dinsdag 13 december 2016

Week Spot: Arthur Prysock



Ik hou de Week Spot voorlopig toch op 7"-formaat. In eerste instantie had ik namelijk gedacht om de nummer 50 uit de Blauwe Bak Top 100 te doen, maar ik heb reeds eerder dit jaar uitvoerig over de plaat en de artieste geschreven. De nummer 50 is niet ieder jaar, maar wel een paar jaren, een 'speciaal' nummer. In de tijd dat ik nog volop met Northern Soul bezig ben, kan dat een plaatje van Barbados zijn. Dit jaar is het een single op het afwijkende 12"-formaat. Jullie gaan zondag zien welke plaat ik bedoel en als jullie zaterdagmiddag naar Wolfman Radio luisteren, weten jullie het een dag van tevoren. De nummers 60 tot en met 41, waar ik vandaag een Week Spot uit kies, bevat een aantal artiesten en platen die al eerder de Week Spot zijn geweest. Ook twee zéér potentiële Week Spot's. Eentje waarvan bijna geen informatie bestaat en een tweede groep die ik nodig nog eens in de schijnwerpers moet zetten. Het is deze week echter een zeer recente aanschaf die al vanaf het begin smeekt om Week Spot te mogen zijn. Bij deze presenteer ik jullie de nummer 51 van de Blauwe Bak Top 100 als Week Spot: 'All I Need Is You Tonight' van Arthur Prysock.

De Pioneer heeft genoeg lof toegezwaaid gekregen dit jaar, vandaag mag ik even mijn hoed afnemen voor de Multicycle. Deze tweewieler heeft me in 2015 een prachtige zomer gegeven maar is ernstig op een zijspoor komen te staan sinds de Pioneer. Ik hoor 'All I Need Is You Tonight' voor het eerst als ik op de fiets onderweg ben van Sleen naar Grolloo. Het is de vrijdag van de vakantie dat ik naar het Cuby & The Blizzards-museum ga en de podcast van Horse Meat Disco, met Greg als gast, me mag begeleiden. Ruim een week later ben ik een paar dagen thuis. 's Avonds fiets ik naar Meppel voor boodschapjes en besluit deze podcast op herhaling te doen. Dan valt Arthur Prysock me voor het eerst op en ook verbaas ik me bij de afkondiging. Arthur Prysock? Dat is een schreeuw uit het verleden en zo klinkt dit niet bepaald. De maanden daarop hoor ik het nummer en de podcast nog een aantal keren. Toch blijf ik de indruk houden dat het waarschijnlijk een elpee-track is geweest. Tot mijn grote verrassing biedt Mark de single aan voor een zeer vriendelijke prijs. 'All I Need' blijkt de b-kant te zijn van 'When Love Is New', de comeback-single van oudgediende Prysock en het heeft zowaar in de hitparade gestaan in Amerika.

Het nieuwe jaar begint goed voor de familie Prysock. Het krijgt op nieuwjaarsdag gezinsuitbreiding door de komst van Arthur Jr. Het jaar van uitgifte wordt door sommigen op 1929 gehouden, maar de meest geloofwaardige bronnen zeggen dat het 1924 moet zijn geweest. Zijn wieg staat in Spartanburg in South Carolina. Als kind verhuist hij naar North Carolina en Connecticut en vervolgens naar Hartford in Connecticut. Gedurende de Tweede Wereldoorlog moet hij oud genoeg zijn om te mogen werken en dus is 1924 meer aannemelijk dan 1929. Arthur werkt in de vliegtuigindustrie en zingt in zijn vrije tijd bij enkele bands. Buddy Johnson is onder de indruk van Prysock en laat hem in 1944 een contract tekenen. Gedurende de komende acht jaar zingt Prysock in de band van Johnson en is te horen op Amerikaanse hits als 'They All Say I'm The Biggest Fool' in 1946 en 'Because' in 1950. In 1952 gaat Prysock solo. Decca zet hem in de markt als een jonge versie van Billy Eckstine en hij heeft in 1952 een grote hit met 'I Didn't Sleep A Wink Last Night'. In 1960 tekent Arthur Prysock bij het Old Town-label.

Ik ken het Old Town-label vooral dankzij 'It's A Woman's World' van The Gypsies, de voorloper van The Flirtations. Het label heeft echter meer noten op haar zang. Hyman 'Hy' Weiss richt de maatschappij op in 1953 en houdt het in eerste instantie staande tot en met 1966. In 1970 verkoopt hij de catalogus aan Atlantic, maar blaast in 1973 Old Town nieuw leven voor Prysock. In 1978 valt het doek definitief. Weiss werkt ook voor Stax en is een gevreesd man in de muziekindustrie. Hij vindt de '50 dollar-handshake' uit, later een populaire vorm van 'payola'. Waarom slijmen met iemand die je niet mag terwijl je met een geldbedrag de plaat óók op de speellijst kan krijgen? 'The Very Thought Of You' en 'One More Time' zijn R&B-hits in 1960 en 1961 en toch is Prysock in die zeventien jaar er niet in geslaagd om op de Pop te komen. Dat gaat in 1965 gebeuren met 'It's Too Late Baby Too Late'. Met een 56e plek is het zijn grootste hit. Prysock maakt daarnaast ruim dertig elpees in zijn carrière en heeft in de jaren zestig een eigen televisieshow.

Toch zou het verhaal eenvoudig als een nachtkaars kunnen doven. In de vroege jaren zeventig zit Prysock het meest gevangen in het cabaret-circuit. Zijn hits dateren van jaren geleden en nostalgie is het enige excuus om een optreden van Prysock bij te wonen. Toch denkt Weiss blijkbaar dat er een verandering op komst is als deze Old Town in 1973 nieuw leven inblaast voor Prysock. Deze heeft dan eveneens een hit met 'In The Rain'. Prysock heeft in de midden jaren zeventig echter een tienerdochter en deze is in 1977 helemaal weg van 'Saturday Night Fever'. Er is contact met Gamble en Huff en dan verschijnt 'When Love Is New'. Pryscok's vertrouwde bariton in een setting van drums, hi-hat en een groovende bas. Het staat echter mijlenver van de Eurodisco, het is meer de Phillysoul-benadering van disco. 'When Love Is New' brengt het tot 64 op de Billboard en nummer 10 in de R&B. Het is Prysock's laatste hit ondanks een paar soortgelijke opvolgers.

In de jaren tachtig leren een aantal Amerikanen hem kennen als zanger van de Löwenbrau-jingle voor het gelijknamige biermerk. Hij maakt nog drie albums in de late jaren tachtig. In 1995 krijgt hij nog een award voor zijn werk in de muziek en overlijdt op 14 juni 1997 na een lange ziekte op Bermuda. Prysock is 73 jaar geworden. De massa zal hem herinneren voor zijn werk uit de jaren veertig, vijftig en zestig. In de soul- en disco-wereld bestaat een gezonde belangstelling voor het werk uit 1977-78 en ik ben uiterst content dat ik dit schijfje heb kunnen toevoegen aan mijn koffers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten