donderdag 8 juni 2017

Eretitel: 'Land Of Make Believe'



Er was eens...? Nee, het is er nog steeds. 'Tuesday Night Music Club' is weliswaar als een tijdelijke show begonnen 'totdat iemand anders zich zou melden voor het tijdstip', maar na een paar weken wil ik de show al niet meer kwijt. 'Listen Carefully' is eens midden in de nacht ontstaan in een 'Laid(back) Night Show' en als ik met TNMC begin, bestaat dat onderdeel al. Ruim twee jaar later loopt de serie nog altijd en daaruit kan ik nog jaren inspiratie putten voor de 'Eretitel'. De regels zijn streng. De titels moeten écht identiek zijn. Er zijn heel veel liedjes over het sprookjesland en met dit oord in de titel. De pietlut die ik ben, wil ik uitsluitend titels met 'Land Of Make Believe' en dus geen 'The Land Of Make Believe' en 'In The Land Of Make Believe'. The Moody Blues en Dusty Springfield vallen dus af. De laatste heb ik zojuist nog gedraaid in 'Afterglow' en had niet misstaan in deze 'Eretitel'. Als ik alle woorden strip totdat 'Land Of Make Believe' overblijft, dan krijg ik de volgende top drie.

3. Bucks Fizz (1981)
Ik begin met een plaatje waarvan ik niet de hoogte krijg. Vind ik dit stiekem een heel leuk plaatje of niet? Feit is dat ik in 2004 deze single koop en hem een paar maanden later op een minidisc zet die in die tijd héél veel heb gedraaid. Ik probeer het nummer nog wel eens te 'skippen', maar geen haar op mijn hoofd die het van de minidisc wil hebben. Bij deze 'Eretitel' is het andermaal lastig. Moet ik alle gêne opzij zetten en de plaat gewoon tot ultieme 'Eretitel' bombarderen? Nee, het hoeft niet, want de overige twee kandidaten zijn zo mogelijk nóg beter dan dit plaatje van Bucks Fizz. Het moet het dus met een derde plek doen.

2. Chuck Mangione & Esther Satterfield (1973)
Ik geloof dat ik het heb 'verknipt' voor de 'Tuesday Night Music Club' want het volledige nummer duurt maar liefst veertien-en-een-halve minuut. Wellicht een fraaie 'kick-out' voor 'Afterglow'? Dat bedenk ik ter plaatse. Chuck Mangione bespeelt de flügelhorn, maar is bovenal een jazzmuzikant en -componist. Niet iemand die van tevoren gaat zitten met pen en papier een liedje schrijft. Nee, hij duikt met zijn band de studio in en laat het liedje ter plekke ontstaan. Het schijnt dat hij nog geen tekst had toen de opname startte en dat Satterfield de tekst bijeen heeft geïmproviseerd. Dat doet ze goed! Daarna barst de band los in een lange jamsessie. Misschien is het gezongen gedeelte nog wel het mooiste stuk van 'Land Of Make Believe' en brengt dit het tot een tweede positie in de 'Eretitel'.

1. The Easybeats (1968)
Het is wederom de 'sixties' dat het winnende decennium is in de 'Eretitel'. Een single die nog altijd op mijn verlanglijstje staat, hoewel ik al een redelijke collectie heb van de Australische band. 'Land Of Make Believe' wordt in Australië als b-kant uitgebracht, maar in Europa mag het als a-kant de opvolger zijn van 'Hello How Are You'. Het is melodieuzer dan het eerdere werk van The Easybeats, maar nog altijd met de kenmerkende Australische 'sound'. The Easybeats voert de lijst aan van de titel 'Land Of Make Believe'. Als ik minder streng zou zijn geweest, had Dusty Springfield hier waarschijnlijk gestaan met 'In The Land Of Make Believe' van haar 'Dusty In Memphis'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten