel hoor, de hittegolf houdt ook 'Raddraaien' bezig. De rubriek kan immers ook niet weten dat Uffelte niet bepaald een 'city' is, maar verder klopt het aardig met vanavond. Onderwerp in deze aflevering van 'Raddraaien' is 'Summer Night City' van Abba (1978).

Waar en wanneer? Daarvoor hoef ik niet ver terug in de tijd. Ik heb de single 'dubbel' in de bak: De Engelse Epic en de Nederlandse Polydor. De negende single is die laatste en die heb ik in december gekocht bij de kringloopwinkel in Meppel. Het is wonderwel één van de weinige nummers van Abba dat me altijd goed smaakt. Ik heb het aan mijn liefste (en enige) zus te danken dat een eventuele liefde voor Abba een kleine deuk heeft opgelopen in de kindertijd, maar daar staat tegenover dat ik haar liefde voor Electric Light Orchestra klakkeloos heb overgenomen. Hoewel Engelse persingen doorgaans mijn voorkeur genieten, is de Engelse 'Summer Night City' aardig versleten en dus doe ik me te goed aan deze Nederlandse persing die een stuk beter klinkt!

Het verhaal van Abba hoef ik niet af te steken. Ik heb al eens eerder in 'Raddraaien' een overzicht gegeven van het ontstaan van de Zweedse supergroep en ik zal me in dit bericht beperken tot de laatste paar jaar in het bestaan van de groep. Is het met 'Summer Night City' al mis gegaan of kunnen de twee echtparen de schijn hoog houden? Op het fotohoesje lachen de heren nog altijd en droomt Agnetha ervan om thuis te zijn bij haar kinderen. Nee, op het eerste gezicht geen tekenen van relaties die op springen staan, behalve dan een scheur binnen de groep zélf. 'Summer Night City' heeft namelijk een geschiedenis op zichzelf.

Het zijn meesters die hun kunst verstaan. Benny Andersson en Björn Ulvaeus hebben het gebundelde talent om perfecte popsongs te schrijven, arrangeren en produceren. Het duo wil een eerbetoon schrijven voor Stockholm, hun thuishaven. Het liedje heeft in het begin 'werktitels' als 'Kalle Sändare' en 'Dancing In The Moonlight'. Er wordt bedacht om dit nieuwe hersenspinsel de eerste single van het album 'Voulez-Vous' te maken en dus wordt extra uitgepakt om een groteske pop-single te maken. Andersson en Ulvaeus bedenken een ballad-achtige opbouw in de intro welke uitmondt in het snelle gedeelte. Er wordt begonnen aan 'Summer Night City' als Abba net haar Polar Music Studio heeft geopend, maar dat is nog niet klaar voor deze opname. De muziek wordt dus opgenomen in de studio's van Metronome. Dan wordt als eerste besloten om het lange intro te schrappen om het nummer meer energie te geven. Vervolgens gaat van alles mis. Abba spendeert meer dan een week aan het mixen van de single en dat is gewoonlijk binnen een dag gebeurd. Wat de mannen ook doen, ze kunnen maar niet het geluid van een eerdere Abba-plaat bereiken. Tot slot wordt een hoop compressie over het nummer heen gegooid en dat maakt dat 'Summer Night City' apart staat van overige Abba-nummers. Er zit iets 'afstandelijks' in de plaat en dat staat haaks op andere, meer directe, songs van het kwartet. De heren en dames zijn absoluut niet tevreden over de opname, schrappen het van de 'tracklisting' van 'Voulez-Vous' en brengen het, tegen hun zin, uit als een aparte single. Pas in 1997 wordt het een bonus-track op de cd-uitgave van 'Voulez-Vous' en de oorspronkelijke versie met het lange intro verschijnt in 1994 op de box 'Thank You For The Music'.

,,Het was geen Abba, hoewel ik het nummer later wel meer ben gaan waarderen", zegt Agnetha jaren later in een interview. ,,We hadden dit nooit moeten uitbrengen", betuigt Benny zijn spijt. ,,Een doodsaai nummer", oordeelt Björn. Toch kan Abba in 1978 niet stuk bij de fans. Zeker omdat het nummer niet op een elpee staat, móet je de single wel kopen om de verzameling compleet te hebben. In Ierland, Finland en Zweden stoomt het door naar de eerste plek. In Zweden is het zelfs de laatste nummer 1-hit voor Abba. In ons land haalt het nog net de top vijf en duurt het eerst tot 1979 eer Abba met 'Chiquitita' weer de hoogste plaats in de Top 40 bezet. Tegen die tijd zet ook de kentering in voor wat betreft de relaties binnen Abba met alle gevolgen van dien. Niet alleen de split in 1982, maar ook een paar prachtige nummers die niet geschreven hadden kunnen worden zonder deze misère.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten