maandag 12 december 2016

Singles round-up: december 1



Dit moet ik zien vast te houden. Iedere dag een bericht en geen achterstand. Soul-xotica is één van de dagelijkse bezigheden en doordat ik 'op schema' ben met mijn blog geeft me dat rust gedurende de dag. Zo kan ik jullie vanavond de menukaart van deze week tonen: Vandaag de eerste 'Singles round-up' van de maand, morgen de Week Spot, woensdag het tweede deel, donderdag het kwartet en vrijdag 'Het zilveren goud'. Ik heb vanmiddag toegegeven aan de verslaving die vinyl heet. Ik móest weer iets toevoegen aan mijn verzameling en heb het meteen uitgebreid aangepakt: Beide kringloopwinkels in Meppel. Ik ga volgende week waarschijnlijk nog eens naar De Tafel, maar voorlopig levert me dat zestien singles op. Een aantal 'dubbel', maar ook minstens één die een tijd op mijn verlanglijst heeft gestaan. Ook al oogt dit exemplaar niet als de beste, een zoektocht is altijd eenvoudiger als het al in de bakken staat. Die plaat komt woensdag langs, vandaag de eerste acht van de eerste 'Singles round-up' van december.

* Abba- Summer Night City (NL, Polydor, 1978)
Het is weer een 'live' 'Singles round-up' waarin de plaatjes meteen voor de eerste keer worden gedraaid. Ook ga ik tegelijk in de database kijken, want heb ik deze van Abba al een keer? Ik weet zeker dat ik het in de Engelse Epic-uitvoering heb, maar de Nederlandse Polydor weet ik niet uit mijn hoofd. Bingo! Die had ik nog niet. Weliswaar niet met fotohoes maar wel met een erg leuk hoesje erom heen. T. Vilters is nu ook geopend op Osdorpplein 220. Het andere adres wordt niet vermeld. De platenzaak heeft een eigen top tien voor wat betreft de elpees en deze worden voor 15,95 en 16,95 gulden aan de man/vrouw gebracht. Waarom Het Volendams Operakoor ('Volendam In Israel', het is bijna 'wishful thinking') een gulden duurder is dan Queen of Kate Bush blijft een raadsel. Ook geeft Vilters een gratis elpee weg bij aanschaf van een platenbon van 15 gulden of meer. Ik ben best benieuwd of dat een 'vaste' elpee is geweest of dat je keuze had uit een overschot aan geflopte elpees. Antwoorden mogen op een ouderwetsche briefkaart. Waar zijn die trouwens gebleven? Afijn, terug naar de muziek. De vaste bezoekers zullen weten dat Abba 'stuk' is gedraaid voor mij door mijn zus. Toch zijn er een paar platen waarvoor ik mijn stoel uit kom en 'Summer Night City' is daar eentje van. De Engelse Epic klinkt zoals een Engelse persing hoort te klinken, maar is niet kraakvrij. Deze Nederlandse Polydor klinkt wat dat betreft als een 'upgrade'.

* Herb Alpert- Keep Your Eye On Me (Duitsland, A&M, 1987)
Het gebeurt vaker met 'Raddraaien'. Eens ik over een artiest of groep heb geschreven, kom je ze overal tegen. Zo draaide ik gisteravond nog 'This Guy's In Love With You' in 'The Vinyl Countdown' als onderdeel van het alfabet en slaak ik een kreetje als ik deze van Alpert in mijn handen hou. De connectie met 'Raddraaien' herinner ik pas later want 'Keep Your Eye On Me' heeft een erg fijne jaren tachtig-herinnering voor mij en het is zo'n nummer dat ik sinds 1987 misschien nooit weer heb gehoord. Alpert heeft A&M net verkocht aan Polygram als hij met een nieuw album komt. A&M boert dan al een paar jaar goed met Janet Jackson en op dit album werkt Alpert samen met Jimmy Jam en Terry Lewis, eveneens productionele architecten voor Janet Jackson. Het is het beste uit twee werelden. Enerzijds een knipoog naar de Tijuana Brass-tijd, maar dan in een eigentijdse jaren tachtig-productie. Echt een feelgood-plaat!

* Bay City Rollers- Saturday Night (NL, Bell, 1975)
Hetzelfde als bij Abba. Heb ik deze al? Nee! Sterker nog: Deze titel zit helemaal niet tussen het beperkte aanbod dat ik heb van The Rollers. Het ding lijkt de hoes lang geleden kwijtgeraakt te zijn, maar klinkt niet zo afschuwelijk als dat ik zou verwachten. Het is niet dat ik 'Saturday Night' voor het eerst hoor, maar het is wel een beetje weggezakt in mijn geheugen. Een erg leuk plaatje en wellicht ook nog goed jingle-voer. Over dat laatste zal ik eens nadenken.

* The Beatles- All You Need Is Love (UK, Parlophone, 1967)
De tijd dat ik iedere Beatles-single meenam uit de kringloopwinkel ligt al ver achter ons. Ik zou dan iedere single minstens tien keer dubbel hebben. Zelfs bij deze 'All You Need Is Love' twijfel ik. Ik kom hem, vreemd genoeg, niet iedere dag tegen en in de Engelse persing heb ik hem nog niet. Dat is de enige reden dat ik hem meeneem. Wow! Het geluid is helemaal 'schoon', bijna té mooi om waar te zijn. Want ook dit is zo'n plaatje dat zoveel beter klinkt op een Engelse persing. Maar het echte 'kicken' voor mij is de b-kant van de single: 'Baby You're A Rich Man' is al jaren een favoriet onder de Beatles-nummers voor mij. Voor de leek: Beatles-platen zijn alleen een fortuin waard als ze in absolute nieuwstaat zijn, maar dat is slechts 1 procent van de volledige oplage. Dit exemplaar is nog fijn om te draaien, maar de waarde van zoiets is minimaal voor een verzamelaar. Zó vindt je ze namelijk op iedere straathoek. Een euro voor dit fraaie Engelse schijfje is desalniettemin een goede investering.

* David Christie- Saddle Up (Frankrijk, Carrere, 1982)
Volgens mij stond-ie in de tijd van Sunrise tussen de vijf gulden-singles en nee... dat is die niet waard. De Kring hanteert nu wel de nieuwe prijzen en volgens mij is dat tachtig cent voor een single met hoes en vijftig zonder hoes. Een goede les voor de volgende keer, want blanco hoesjes genoeg en die verfomfaaide label-hoezen zijn geen dertig cent waard. Ja, wat kan ik zeggen over David Christie. Gewoon een fijne jaren tachtig-herinnering en leuk voor op een zaterdag- of zondagavond.

* Berni Flint- I Don't Want To Put A Hold On You (UK, EMI, 1977)
Een aantal 'gokjes' in deze twee 'Singles round-up'-afleveringen. Berni stond 39 jaar geleden met dit nummer in de Tipparade en ken ik zodoende uit het 'Hitdossier', maar... wat schuilt er achter die titel. Ik ga er nu achter komen! Ik zit te genieten... Een folky geluid van akoestische gitaar en een fraai gearrangeerd orkest. Ik kan niet zeggen dat de hit-potentie eraf spat, maar het is zeer prettig om naar te luisteren en zal het vast goed hebben gedaan in 'Met Het Oog Op Morgen'. De b-kant is bijna identiek, maar daar neem ik nu geen tijd voor. Berni Flint is een blijvertje!

* Marvin Gaye & Tammi Terrell- Ain't No Mountain High Enough (NL, Tamla Motown, 1967)
April 2009. Ik ben een paar weken daarvoor gestopt met de alcohol en wil ook meteen de brui geven aan de tabak. Voor dat laatste heb ik een goede motivatie gevonden: Als ik nu eerst eens mijn geld ging verbrassen aan vinyl, dan kan ik daar geen shag van kopen. Lieve mensen: Niet doen! Ik begin twee weken later weer met de tabak en moet dan geld lenen om te kunnen roken. Ik heb bij Diskid een aantal platen uitgezocht en loop nu terug van de pinautomaat. Ik denk opeens aan één van de platen die op mij wacht en deze geeft mij hoop op het overwinnen van alcohol en tabak: 'Ain't No Mountain High Enough'. Bij Diskid kost dit schijfje me vijftien euro en volgens de eigenaar kom je hem niet iedere dag tegen met de Nederlandse fotohoes. Dat kan kloppen, want Peter heeft op singlehoesjes.nl een bonte parade van Marvin Gaye, al dan niet met Tammi Terrell, maar deze ontbreekt. Vanmiddag tref ik de single in de prachtige fotohoes aan bij de kringloop. Kostda? Een euro! Binnen nu en een jaar staat deze wél op singlehoesjes.nl, want dit is natuurlijk een prachtig verjaardagscadeau.

* Heatwave- Boogie Nights (NL, GTO, 1976)
Weer een blik in de database. Nee, alleen 'The Groove Line' in zowel de Engelse als de Nederlandse GTO. Zeer welkom dit plaatje. Jaren geleden zou het nog in de reserve-Blauwe Bak komen te staan, maar daar kamp ik al met ruimtegebrek. Nu dus in de jaren zeventig-bak welke hij geregeld even zal verlaten want dit blijft een feestje! Morgen de Week Spot en woensdag ben ik terug met het tweede deel van de 'Singles round-up'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten