vrijdag 23 juni 2017

Eretitel: 'Parachute'



Het is even helemaal weg geweest, maar het is weer teruggekeerd. Nee, ik heb het niet over de 'Eretitel', maar over mijn hoogtevrees. Met de aanleg van de Woldmeenthe is in Steenwijk een spoorbrug gekomen op het station. Een stukje moderne architectuur met eerst een stijle trap naar boven, vervolgens nog een kleine boog over het spoor en dan... slik... weer de steile trap met de smalle treden naar beneden. Als het ding wordt opgeleverd, kijk ik met samengeknepen billen naar het bouwwerk. Omstreeks 2010 is het eindelijk zo ver. Omdat ik geregeld aan de overkant van het spoor moet zijn en het dan de kortste weg is via de spoorbrug beklim ik bijna wekelijks de brug. Recht naar voren kijken en dan is het alleen even slikken wanneer je bovenaan de treden staat. Op een zeker moment went dat ook. Het is bij het bezoek aan Keulen in oktober 2011 als ik merk dat de zekerheid wegglipt. Ik durf niet om me heen te kijken als ik over één van de hoge bruggen loop. Sindsdien is het weer helemaal terug. Camerabeelden vanuit de lucht en ik duik al onder de tafel. Je kan prima leven hiermee, behalve als je eens een wens hebt. Ik heb me vaak voorgenomen dat, als ik de kans zou krijgen, ik een parachutesprong zou willen maken. Hoog in de lucht kan ik me nog wel voorstellen dat dit een kick geeft, maar het moment waarop kerktorens duidelijk worden evenals daken en wegen. Bij de gedachte alleen al voel ik beweging in mijn billen. Dan maar een parachutesprong op papier en meteen drie keer. De 'Eretitel' van deze week is 'Parachute'.

3. Cheryl Cole (2009)
Ze is in 2015 bij de aflevering van 'Listen Carefully' al het derde wiel aan de wagen en dat is vandaag niet anders. Cheryl Cole is een typische Engelse aangelegenheid. Ze breekt in eerste instantie door Girls Aloud, de meidengroep uit 'Popstars - The Rivals' en staat sinds 2008 op eigen benen. De liedjes van Cheryl Cole zijn, mij persoonlijk, net ietsje té gelikt en gemaakt om ook maar één nummer aan te wijzen als favoriet. 'Parachute' is ook zo'n nummer. Op zichzelf helemaal niet slecht voor een popsong, maar ik mis de bezieling. Bij gebrek aan andere parachutes, althans bij mijn research in 2015, zet ik Cheryl op een derde plek in deze 'Eretitel'.

2. Otto Knows (2014)
En dát is degene die 'Listen Carefully' in beweging zet. De Zweedse producent heeft in 2012 een wereldhit met 'Million Voices'. De track oogst overal waardering. Radio-dj's, platenkopers, collega's... allemaal dichten ze Otto Knows een gouden toekomst toe. Maar dan... stilte! Tot 2014 als Otto Knows met zijn tweede single komt en dat is dit 'Parachute'. Ook weer een danstrack van een hoge kwaliteit, maar het is de laksheid van zijn platenlabel dat er niet méér is verschenen in die tussentijd. 'Million Voices' heb ik gisteravond nog gedraaid in 'Afterglow' en dat is wellicht ook een mogelijkheid om hier even reclame te maken. Komende donderdag breng ik 'Afterglow Floorfillers Flashback' op de radio, een eenmalige 'comeback' van 'Floorfillers', precies een jaar nadat ik afscheid heb genomen van de show. Wellicht dat ik 'Parachute' nog eens op herhaling gooi in deze speciale show, want ook dit is een resident geweest in de genoemde show. In de 'Eretitel' brengt 'Parachute' het tot een tweede plek.

1. Something Happens (1990)
Ik ben in 1990 niet bepaald bezig met de geluiden op de hitparade. Toch staat Radio 3 veelvuldig aan in huize Louwsma en 'heit' (gisteren had zijn 82e verjaardag geweest) doet daar vrolijk aan mee. Dat laatste met name op zaterdag als de NCRV uitzendt. Ik kan me herinneren van deze zaterdagen uit 1990 dat een plaatje zoals dat van Something Happens in goede aarde valt bij de omroep. Ik hoor vergelijkingen met Supertramp en dat zou nog best eens kunnen. Hoe dan ook: 'Parachute' is één van die kleine lichtpuntjes op de hitparade uit 1990 voor mij. Driekwart boeit me niet op het moment, maar veel heb ik later alweer ingehaald. Otto Knows mag het idee hebben aangedragen voor een 'Parachute'-aflevering van 'Listen Catefully', in de 'Eretitel' kan Something Happens alleen maar als winnaar uit de bus komen. Waarvan akte.

Volgende week bied ik jullie een 'Eretitel' aan om te koesteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten