vrijdag 2 juni 2017

Eretitel: 'Lessons In Love'



Het begint een onbedoelde traditie te worden: Op vrijdagmorgen post rond brengen. Als ik één nacht niet zeker van mijn zaak ben, is dat gisteravond wel geweest. Bang dat ik me zal verslapen, doe ik nauwelijks een oog dicht. Ik ben uiteindelijk pas om elf uur in Steenwijk en ben om vijf uur klaar met het bezorgen. Het moest maar eens de laatste keer zijn geweest want ik kan dit niet combineren met mijn radio-werk en bovendien ben ik eveneens de zaterdagen beschikbaar voor dat werk. Genoeg over het werk, maar dit is de reden waarom ik niet tot publiceren ben gekomen. Ook omdat ik een plaatje moest luisteren voor het opstellen van de 'Eretitel' en dat doe ik mezelf vanavond beter aan tijd. De 'Eretitel' van vanavond beslaat ruim een halve eeuw popmuziek: 'Lessons In Love'.

3. Cliff Richard & The Shadows (1961)
Gebrek aan bewijs? Ja, vast! Alsof je een schuilnaam nodig zou hebben om een privé-feest van een radio-dj bij te wonen? 'Operation Yewtree', dat pedoseksuele misstanden bij de BBC heeft blootgelegd, heeft enige tijd Cliff Richard als verdachte. Het is moeilijk wennen dat de aanklacht is ingetrokken. Ook een vorm van perverse: Die keurige Cliff Richard aan de schandpaal zien vanwege iets gruwelijks als datgene dat zich in de jaren zeventig heeft afgespeeld in Engeland. Rolf Harris en Gary Glitter zijn gemakkelijk te 'vergeten' op de radio, zou dat zo eenvoudig zijn met een artiest die meer dan honderd Engelse hits heeft gehad? Wat zou er gebeuren als één van The Beatles geassocieerd zou worden? Terug naar Cliff: Het is een man waaraan je een natuurlijke hekel mag hebben, maar tegelijk... hij heeft wel een paar gigantisch leuke platen opgenomen in de jaren zestig. Over zijn acteertalent ga ik het niet hebben. Feit is echter dat 'Lessons On Love' uit 'The Young Ones' komt, de rolprent die in 1961-62 talrijke hits oplevert voor Cliff en zijn Shadows. Daarvan vind ik 'Lessons In Love' dan toch wel het meeste een zeiknummer en dat beloont hem in de 'Eretitel' met een derde plek.

2. Neon Trees (2012)
Dit is het nummer dat ik even moest beluisteren. In 2015 is het 'last minute' toegevoegd aan 'Listen Carefully' om het drieluik compleet te maken, maar ik heb de plaat dan nog nooit gehoord. Neon Trees 'zegt' me wel iets, maar een erg duidelijk beeld heb ik niet. Neon Trees is zo'n 'hippe' rockband uit dezelfde hoek als bijvoorbeeld Paramore. Typische Amerikaanse rock uit de nieuwe eeuw. Té braaf voor punkrock, maar luid genoeg om voor rock door te gaan. 'Lessons In Love' is de officiële titel, maar heeft 'All Day All Night' tussen haakjes en dat is hoe de meeste mensen het zullen kennen. Deze titel wordt ook het vaakst gezongen. Leuker dan Cliff en dat brengt het tot een tweede plek.

1. Level 42 (1987)
'Een leven met Level 42', het zou zomaar kunnen! Level 42 is vanaf 'Love Games' alom in mijn leven. Mijn oudste broer is Level 42-fan en het is aardig toeval dat hij in zijn diensttijd bij de 42e brigade. Henk is al verhuisd naar Denemarken als 'Running In The Family' uitkomt, maar het Level 42-virus loopt dan al door de familie. Hoewel ik in 1999 maar weinig van de jaren tachtig moet hebben, koop ik in dat jaar mijn eerste vinyl-exemplaar van het album. Level 42 is in 1987 een stuk gepolijster ten opzichte van hun vroegere werk, dus ik heb het album niet in huis vanwege de complexe muziek. Ik denk dat het vooral een 'time piece' is en dat ik het zo nu en dan fijn vind om even terug te gaan naar die jaren met dat album. Ik draai dan vaak de singles en dus ook 'Lessons In Love'. Vandaar dat dit voor mij de ultieme 'Lessons In Love' is.

Volgende week gaan we driemaal naar een sprookjesland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten