vrijdag 16 juni 2017

Het zilveren goud op 33 toeren: juni 1992



Nog drie afleveringen te gaan van deze extra 'Het zilveren goud', maar er is nog heel wat werk te verzetten voordat het ten einde is. De laatste paar maanden in 1992 dat ik de elpees bij hou in de kaartenbak, groeit deze verzameling met grote sprongen. Eind 1993 was het sowieso ten einde gekomen want toen heb ik honderden elpees overgenomen van iemand en dat had ik nooit allemaal in kaart kunnen brengen. Ik ga deze aflevering weer net zo doen als de vorige, namelijk album voor album en dus hou ik de inleiding kort. Hierbij de elpees die ik in juni 1992 aan mijn collectie heb toegevoegd.

LP80 Collection 1968 - 88-José Feliciano (NL, EVA, 1988)
Feliciano heeft in de zomer van 1988 een verrassende comeback gemaakt met 'Ponte A Cantar' en dat inspireert EVA tot het uitbrengen van deze verzamelelpee. De laatste hit staat op de elpee maar ook een greep uit de klassiekers die Feliciano in de jaren zestig en zeventig aan het vinyl heeft toevertrouwd. Ik heb even daarvoor 'Che Sara' op single gekocht en lust wel meer van de man. Het is middels deze elpee dat ik zijn 'Rain' leer kennen en waarderen. Deze van Feliciano koop ik samen met Gerry Rafferty op een doordeweekse middag bij de kringloopwinkel aan de Oude Oppenhuizerweg en 'show' ook mijn laatste aanwinsten bij de Middelsékrite.

LP81 City To City-Gerry Rafferty (NL, United Artists, 1978)
'Baker Street' is de voornaamste reden van mij om deze in huis te halen, het kost slechts een paar maanden extra eer ik de originele single kan toevoegen aan de verzameling. Buiten de singles om heb ik nooit de moeite genomen om de rest van het album te leren kennen, maar kan me niet voorstellen dat het een teleurstelling moet zijn. Eentje voor de 'bucket list'?

LP82 Got The Feelin'-The Dave Pike Set (NL, Relax, 1969)
De eerste aanwinst van de rommelmarkt op de Overkluizing in IJlst. Na het teleurstellende resultaat van 1991 ditmaal een moddervette vangst! Voor de rest van het verhaal verwijs ik jullie naar het bericht van afgelopen zondag.

LP83 Kayak-Kayak (NL, EMI, 1974)
Dankzij de reclame-single voor de Opel Ascona in de Rally Monte Carlo ken ik Kayak al vroeg in mijn leven. Als ik deze elpee zie, moet-ie wel mee. Elpees zijn vaak singles met erg veel bonustracks erom heen en in geval van 'Kayak' is 'Wintertime' de single waar het mij om gaat. Eentje die ik nog niet op single ben tegen gekomen, maar van een speurtocht is evenmin sprake. Hij komt vast nog wel eens op mijn pad. De rest van de elpee heeft me niet over de streep kunnen trekken voor wat betreft een diepere interesse in de albums van Kayak hoewel ik een fraaie verzameling elpees heb aangelegd van de groep. 'Kayak' is de eerste elpee die ik koop van Kayak.

LP84/ LP85 Happy Together Again-The Turtles (US, Sire, 1974)
Dit album is vorige week woensdag te gast geweest op Soul-xotica. Voor wie twijfelt aan het jaartal: De plaat is eerst alleen in Amerika verschenen en pas in 1975 in Nederland op het Philips-label.

LP86 Cosmo's Factory-Creedence Clearwater Revival (NL, Liberty, 1970)
Er zijn van die elpees waar je nooit genoeg van hebt. Ik heb, geloof ik, vijfmaal 'Harvest' van Neil Young, maar ook 'Cosmo's Factory' kan ik eigenlijk nooit laten liggen. Dit exemplaar is echter de eerste die ik koop en ik kan me eveneens herinneren dat ik ooit nog eentje heb weggegeven aan aan vriend. De voornaamste reden daar is ook de reden in 1992 om te investeren in dit album: De lange uitvoering van 'I Heard It Through The Grapevine'. Alleen daarom al een 'must-have'.

LP87 Tomorrow Belongs To Me-The Sensational Alex Harvey Band (NL, Vertigo, 1974)
Dit is nog steeds de tijd waarin ik de Amerikaanse Alex Harvey verwar met de Schotse Alex Harvey. Omdat er nog steeds mensen zijn die het verschil niet kennen: Alex Harvey van 'To Make My Life Beautiful' is een Amerikaanse singer-songwriter waar de Harvey van The Sensational Alex Harvey Band een Schotse rocker is. Ik schrik in eerste instantie dan ook best een beetje van de wilde rock van Harvey en zijn companen, maar openingstrack 'Action Strasse' zal dankzij een cassettebandje uit 1992 uitgroeien tot een favoriet. Pas in Engeland leer ik het verschil kennen en sindsdien 'begrijp' ik ook de theatrale aanpak van The Sensational Alex Harvey Band.

LP88/ LP89 In Flight-Alvin Lee & Co. (NL, Chrysalis, 1974)
Een jaar geleden heb ik 'Cricklewood Green' van Ten Years After gekocht en kan dat album best waarderen. Zou ik dan ook klaar zijn voor dit solo-album van Alvin Lee? Nou, nee, niet echt... Ik heb het wel geprobeerd, maar hier is geen doorkomen aan voor mij. Ik geloof dat de plaat redelijk schaars is en dus misstaat het niet in de bakken, maar ik zal hem nimmer grijs draaien.

LP90 Save Our Souls-The Rob Hoeke Rhythm & Blues Group (NL, Philips, 1967)
Ik heb 'Babe Don't Go' leren kennen van een verzamelalbum dat ik eens van iemand heb geleend en met de aanschaf van deze klassieke Rob Hoeke-elpee heb ik deze zelf in huis gehaald. Een plaat waarop Hoeke en zijn muzikanten steeds meer de nieuwe rhythm & blues, de 'soul', gaat uitdiepen en dat zeer verdienstelijk doet. Ook helemaal '1967' dankzij de hoes met de buttons. Dat leek me een fraaie illustratie voor het bericht van vandaag.

LP91 The Progressive Blues Experiment-Johnny Winter (US, Imperial, 1969)
Het oogt nogal psychedelisch van de buitenkant en dus heeft het meteen mijn aandacht. Toch is de blues niet mijn sterkste punt en heb ik deze plaat nooit echt op waarde weten te schatten. Ik heb wel begrepen dat hij behoorlijk gezocht is.

LP92a Eli-Jan Akkerman & Kaz Lux (NL, Atlantic, 1976)
De kaartenbak is puur handwerk. Bij de singles komt het vaker voor dat een nummer 'ongebruikt' is en komen we zelfs later dit jaar een hele serie tegen die ik onbewust heb overgeslagen. In juni 1992 ga ik ook even de mist in als ik met de aankopen van de volgende rommelmarkt twee albums té vroeg begin met tellen. Ik maak eerst de platen van de rommelmarkt in IJlst af en vervolg dan straks met het 'broertje' van deze nummer 92. Ik heb sinds een paar weken weer contact met een jeugdvriend en deze heeft zijn bewondering uitgesproken voor dit album van Akkerman en Lux. Ik volg hem op zijn woord en koop het album, alleen kan ik niet hetzelfde herkennen als hem. Misschien net als Gerry Rafferty zo'n album dat ik eens een tweede kans moet gunnen?

LP93a The Flock-The Flock (NL, CBS, 1970)
Ik heb 'Tired Of Waiting' sinds een paar jaar op een cassettebandje en spring een gat in de lucht als ik de elpee in IJlst vind. De single heb ik eveneens sinds een paar jaar, maar... deze mist dat geweldige intro van Jerry Goodman op de elektrische viool. Heel soms is een album beter dan een single...

LP92b 28 Beatle Hits-The Secrets (NL, Studio 33, 1972) Ik denk dat het een week later is als de basisschool in Heeg een rommelmarkt houdt. Ik ben daar in 1990 ook al geweest voor een paar singles en in 1992 is het raak op beide gebieden: Elpees en singles. Deze plaat van The Secrets wordt u aangeboden door Vroom & Dreesmann, Studio 33 is namelijk een 'spin-off' van Discofoon. The Secrets is een 'geheimzinnige' groep die op deze elpee een beetje uit de doeken wordt gedaan. Het is vooral een studiogroep dat de achtergrondzang verzorgt op menig hit-single en zelf in 1972 een Tipparade-notering scoort met 'Suzanne Suzanne' van The Pop Tops. Op dit album doet de groep onder leiding van Gerard Stellaard een verzameling medleys van Beatles-liedjes, een beetje in de stijl van The New Seekers. Het is vooral de nieuwsgierigheid die me het album doet meenemen.

LP93b The Story Of-The Cats (NL, EMI, 1983)
Oorspronkelijk een dubbelalbum, maar ik kom alleen deze schijf tegen. Dat bevat dan wel 'What's The World Coming To' en dat groeit al snel uit tot een favoriet.

LP94a In The Land Of Pink And Grey-Caravan (Frankrijk, Motors, 1971)
Ik heb lange tijd gedacht dat het een heruitgave moest zijn, maar nee... het is de originele. Het zal ermee te maken hebben dat het Motors-label pas rond 1979 in Nederland in de belangstelling komt als het 'Aline' van Christophe opnieuw laat verschijnen. Deze plaat moet ik echt nog eens beter op me in laten werken want dat is de eerste paar keren niet helemaal goed gelukt.

LP94b/ LP95b 40 Supergreats (NL, K-Tel, 1975)
Wegens enorm gebleken succes van 'Gold Rock' gooi ik een maand later deze dubbelaar er tegenaan. Lekkere muziek om huiswerk bij te maken, ofwel... de schaarse momenten dat ik dit doe. Opnieuw is het om een paar 'singles' op vinyl te hebben, maar uiteraard vind ik die ook binnen de kortste keren op 45 toeren en staat dit album te verstoffen. Ik stop een paar maanden later ook met het kopen van dergelijke verzamelalbums of er moet iets héél bijzonders op staan.

LP95a Chain Lightning-Don McLean (NL, EMI, 1978)
Na deze houdt het 'gerommel' weer op en kunnen we verder op weg naar nummer 100. Of eigenlijk hebben we die al gehad, maar toch... ik ga de nummering van de kaartenbak volgen. De interesse in Don McLean is in 1978 geheel afgenomen en het duurt twee jaar eer deze plaat opvalt. 'Crying' is dan als single uitgebracht en brengt het tot een eerste plek in de Top 40. Voor mij persoonlijk 'speelt' Don McLean al een tijdje. Ik koop in 1990 een oud tweedehands cassettebandje van 'American Pie' dat na drie maanden in mijn cassetterecorder blijft steken. Ik koop vervolgens een 'nieuwe' cassette op Music For Pleasure, maar die kan mijn walkman niet 'trekken'. Toch is 'American Pie' buiten het titelnummer om een plaat die ik erg goed kan waarderen. Het is de moeite waard om dit te laten slagen bij 'Chain Lightning', maar helaas... Verder dan 'Crying' komt het eigenlijk niet en deze single koop ik in september.

LP96 Watts In A Tank-Diesel (Duitsland, Metronome, 1981)
Ja, vooruit... het album is eigenlijk van 1979, maar het betreft hier de Duitse uitvoering die niet eerder dan 1981 is uitgebracht. Het is met name de album-versie van 'Sausolito Summernight' dat de uitschieter is voor mij en dat dankzij een cassettebandje (naast 'Action Strasse' van The Sensational Alex Harvey Band) bij de zomer van 1992 zal horen als bijvoorbeeld 'Sweat' van Inner Circle.

LP97 Let's Go Together-The Cats (NL, Emigold, 197?)
Een latere uitgave van de Story-elpee 'The Cats Op Hun Best' voor het Emigold-label dat niet meer dan twaalf albums heeft uitgebracht.

LP98 Sensational-Shocking Blue (NL, Discofoon, 1969)
In navolging van The Secrets nog een elpee die we te danken hebben aan V&D. Ik geloof dat ik in 1992 het album uit nieuwsgierigheid meeneem en dat de ontdekking van 'Love Buzz' pas later is gekomen. Het Amerikaanse Nirvana heeft dat nummer gecoverd op hun album 'Bleach' maar het is pas in de nieuwe eeuw dat ik het begin te draaien van dit album. Er zijn verschillende uitvoeringen van het album, de mijne lijkt de tweede persing te zijn met de zwarte labels.

LP99 20 Golden Greats-The Beach Boys (NL, Capitol, 1976)
De laatste van de rommelmarkt in Heeg. Ik heb al 'Good Vibrations' op Emidisc, maar deze '20 Golden Greats' is nóg completer qua hits en dus mag het album mee in de tas. Het is slechts vijf of zes kilometer van Heeg naar Jutrijp en dat is te overzien met een bungelende tas elpees aan het stuur.

LP100/ LP101 Four Way Street-Crosby Stills Nash & Young (Duitsland, Atlantic, 1971)
De laatste keer naar de kringloopwinkel aan de Oude Oppenhuizerweg in Sneek. Ditmaal scoor ik twee albums. In de singles heb ik al flink 'opgeruimd' en ga verder in de elpees. Er staat een flinke collectie van Black Sabbath en die wil ik de volgende keer meenemen. Die bewuste zaterdag hoor ik 's middags dat de kringloop tot de grond toe is afgebrand.

LP102/ LP103 One Night At Budokan-Michael Schenker Group (NL, Chrysalis, 1981)
Je bent zeventien jaar en je hebt lang haar. Ook dan wil je wel eens 'stoer' doen en zo'n album van Michael Schenker afrekenen bij een kassa van een kringloopwinkel. Om het vervolgens nooit te draaien en terecht, want deze plaat is niet zomaar een beetje 'fout'.

Volgende maand één elpee en in augustus nog drie of vier. Het lijkt alsof het meeste werk is verzet met 'Het ailveren goud op 33 toeren'. Morgen vervolg ik met de singles uit juni 1992.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten