donderdag 1 december 2016

Week Spot kwartet: week 48



Ik ben vandaag vroeg ten opzichte van andere dagen en kan nog best even publiceren voordat ik aan het werk ga. Bovendien merk ik dat ik soms na 'Afterglow' een beetje moe ben en, tja, dan moet ik nog gaan schrijven. Het is geruisloos aan ons voorbij gegaan, maar maandag heb ik het 2450e bericht gepubiceerd. Dat betekent dat het over een paar weken feest is als ik nummertje 2500 bereik. Kort daarna is de zevende verjaardag, maar wellicht stel ik dat feest uit naar begin september als Soul-xotica 7,5 jaar bestaat. Blogger mag haar concept aan de lopende band veranderen, Soul-xotica blijft zoals jullie dat gewend zijn. Het meest irritante aan de nieuwe opzet is dat ik tijdens het schrijven van een bericht niet even snel op het blog zélf kan kijken. Mocht een Nederlandse medewerker van Blogger dit lezen: A.u.b. de knop 'blog weergeven' terug in 'nieuw bericht'. Ik begin intussen met het 'Week Spot kwartet' van week 48 waarbij ik moet vaststellen dat we een week eerder zijn met de Top 100-Week Spot. Zal van alles te maken hebben met die 53e week van vorig jaar. Nog geen spoor van de Top 100 in het kwartet van deze week.

2012: Need Your Lovin' Everyday-Tyrone Davis
Eigenlijk is het best uniek geweest. In 2012 kijk ik regelmatig op Marktplaats en voer ik 'Northern' in als zoekopdracht bij de vinylsingles. Zo stuit ik een middag op twee Dakar-singles welke worden aangeboden door iemand uit Bergeyk. Als liefhebber van 'Radio Bergeijk' vergeet je zoiets nooit. Eentje van Tyrone Davis en een andere van Major Lance. Het blijken beide prijsnummers te zijn en niet de meest voor de hand liggende singles. Ik haal ze voor een erg schappelijke prijs binnen (ook al is het exacte bedrag me ontschoten). Hoewel een deel van de 2012-singles moeilijk meer 'past' in de huidige set zijn beide singles fraaie staaltjes crossover-soul uit Chicago. Tyrone Davis kennen we het beste van 'Turn Back The Hands Of Time', maar bij dat nummer geef ik de voorkeur aan Otis Clay. Davis heeft in de midden jaren zeventig ook nog een aantal zeer fijne platen opgenomen, dus ik sluit het niet uit dat ooit nog meer dan deze ene single in de Blauwe Bak komt te staan.

2013: Earthquake-Bobbi Lynn
Ik moest er eigenlijk eens voor gaan zitten. Als ik terugdenk aan mijn meest favoriete moment aan de Rembrandtstraat in Steenwijk kom ik meteen uit op de stroomstoring van 11 september 2003. Heb ik daar al eens over geschreven? Nijeveen biedt me bijna vier jaar onderdak en ik weet wel een paar legendarische gebeurtenissen op te halen, maar wat is nu het ultieme Julianastraat-moment geweest in Nijeveen? Bobbi Lynn inspireert me hier een beetje, hoewel dat meest buiten de Julianastraat is. De opname gaat me gedurende 2012 steeds meer boeien en in het begin heb ik nog mijn zinnen gezet op een Scandinavische persing. Die Engelse Bell-uitgave van 1972 is voor stuivers te koop, maar nee, hier wil ik tóch iets 'origineler' hebben. Dan is het oktober 2013 en staat Nederland te schudden als een hevige najaarsstorm over trekt. Ik ontwaak met de sms van het KNMI dat ik beter thuis kan blijven, maar zal desondanks toch aan het werk moeten. Ik check de buienradar en zie dat tegen half drie de storm ietsje gaat liggen. Dan fiets ik naar de zaak. Zigzaggen tussen de afgewaaide takken en er liggen ook een paar mastodonten tegen de grond. Ik geniet eigenlijk best een beetje van deze relatieve stilte na het natuurgeweld en dan komt dit nummer op de mp3-speler. Opeens wil ik de single heel snel hebben. Het wordt mijn eerste en laatste Gemm-aankoop en het is 'gewoon' de Bell-uitgave uit 1972. Een paar weken later kan ik hem nóg goedkoper krijgen via Marcus maar dat schijfje zal eindigen in de koffer van zijn lieftallige vriendin. Hoewel het eigenlijk té poppy is, reken ik dit tot een favoriete zonde.

2014: A Little Bit Of Lovin'-Doris Duke
Een 'Classic Week Spot' welke het grootste deel van de tijd heeft 'geslapen' in mijn collectie. Het is één van de Contempo-singles welke ik in de vroege jaren negentig koop in het muffe boekwinkeltje van Cees Buster in Sneek. Tot en met de verhuizing naar Nijeveen staat de single onopvallend te zijn in de singles-bak. Iedere keer als 'Met Het Oog Op Morgen' een plaat draait van Doris Duke denk ik: Hee, daar heb ik ook een plaatje van. Toch vind ik tot 2012 geen klap aan het nummer. Met Pasen 2012 behoort het tot de singles welke na jaren van rust in de 'nieuwe' Blauwe Bak terecht komen. Ik draai het nummer in de eerste 'Do The 45' en dan begint de liefde te groeien. Ook al duurt het opnieuw twee jaar voordat ik de plaat regelmatiger haar rondjes laat draven en besluit het de Week Spot te maken. Afgelopen jaar heeft de single een buurvrouw gekregen in de vorm van 'Congratulations Baby/ Divorce Decree'.

2015: Stop Hurting Me Baby-Purple Mundi
Heel soms heb ik er nog even last van, maar gelukkig hoeft dat geen deuk in de portemonnee aan te brengen. Het is eerst als ik in 2012 verliefd word op 'Packing Up' van Damon Fox. Zo opeens wil een originele Fairmount in de koffers hebben. Damon Fox is de echte trofee op dat label, voor de rest is het 'gewoon' een onderdeel van Cameo Parkway met een flink aantal releases die vrij billijk zijn te bemachtigen. Ik vervul die wens met Bonnie & Lee. Ik zal het eveneens met een paar andere labels hebbeb. Ik ben een jaar geleden nauwelijks bekend met Cat Records en alles wat eraan vast hangt. Ik mag zeggen dat ik het afgelopen jaar flink heb ingehaald: Veel Miami-singles op labels als Alston, Glades en... een originele op Cat. Net als bij Fairmount geldt ook voor Cat dat deze van Purple Mundi de hoofdprijs is, de originele single op Cat die ik koop is stukken minder waard, maar daarom niet minder interessant. De originele Cat is overigens 'Winners Together Or Losers Apart' van George & Gwen McCrae. Daarbij durf ik te verklappen dat we die in de Top 100 gaan tegenkomen. Weet je wat? Vanaf volgende week moet ik toch de oude Top 100-lijsten raadplegen om te zien hoe hoog de Week Spot stond genoteerd. Laat me eens kijken hoe hoog de Week Spot's van deze week zijn geëindigd in de Top 100 van dat jaar. Met uitzondering van 2014 uiteraard, want die heb ik in de jaren negentig gekocht. Tyrone Davis bereikt nummer 59 in 2012, 'Earthquake' doet het vrij bescheiden met een 69e plek in 2013. Purple Mundi, tot slot, brengt het tot een achttiende plek in de Blauwe Bak Top 100 van vorig jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten