vrijdag 30 december 2016

Kilometerknallen



Maand bij maand, een top tien, een top vijf, een top twintig...? Ik kan geen besluit nemen en begin maar gewoon een paar fietstochten op een rijtje te zetten. Met een beetje snoeiwerk zit ik nu op twintig 'memorabele' tochten. Is de ene mooier dan de ander? Nee en vandaar dat ik dit ook niet als een hitparade presenteer. Ik ga gewoon langs de twintig meest memorabele fietstochten, beginnend in maart (ik kan me eigenlijk niet heugen dat ik in de eerste twee maanden recreatief heb gefietst) en het eindigt in november. Drie fietstochten zijn gemaakt op de Multicycle, de rest op de Pioneer. De foto is eentje uit de vakantie die ik niet heb gebruikt en waarvan de fietstocht niet dit overzicht heeft gehaald: Het is de maandag dat ik in Duitsland wil fietsen, maar het komt, ondanks vele kilometers, maar niet tot een gevoel zoals ik dat bij de nu volgende twintig tochten heb gehad. Ik blijf keurig binnen de grenzen, alleen deze maandag ga ik er een paar keer overheen waarvan de foto een stille getuige is.

13 maart: Nijeveen-Uffelte
Ik heb de zaterdag vrijaf genomen van 'Do The 45', maar dan kan de huidige bewoner niet. Zondagmiddag kan wel. We spreken af dat ik rond het middaguur in Uffelte ben. Tot mijn schrik krijg ik wekdienst en spurt in record-tijd op vrijwel nuchtere maag naar Uffelte. Buiten een verraderlijk koude wind schijnt de zon op haar mooist. Muzikaal word ik onderhouden door selecties uit mijn radioshows van de afgelopen weken. Even voor Uffelte word ik zo getrakteerd op 'Les Fleur' van Minnie Riperton. Dat nummer zal synoniem blijven aan de verhuizing naar Uffelte en mijn jaar 2016. Ik kom helemaal euforisch terug uit Uffelte en moet wat kwijt. Ik fiets een stukje door de bossen en wil een wandelroute doen bij de hunebedden van Havelte. Hier is het me echter te druk, ik voel me moe en ik kan ook niet echt zeggen dat ik me fit voel. Ik fiets vervolgens over Steenwijk om boodschappen te doen en dan over Onna terug naar Nijeveen. Onderweg besluit ik mijn show voor vanavond af te zeggen. Ik kan niet slapen van de spanning, maar krijg het de volgende ochtend gewoon toegewezen. De dagen erna ben ik ziek.

3 april: Het liggend ge-Vecht
Dinsdag heb ik deze dag nog beschreven, de zondag dat ik de Pioneer huur. Het gaat tot Ruinen moeizaam en dan gaat de turbo aan. Ik ben vastberaden om Sleen te bereiken, maar... dan moet ik ook heel snel weer terug om voor donker thuis te zijn. Dat red ik nét. De Pioneer laat zien dat het allemaal mogelijk is. Ik wijt het aan de kralenzitting op het stoeltje dat mijn rug en kont 's nachts nog schudt als ik in bed lig. Met het zachte kussen heb ik daar geen last meer van gehad.

16 april: Jutrijp
Het eerste weekend nadat ik de Pioneer heb gekocht, doe ik het 'rustig aan'. Dat mag op zichzelf ook wel want mijn linkerscheenbeen weigert om in te pakken zolang ik het op de donder blijf geven. Een week later begint het toch weer te jeuken. Ik móet fietsen! Ik ben zo trots op mijn nieuwe aanwinst dat ik het mem wil laten zien. Ofwel: Naar Jutrijp en terug. De heenweg ontdek ik dat mijn fietstas spatwaterdicht is. De hagel in Heerenveen gaat dwars door het canvas heen. De terugweg is 'kicken'. Wind in de rug en dus vliegen we door de polder. Ik ga op 26 juli ook nog eens met de Pioneer naar Jutrijp, maar heb deze uit het overzicht gehouden.

1 mei: Thuiskomen in Uffelte
Ja, wellicht is het tussenliggende deel inwisselbaar hoewel het schitterend fietsweer is op deze middag. De mooiste ervaring is vertrek en aankomst in Uffelte. Uffelte is vaak 'de start' geweest van een fietstocht. Nijeveen tot en met Havelte is een aanloop. Deze middag ervaar ik hoe het is om zonder aanloop te beginnen aan een fietstocht. Ik rij het pleintje af en de vakantie is begonnen. Rheebruggen, Ansen, Dwingelerveld... alles waarvoor ik eerder 'een eind' moest fietsen, liggen nu praktisch om de hoek. Hoogersmilde is anders een buitenlandse reis, maar door Uffelte is het te behappen (hoewel het niet mijn meest favoriete omgeving is). Door de bossen koers ik aan op Diever waar ik patat eet. Ik heb nog steeds geen kookgerei. Thuis komen in Uffelte voelt aan als een droom en eigenlijk ben ik er nog steeds niet aan gewend!

8 mei: Saksenroute Emmen-Assen
Het schoonmaken in Nijeveen wil niet meer en ik probeer me hier geen zorgen over te maken. Maandag moet ik de sleutels inleveren. Tussen schoonmaak en sleuteloverdracht hoort een gedegen fietstocht want het is immers ook prachtig weer. Ik plan een route naar Emmen waar ik het ontbrekende stuk Saksenroute wil fietsen. In de buurt van Assen moet ik ergens linksaf bij een boerderijwinkel en ik weet achteraf nog goed dat ik daar heb gefietst. Het is echter druk op de weg en ik ben meer geconcentreerd op het fietsen dan op het rondkijken naar de afslag. Ik ben acht kilometer ten noorden van Assen als ik mijn fout ontdek. Ik zit er dan al flink doorheen want dit is iets teveel van het goede. Het cafetaria in Hoogersmilde montert me echter weer helemaal op en met de wind in de rug zeil ik langs de Drentsche Hoofdvaart naar Uffelte.

16 mei: Gedeelte Flevoroute
Ik heb getwijfeld of ik deze tocht in de lijst zou houden, maar doe het dan toch. Pinkstermaandag is niet bepaald het mooiste weer en ik herinner de tocht als grijs en regenachtig. Ik fiets eerst via Steenwijkerwold en Oldemarkt naar Driewegsluis. Daar vandaan wil ik een stuk Rietlanden volgen (de tocht die ik in 2009 heb gedaan, van Holwerd naar Kampen). Tot aan de kruising met de Flevoroute en dan die tocht een stukje oostwaarts. Het zijn veel wegomleggingen en dat maakt het niet overzichtelijk. Vanaf Oosterwolde ga ik vrij rechttoe rechtaan naar Appelscha en ga door de bossen naar Diever. Daar eet ik opnieuw patat hoewel ik nu wel kooktoestellen in Uffelte heb staan. Voor de kilometers is het een prachtige tocht, verder ietwat gemengde gevoelens.

29 mei: Het verloren punt bij Assen
Drie weken na de Saksenroute fiets ik deze middag naar Assen. Dat gaat bewust vanwege de noordoostenwind. Vanuit Assen is het eenvoudiger om het 'verloren punt' te vinden en ik vier het met appelgebak op het terras van de boerderijwinkel. Dan kondigen de eerste spatten regen zich aan. Ik ga nu Saksenroute in tegengestelde richting en sla halverwege rechtsaf naar Grolloo. De regen wordt nu even menens maar ik blijf stug doorfietsen. Over Westerbork en Hooghalen en dan naar Hijken. Een stuk dat ik al heel lang niet heb gefietst. Eenmaal terug in Uffelte ben ik net op tijd binnen voor het onweer.

5 juni: 'Relax, take it eeeeeeeasy'
Wat is er toch van Mika geworden? Ach, dat kan nog wel eens in een ander bericht. De Uffelter dorpsfeesten zijn niet aan mij besteed, wel lees ik van een van braderie in Diever. He-le-maal niks op het gebied van platen en dan ga ik 'gewoon' fietsen. Het is drukkend warm en het helmpje gaat me irriteren. Wat als ik deze nu eens achter in de tas doe en de snelheid flink naar beneden haal? Het wordt dus een héle ontspannen middag. Met ijs in Zorgvlied, meer ijs in het bospaviljoen van Appelscha en gewoon op een sukkeldrafje fietsen. Het is de opmaat tot de vakantie als ik buiten de maandag naar Duitsland om voortdurend zonder helm fiets. Wat is trouwens het nut van een helm op een ligfiets? Het is niet verplicht en toch draag ik het meestal. Over de kop slaan, kan niet met een ligfiets. Het geeft mezelf een gevoel van extra veiligheid en bovendien valt de witte helm beter op bij schemering.

24 juni: 'Take the long way home'
Ik ben deze avond even Meppel in geweest voor een bezoek aan De Tafel. Het is nog vroeg als ik Meppel wil verlaten. Ik zou best even een stukje kunnen fietsen want het is nog lang niet donker. Dan gaat het van Meppel via Berghuizen (Ruinerwold) over een ruilverkavelingsweg tot bijna in Ruinen. Dan over de Anserdennen en Rheebruggen terug naar Uffelte. Het is fantastisch weer en ik geniet met een hoofdletter G!

9 juli: Kringlopen in Dwingeloo en Dieverbrug
Op een zaterdagmorgen notabene! Ik wil eerst naar de kringloop in Dwingeloo en fiets heerlijk toeristisch over Wittelte. De vangst aldaar is minimaal en dus besluit ik een gokje te wagen in Dieverbrug. Daar is The Formations op de Duitse MGM de grootste verrassing. Het is het 'cruisen' op de Pioneer tussen Wittelte, Dwingeloo en Dieverbrug dat deze tocht zo memorabel maakt.

17 juli: Veenwoud-route
Ik verbeeld me dat de batterij van de kilometerteller op is, maar nee... het moet uiteindelijk toch kloppen. Nog steeds voelt de tocht niet aan als tachtig kilometer, maar dat is iets anders. Ik heb op 5 juni een stukje van de Veenwoud gefietst en ben wel benieuwd naar de rest. Tja, mooi stuk over de Fochteloër Venen, maar verder een onvoldoende. Sterker nog: De Fochteloër Venen maakt het juist tot een memorabele route. Wat hou ik van dit gebied!

10 augustus: Uit het werk
Ik heb post bezorgd in Steenwijk en wil een klein stukje om naar huis toe. Hoewel? In de buurt van Baars twijfel ik nog even of ik zal door fietsen naar Wolvega, maar het weer houdt me op de route naar huis. Het regent een paar keer fel en daar ben ik niet echt op gekleed. Via Wilhelminaoord naar Vledder waar ik boodschappen doe. Op het stuk Frederiksoord-Wapserveen haal ik mijn record-snelheid: 44,1 kilometer. Door Wapserveen en via de bossen terug naar Uffelte. Ik bedenk me nu dat ik in mijn herinnering twee tochten door elkaar gooi. Een week later fiets ik ook toeristisch vanaf Steenwijk, maar dan meer op Havelte aan. Latere woensdagen werk ik weer in Meppel, maar het is sowieso mooier fietsen naar Steenwijk dan naar Meppel.

24 augustus: Gasflesje halen
Op de Multicycle terwijl het snikheet is. Ik heb geen fles water bij me en dat zal ik op de terugreis missen. Ik stop in plaats daarvan mijn muil vol snoepjes en eet een ijsje in Havelte. Dan heb ik nog energie over om over Holtinge terug te fietsen.

26 augustus: Uffelte-Sleen
De start van de vakantie. Ik heb slecht geslapen en dat geeft deze tocht een speciaal tintje. Bij Wijster zet ik de helm af en dat blijft voor het grootste gedeelte zo tijdens de vakantie. Hoewel ik deze vrijdag niet kijk op een kilometer sneller.

27 augustus: Saksenroute op herhaling?
Nee, het is een regionale route, maar loopt wel voor een deel parallel aan de Saksenroute. Het wil me Emmen in hebben, maar weet dan uit ervaring dat ik een stuk kan afsnijden zonder in de stad te hoeven zijn. En... dat werkt!

30 augustus: Magisch Drenthe
Een rondje van 65 kilometer, daar heb ik vandaag wel oren naar. Coevorden wordt het keerpunt en daar kan ik uitstekend mee leven. De wind houdt het koel en maakt dat ik soms ook even flink moet bijschakelen. De route is om door een ringetje te halen!

31 augustus: Sleen-Uffelte
Eerst gaat de fiets terug naar Uffelte, ik volg een dag later. In het begin fiets ik 'mis' en maak onnodig veel, maar mooie, kilometers in het bos. Dan ben ik eigenwijs en ga richting Hoogeveen. Hee! Dat is veel sneller en bovendien ook een mooie tocht! In de buurt van Ansen waan ik mezelf nog steeds 'op vakantie' en dat geldt ook als ik in Uffelte arriveer.

19 september: De warmste septemberdag
Dan wil ik ook fietsen, alleen gruw ik van de gedachte aan het t-shirt dat vastplakt aan de zitting van de Pioneer. Ik ga eens op de Multicycle voor de variatie. Met voldoende proviand ga ik eerst naar Dieverbrug voor een paar singles en dvd's. Na een heerlijk schepijsje in Diever ga ik maar 'wat fietsen'. Het wordt een viering van het Drents-Friese Wold met stukjes van 5 juni als herkenningspunten. In Vledder doe ik boodschappen maar koop ook broodjes, beleg en ijskoffie. Ik ga straks nog even 'picknicken' voordat ik weer koers zet naar Uffelte.

23 oktober: Vierduizend kilometer
Ik heb de fietstocht naar Zwolle (9 oktober) eruit gehouden. Op 23 oktober kom ik laat op gang, maar ga vandaag de 4000 voorbij. De teller verspringt op 13 mei naar de duizend, de tweeduizend bereik ik begin juli. Gisteren ben ik de vijfduizend gepasseerd. Let wel: Allemaal sinds 8 april. De teller staat dan op 536 kilometer waarvan ik zelf 150 kilometer heb gefietst, maar zet hem die dag op nul. Het is gedeeltelijk nachtfietsen maar ik ben redelijk bekend in deze regio.

27 novemben: Vast in Vledder
En tenslotte de laatste échte fietstocht van dit jaar. Verder staan de tochten al snel in het teken van het werk en zou ik wellicht het kleine stukje van gisteren kunnen toevoegen. Maar zelfs nu ben ik selectief te werk gegaan. Met voldoende lucht in de banden en een vers ketting is de Pioneer helemaal klaar voor 2017. Als het weer andermaal gaat meewerken, gaat dit weer heel wat fijne kilometers opleveren. Ik ga ervoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten