maandag 26 juni 2017

Singles round-up: juni 2



In navolging van de kleine introductie die ik heb gegeven in het vorige bericht: Natalie Cole en Fatback Band hebben de reserve-Blauwe Bak gehaald voor wat betreft de singles die ik zaterdag heb behandeld. Vandaag komen daar een paar extra singles bij. Geen van allen is zo goed bevonden dat ze in de koffers mogen staan. Daarmee doe ik niks af aan de singles, maar ik wil de koffers zo 'schoon' mogelijk houden en dat is na jaren verzamelen ook aardig goed gelukt. De koffers zijn voor de 'knallers', de reserve-Blauwe Bak is al een hele prestatie voor menig single uit de kringloopwinkel. Vandaag vervolg ik met laatste acht singles van afgelopen zaterdag.

* Ralph McTell- First And Last Man (NL, Paramount, 1972)
'Streets Of London' is natuurlijk een parel, maar verder heeft McTell me nooit echt kunnen boeien. Toch lijkt het me aardig om deze single in de (afgebeelde) fotohoes aan de verzameling te kunnen toevoegen en het is helemaal de moeite waard nu dat me slechts vijftig cent kost. Het nummer zelf is beslist geen 'Streets Of London' en doet er ook helemaal niet toe. Staat leuk naast de genoemde single in de jaren zeventig-bak.

* MFSB- Sexy (NL, Philadelphia, 1975)
MFSB heeft op veel vlakken hetzelfde manco als bijvoorbeeld Love Unlimited Orchestra: Als je twee platen hebt gehoord, kun je de derde al bijna fluiten. Alleen een echte 'freak' zal opveren bij weer een andere plaat van MFSB. Dat zal eveneens het geval zijn geweest bij 'Sexy'. Lang niet zo leuk als 'T.S.O.P.' en al helemaal geen 'Family Affair' of 'Live Is The Message'. Gewoon erg vervelend behang en niet meer dan een 'vullertje' voor in de jaren zeventig-bak.

* Stephanie Mills- Last Night (US, Casablanca, 1982)
Het moge bekend zijn dat ik een groot liefhebber ben van 'Never Knew Love Like This Before' van Stephanie Mills. Deze single wekt in eerste instantie mijn interesse maar weet tegelijk ook dat Mills in de loop van de jaren tachtig steeds commerciëler is geworden. Hoewel 'Never' een vette nummer 1-hit is in ons land, is het té 'rare groove' voor andere gebieden waar het desondanks zal uitgroeien tot een klassieker in de gay-scene. 'Last Night' is mijlenver verwijderd van 'Never', meer doorsnee-disco uit 1982, maar toch hou ik de plaat nog even in de reserve-Blauwe Bak. Daar staat bijvoorbeeld ook 'Down For You' van Stacy Lattisaw op een tweede kans te wachten. Toch zie ik deze binnen een paar maanden plaats maken voor een andere plaat.

* Night- Hot Summer Nights (NL, Planet, 1979)
Een rechtstreekse link met de vorige 'Singles round-up'. Chris Thompson is in de jaren zeventig één van de zangers van Manfred Mann's Earth Band en neemt in 1978 platen op met Night. 'Hot Summer Nights' is daarvan eentje en een single welke al een tijdje op mijn verlanglijst staat. Hoewel het morgen weer erg warm gaat worden, is vanavond niet echt sprake van een 'hot summer night' en dat hoeft ook niet. Deze plaat zien we vrijdag vast weer terug in de 'Eindstreep'? En misschien zelfs wel in de Gele Bak Top 100!

* Gene Page- All Our Dreams Are Coming True (NL, Atlantic, 1974)
Als arrangeur en producent heeft Gene Page een lange staat van dienst en heeft met diverse grote namen gewerkt. In 1974 probeert hij het eens in zijn eentje, bijgestaan door Barry White. Beide kanten van deze single zijn top tien-hits op de Amerikaanse disco-charts in 1975, maar dat zegt niets. Ik vermoed bij de beluistering van de single dat Page de gitarist is, maar dat is niet juist. Hij speelt piano en viool. De a-kant is een eigen compositie en is een beetje slaapverwekkend. Op de flip doet hij een uitvoering van Love Unlimited Orchestra's 'Satin Soul', maar dan zonder het vuur van het origineel. Het heeft de plaat rechtstreeks naar de jaren zeventig-bak gebracht ondanks dat het er op papier allemaal erg fijn uit ziet.

* Pluto- Your Honour (NL, K&K, 1975, re: 1981)
In 1997 koop ik bij het Kruidvat twee cd's van twijfelachtige kwaliteit met 'de grootste hits uit de reggae'. Het bevat een aantal nummers van Judge Dread en zelfs 'Girlie Girlie' van Sophia George. Er staan ook een paar nummers op waarmee ik middels deze schijven kennis maak. 'Ram Goat Liver' van Pluto Shervington is daar eentje van. Het is in de midden jaren zeventig een klapper van een hit op de Engelse hitparade en ook 'Your Honour' is daar een groot succes. De laatste leer ik echter weer kennen dankzij mijn fijne collega's bij Wolfman Radio. Het hoesje is weinig opvallend en uitnodigend en het is pas als ik vier singles verder ben, dat ik opnieuw ga kijken. Jawel! Het is een heruitgave van de oude Pluto-hit! Een klassieker van de bovenste plank en erg welkom in mijn verzameling voor de radioshows!

* Shalamar- Full Of Fire (US, Solar, 1980)
Ik weet niet precies wat het is, maar ik heb een enorm zwak voor Shalamar-singles uit de jaren tachtig. Mijn oren zijn gewoon dol op deze, ietwat gladde, producties. Ik moet wel een enorme hufter zijn om deze ongezien in de jaren tachtig-bak te laten glijden en dat heb ik dus ook niet over mijn hart kunnen halen. Reserve-Blauwe Bak voor dit disco-pareltje van Shalamar.

* Johnnie Taylor- Disco Lady (NL, CBS, 1976)
Zijn 'Oo-Wee She's Killing Me' staat sinds een tijdje in de Blauwe Bak-koffer en ook deze single smeekt daar om. Het gaat me dan vooral om de b-kant want ik vind 'Disco Lady' weinig interessant en té langdradig. Het is 'You're The Best In The World' dat erg interessant klinkt in mijn oren, maar het komt desondanks in de reserve-Blauwe Bak terecht. We zullen vrijdag zien welke van de zestien in de 'Eindstreep' komen, maar deze b-kant van Taylor zal er vast tussen staan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten