zaterdag 24 december 2016

Blauwe Bak Top 100: top 10



Ik heb vanmiddag in twee-en-een-half uur de resterende 33 platen gedraaid uit de Top 100. Vanavond zou ik een 'speciale' show doen met een soort van verhaal, maar heb daarvan af gezien. Ik moest nog steeds met het verhaal beginnen en dus maak ik er een algemene muziekshow van: 'Saturday Night Music Club' op herhaling. Ik heb die naam op 7 mei gebruikt voor een eenmalige show. Ik had toen de draaitafels nog niet aangesloten in afwachting van de nieuwe mixer (die momenteel overigens te koop staat) en besloot toen een 'Tuesday Night Music Club' op zaterdag te doen. Nu heeft het beestje gewoon een naam nodig. Ik heb een uurtje klaar staan (inclusief platen die ik had geselecteerd voor 'Winging It') en improviseer er verder op los. Nu dan eerst de top tien maar even schrijven zodat ik vanavond vroeg kan slapen.

10 Can’t Let You Go-Affetuosos Of St. Vincent (Barbados, Wirl B595, 1977)
De Barbados-hobby is een beetje per ongeluk gegaan. Natuurlijk begint het als ik 'Midnight Blue' van Wendy Alleyne & The Dynamics heb gekocht, maar ook het laatste jaar kom ik opvallend veel Barbados tegen. Soms een persing van Barbados van een plaat die ook in andere vormen te koop is, maar bij De Tafel kom ik veel 'spouge' tegen. Toch heeft deze nummer tien daar niet de oorsprong. 'Can't Let You Go' is in de jaren tachtig in ons land verschenen op het Flaming Arrow-label met 'The Train' van Charles Jackson op de keerzijde. Die laatste heb ik op de originele Capitol van Barbados. Mark biedt echter de Flaming Arrow aan en het is met name dit 'Can't Let You Go' dat mijn hart steelt. De Youtube-clip geeft de indruk dat het wel vijf minuten of meer duurt, maar de single zal ongetwijfeld zijn ingekort? Een korte zoektocht op Discogs en ik vind deze bij een Nederlandse dealer. En wat blijkt? Het is de volledige versie. Ik heb de Barbados-platen tot dit jaar altijd geprobeerd buiten de top tien te houden, maar bij deze schoonheid kan het gewoon niet anders.

9 I Wanna Be By Your Side-Sheree Brown (US, Capitol A-5079, 1981)
Goede muziek is nooit opgehouden met bestaan. Hoewel de platvloerse disco aan alle kanten uit de luidsprekers klinkt in 1981 wordt er in dat jaar nog degelijk interessante soul uitgebracht. Neem bijvoorbeeld deze Sheree Brown. Als tekstschrijfster werkt ze veel samen met Patrice Rushen die we nog zouden kennen van 'Forget Me Nots' uit 1982. Brown kan er solistisch ook wat van. 'I Wanna Be By Your Side' komt van haar elpee uit 1981 en is als single ongedocumenteerd. Mark is van een grote invloed geweest op deze Top 100 en hij heeft me, onder andere door Sheree Brown, weten te interesseren voor de onbekende soul uit de jaren tachtig. Dit zal in 2017 ongetwijfeld een staartje krijgen.

8 The Stars-Barbara Lewis (UK, Kent TOWN-161, 1970, re: 2016)
Gek is het. Als ik 'The Stars' hoor, ben ik meteen op een stukje fietspad dat ik sindskort bijna dagelijks fiets. Het is het stukje Drentse Hoofdvaart tussen de op- en afrit bij Nijeveen en de brug van Veendijk. Ik denk dat ik hem wel eerder heb gehoord op de 'Northern Soul Jukebox', maar op dit stuk hoor ik het nummer tot tweemaal toe en raak tot over mijn oren verliefd op het nummer. Probleem is echter... buiten een jaren tachtig-bootleg is deze nooit op single uitgebracht. Het is oorspronkelijk een nummer van een elpee welke eveneens niet eenvoudig is te bemachtigen. Kent voorziet ons begin dit jaar in de behoefte aan de plaat en het klinkt vele malen beter dan die bootleg van dertig jaar geleden.

7 Remember Me-The Trinikas (US, Pearce NUMO45.39, 1969, re: 2012)
Dit is de woensdag van september welke records heeft gebroken met aanzien tot de hoge temperaturen. Ik ga voor de variatie eens op de gewone fiets een rondje maken. Onderweg schiet deze van The Trinikas me te binnen en bij thuiskomst waag ik nog eens een gokje. Feit is dat Numero de plaat 'nieuw' in haar webshop heeft, maar dat je niet vanuit Europa daar kan bestellen. Toch vreemd voor een heruitgave die zoveel geld moet opbrengen in Engeland. Dan blijkt dus dat deze single ook apart is geperst van 'Omnibus: Eccentric Soul' en dat deze uitgave zo goedkoop is te bemachtigen. Ik bestel hem uiteindelijk via een Nederlandse handelaar op Discogs.

6 Sunshine Of Your Love-Spanky Wilson (UK, BGP BGPS 015, 1970, re: 2003)
'Upbeat Rare And Northern Soul Music' is verder 'op slot' gegaan dit jaar. Het is de Facebook-groep die ik in augustus 2012 heb opgezet. In het begin is het een gezellige drukte. De 'Themed Evening Sessions' op dinsdag zijn populair en daar leer ik 'Sunshine Of Your Love' van Spanky Wilson kennen. Het duurt uiteindelijk pas vier jaar totdat ik de stap neem en de single ga aanschaffen. Als er één Blauwe Bak-aanwinst is welke ik heb grijs gedraaid dit jaar is het deze van Spanky Wilson. En... hij gaat nooit vervelen!

5 If-Jackie Moore (Canada, Atlantic AT 2956, 1973)
De muzikanten hebben MySpace massaal verlaten en het wordt nu vooral gebruikt door dames om hun intieme plekjes te tonen. Toch heeft iedere zichzelf respecterende groep, artiest of dj zijn of haar eigen MySpace. Sommige bieden ook gratis MP3's aan en eentje daarvan is een jonge Engelse club-dj. Zijn mixen bestaan uit splinternieuwe dingen maar ook uit vergeten oudjes. Hij opent een mix met dit 'If' van Jackie Moore, ook al zal ik de identiteit van de plaat pas tien jaar later achterhalen. En nu, 2016, is de tijd helemaal rijp voor 'If'.

4 My Love Is Getting Stronger-Gloria Edwards (Austria, Record Shack RS 45.019, 1972, re: 2015)
De 'Northern Soul Jukebox' heeft een erg krakkemikkige mp3 van dit nummer van Gloria Edwards. Het klinkt nergens naar, maar... nog steeds kan ik horen dat door het bagger-geluid heen een geweldig nummer afspeelt. De eerste zoektochten zijn hopeloos. Het is gewoon niet te vinden! Dan kondigt Record Shack een uitgave aan van 'My Love Is Getting Stronger' en spring ik een gat in de lucht.

3 What’s Left To Give-The Whatnauts (US, Stang ST 5018, 1970)
De grote verrassing van de platenbeurs in Zwolle in oktober. Het lijkt aanvankelijk een zwaar mishandelde plaat die nauwelijks zal draaien. Gedurende de eerste draaibeurt besluit ik een beter exemplaar te zoeken. Vervolgens ontdek ik hóe zeldzaam en gewild deze plaat werkelijk is en opeens valt de staat ook nog stukken mee. Okay, genoeg krasjes, maar een 'schoon' geluid en geen gemene tikken of krassen. Een stevige opname die sterk klinkt over de krakende ondergrond.

2 I Can See The Hurt-Gale Eason (US, Epic 5-11124, 1974)
Het is anders dan later op de avond schrijven. Ik probeer het niet teveel af te rafelen, maar heb over minder dan een uur wel een show. Gale Eason ga ik maandag voorstellen als de nieuwe Week Spot.

1 What Do You See In Her-Inell Young (UK, Libra SJR 185-7, 1972, re: 2016)
Het is Gale Eason óf Inell Young en na lang beraad kies ik voor de laatste. Het is één van de eerste singles die ik draai in Uffelte en het neemt me meteen terug naar die eerste nachten op het nieuwe stekje. Maar... volgende week meer daarover. Om te beginnen met maandag want er is absoluut helemaal niks te vinden over Gale Eason, dus dat wordt al improvisatie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten