maandag 27 juli 2015

Van hit naar her: David Zowie



In Engeland wordt er bijna om gewed: Welke plaat staat met kerstmis op nummer 1? Is het dat plaatje dat langzaam maar zeker onderweg is naar de eerste plek of komt Sir Cliff Richard met een 'Millennium Prayer' of een 'Britain's Got Talent'-kandidaat met een kerstnummer? Dat is wel het leuke aan de Engelse hitparade ten opzichte van de Nederlandse: Een lijst die iedere week drastisch kan veranderen en dat ook geregeld doet. In Nederland bracht een single ooit hooguit vier weken door in de Tipparade. Als deze er nog een vijfde of zesde week in stond, was de Top 40 té hoog gegrepen en kon je de plaat een paar weken later voor een rijksdaalder bij de V&D afhalen. Een grote hit deed twee tot drie stappen in de Tipparade. In het 'streaming'-tijdperk is zeven weken Tipparade de normaalste zaak en soms komt daar nog een halfjaar Top 40 na. Ons onderwerp in 'Van hit naar her' mag gerekend worden tot de dans-zomerhit van 2015 in Engeland, maar in Nederland gaat het voor oktober niet meer gebeuren. Sinds een aantal maanden heeft de Tipparade een extra 'portaal' waar je kan kiezen voor mogelijke Tipnoteringen en ook kun je nieuwe platen 'tippen'. Ik doe het al een paar weken met Floral, maar zonder succes. Evenals een paar andere leuke platen uit deze 'bubbling under'. David Zowie is eveneens één van de kandidaten, maar we kijken voor dit bericht vooral over de Noordzee, want in Engeland heeft het reeds op 1 gestaan in de 'algemene' Singles Top 40: 'House Every Weekend' van David Zowie.

Voordat ik het in het volgende bericht ga hebben over de stichters van de Top 40, kan ik hier nog even mijn frustratie kwijt over het fenomeen. Twee nieuwe binnenkomers per week, Lost Frequencies dat een record aantal weken stationair op 7 heeft gestaan, 'Happy' van Pharrell Williams dat met noodgrepen op 11 werd gehouden zodat dit het puntenrecord van Corry & De Rekels kon verbrijzelen. Maar... het is vooral een héle trage lijst. Je kan het vergelijken met 'Goede Tijden Slechte Tijden'. Als je eens in de drie weken een aflevering ziet van deze soap, ben je ineens weer op de hoogte van het verhaal. In drie weken kun je weinig missen in de Top 40. Hoeveel ik ook van het nummer hou, maar 'Ain't Nobody' van Felix en Jasmine (zie: 6 juni 2015) heeft één week op de eerste plek gestaan en dat is een unicum en tegelijk ook een verademing: Het kan dus nog steeds! Het brengt de hitparade ook weer in beweging in plaats van een plaat die stationair op 1 blijft staan voor tien weken (zoals met 'Cheerleader', Felix' vorige succes met OMI). Om toch weer terug te komen op het onderwerp van vanavond: Ik zie het zwaar in voor David Zowie en een groot Nederlands succes. En die zomerhit kunnen we helemaal vergeten, mits Nederland een 'Indian Summer' krijgt...

David Zowie is de naam. De man heeft zowel een Wikipedia als een Uncyclopedia. Dat laatste is dan een 'spoof' van Wikipedia, 'the Mother Ship of amateur comedy writing'. Je bent immers pas 'iemand' in Engeland als er grappen worden gemaakt over je. Wikipedia vermeldt het als zijn geboortenaam, maar het lijkt me stug. Hij is 32 jaar geleden geboren in Chatham in Kent. Zijn loopbaan begint op twaalfjarige leeftijd als hij SoundLabs aanschaft. Op zijn veertiende produceert hij zijn eerste tracks. Twee jaar later koopt hij een paar Technics SL-1200 draaitafels en ook maakt Zowie gebruik van een Atari ST, een 'vintage' computer. Ongeveer twintig jaar na zijn eerste stappen in het producers-vak bladert Zowie door de 'files' op zijn computer en komt een stukje tegen van een album op het Amerikaanse Nervous Records. Dan hebben we het over 'old school house' en niet de rockabilly van het Engelse label. Dat stukje tekst inspireert Zowie tot 'House Every Weekend'. De zangeres zingt over hoe ze noodgedwongen thuis moet blijven en ze wordt opgesloten. Zowie geeft een positieve draai aan het nummer en voorziet het bovenal van een geluid uit de vroege jaren negentig.

Dat geluid is wellicht het meest in het gehoor springende: Het neemt je terug naar de zomers van 1991 en 1992, naar afgeladen underground-clubs, t-shirts met 'smileys' en 'glow sticks'. Een geluid dat het bovendien erg goed doet in de zomer. Het is echter de zomer van 2014 dat Zowie zijn werkstuk voor het eerst laat horen op een feestje bij een vriend. Iemand vraagt hem om een opname en 'via-via' komt dit in het bezit van The Magician die het in september opneemt in een 'megamix'. Het is pas in april dat 'House Every Weekend' als 'pre-order' verschijnt via Positiva. Op 27 juni komt het op 80 de Engelse hitparade binnen en kruipt in twee weken via 57 naar 52 en dat puur en alleen op basis van 'streams'. Dan gaat het snel! De single wordt 'getipt' op nummer 1 in de 'Singles Update' en staat meteen de volgende week bovenaan in de Britse singles-hitparade. Dan komen Sam Feldt en Little Mix aangestormd, waarvan de laatste de eerste plek in neemt met 'Black Magic' (Little Mix is overigens een dames-uitvoering van One Direction, zéér populair onder dertienjarige meisjes). Zowie zakt van 1 naar 5 en stijgt deze week naar nummer 4. In de 'Dance' staat het inmiddels op 2 na zeven weken (Lost Frequencies op 1 met 'Are You With Me').

Zowie is blij verrast met alle aandacht die het nummer krijgt, maar het plotselinge succes baart ook zorgen. Hij staat op een keur aan festivals, terwijl hij eigenlijk maar één nummer heeft. Dat dit een nummer is dat op geen enkel dance-festival mag ontbreken deze zomer, mag een feit zijn, maar hoe gaat Zowie zich daar uit redden? Wel, hij houdt niet van stil zitten en is momenteel druk in de weer met een remix van een track voor Tiësto en werkt ook al stiekem aan een opvolger. Gaat deze dezelfde 'sound' krijgen. ,,Waarschijnlijk wel", zo laat hij weten. ,,Dat vroege jaren negentig geluid is lekker zomers en dat willen de mensen graag horen, dus het zou logisch zijn om een soortgelijk geluid te gebruiken voor een opvolger. Zelf kom ik meer uit de techno-hoek en kan dus niet garanderen dat het voor een langere termijn is". De ooit zo verguisde house-scene krijgt bijna een kwart eeuw later haar onofficiële volkslied in de vorm van 'House Every Weekend' en zou daarom alleen al een hitpositie in Nederland verdienen. Nog maar eens stemmen op het nummer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten