donderdag 8 december 2016

Week Spot kwartet: week 49



De 'rookpauze' heeft het goed gedaan. Mochten er nog vragen zijn of als mensen advies willen hebben, er mag gemaild worden. Ik ben geen 'technische damper', maar kan altijd mensen op weg helpen. Toch ben ik niet van plan om het over een andere boeg te gooien met Soul-xotica en dus ga ik vandaag het 'Week Spot kwartet' van deze week in de afgelopen vier jaar aan jullie voorstellen. Vorige week ben ik al begonnen met de Blauwe Bak Top 100, in 2014 en 2015 trap ik in deze week af en staan de Week Spot's van die week in het teken van de jaarlijkse lijst. Omdat ik graag binnen een uurtje wil slapen, begin ik maar meteen.

2012: You Shook Me Up-Roy Hamilton
Eerder in 2012 is Beverly Ann de Week Spot geweest met 'You've Got Your Mind On Other Things'. Ik ben middels de 'Northern Soul Jukebox' opeens erg verslingerd geraakt aan het nummer en kom het erg goedkoop tegen op het internet. Het is achteraf gezien mijn kennismaking met Soulful Records, de roemruchte hedendaagse 'bootlegger'. Beverly Ann komt uit een serie heruitgaven van Northern Soul-klappers op het RCA-label. Iedere single heeft één gekleurd (meestal geel) en een wit label en er staan verschillende artiesten op beide kanten. Ik heb bij Beverly Ann de pech dat de plaat een beetje krom in Nijeveen arriveert en dat heeft zijn weerslag op de geluidskwaliteit. Bij de keerzijde is er geen vuiltje aan de lucht en dat is deze van Roy Hamilton. De single is één van de weinige platen waarvan zowel de a- als de b-kant Week Spot is geweest. In 2014 zal ik een betere 'You've Got Your Mind On Other Things' kopen, dan met Beverly Ann's eigen 'He's Coming Home' op de keerzijde. Ook dat nummer zal het nog tot Week Spot schoppen. Roy Hamilton is een beetje ondergesneeuwd geraakt in mijn bak, hoewel ik inmiddels ook 'Crackin' Up Over You' van de beste man heb. Over die vergissing met de Engelse Roy Hamilton uit de jaren zeventig wil ik het niet meer hebben. De Roy Hamilton van 'You Shook Me Up' overlijdt in de late jaren zestig.

2013: Bumble Bee-Lavern Baker
Over een veranderende muzieksmaak gesproken. Ik ben in de wolken als ik deze single goedkoop binnenhaal in een veiling op Ebay. Ik ken het liedje vooral van The Searchers, maar dit origineel van rhythm & blues-legende Lavern Baker is een stuk feestelijker. De plaat fleurt menig dag in 2013 op voor mij en gaat, als ik me niet vergis, in 2014 ook nog mee naar Watford. Daarna wordt het snel allemaal melodieuzer in de koffers en kan ik me niet langer vinden in 'Bumble Bee'. Het is inmiddels zo gesteld dat de single in de reserve-Blauwe Bak staat en daarmee eveneens op de nominatie om richting de 'gewone' jaren zestig-bak te gaan. In mijn hedendaagse 'set' zou ik de plaat niet meer eer kunnen aandoen.

2014: I Walked Away-Bobby Paris
Het is middels een stel podcasts met radio-opnames uit de jaren negentig dat ik in de zomer van 2014 kennis maak met 'It's More Than I Deserve' van Joey Gee. De plaat wordt aangeboden op Discogs, maar in een slechte staat zonder geluidsclip. De prijs is daar niet bepaald naar! Even later zie ik dan de Stardust-uitgave. Experts zijn het er nog steeds niet over eens: Is Stardust nu een legaal label of is het een ordinaire bootlegger? Feit is dat Stardust veel verzamelwaardige opnames van ABC-Paramount opnieuw laat verschijnen. De platen zijn gewild want de originele exemplaren zijn vaak niet aan te slepen. Joey Gee is op Stardust de helft goedkoper voor het afgedraaide origineel en dan hebben we het nog steeds niet over dubbeltjes en kwartjes. Ik heb echter geen moment spijt gehad van de aankoop. Op de b-kant staat deze klassieker van Bobby Paris en die gun in 2014 een plekje bij de onderste twintig in de Blauwe Bak Top 100 van dat jaar.

2015: Thanks For Saving My Life-Billy Paul
Op de dag dat bekend wordt dat de muziekwereld Greg Lake is verloren, zet ik Billy Paul andermaal in de schijnwerpers. Over Lake heb ik in het héle vroege begin van Soul-xotica eens geschreven, toen met nadruk op de single 'Don't Go 'Way Little Girl' van The Shame (1967). Gezien ik Keith Emerson al in de 'Dodenrit' heb gehad, schat ik de kans klein in dat ik Lake ga opnemen in deze serie. Billy staat in 2015 dus bij de onderste twintig in de Blauwe Bak Top 100. Een single waarmee ik het moeilijk heb gehad. Meteen na aanschaf twijfel ik of die wel in de Blauwe Bak thuis hoort. Het gevoel brengt hem echter toch daar en, zo gezegd, in de Top 100 over dat jaar. Eentje die ook al niet eenvoudig was. Inmiddels staat de single in de reserve-bak waar die waarschijnlijk ook zal blijven staan (met 'Let 'Em In', de cover van het Wings-nummer). Heel vaak komt die dus niet meer aan bod, maar het blijft genieten iedere keer dat ik het op zet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten