zaterdag 11 juli 2015

Raddraaien: Focus



Oei! Vorige weekend heb ik al een gaatje laten vallen en nu opnieuw. Het wordt tijd om schade in te halen, alleen betwijfel ik of dat vanavond gaat gebeuren. Ik heb vanavond héérlijk gefietst. Ik heb 'De Weldadigheid' opnieuw gedaan en weet nu dat deze 55 kilometer is. Ja, ik heb me de afgelopen drie maanden ernstig tekort gedaan met de fiets en eigenlijk kan ik daar nog een jaar aan vastplakken. De Multicycle fietst als een zonnetje. De vorige twee fietsen hadden beide een slag in het achterwiel en dat veroorzaakte bijgeluiden. Deze is geruisloos. Het rollen van het ketting en niks anders. Zo'n avondje 'beuken' kan wel eens vaker, hoewel ik het nu wel ga voelen in mijn benen en aan mijn oogleden. Vandaag een groep die we al eerder zijn tegengekomen in deze serie 'Raddraaien', maar dan in een bericht over de gitarist van het gezelschap. De 37e single uit de zesde jaren zeventig-bak brengt ons bij 'House Of The King', de eerste hitsingle van Focus (1970).

In 1969 zijn alle ogen in Nederland gericht op Jan Akkerman. Die heeft dan reeds zijn sporen verdiend met Johnny & The Hurricanes en The Hunters als hij in dat jaar Brainbox opricht met Kaz Lux. The Hunters is met name in de laatste jaren een beetje een braaf bandje. Als je dan vervolgens Akkerman's solo in 'Down Man' hoort, kun je je begrijpen hoe welkom een nieuwe 'supergroep' als Brainbox is geweest voor Akkerman. Hij scoort een paar grote hits met Brainbox en maakt een even succesvol album, maar toch is Akkerman niet tevreden. In 1970 verlaat hij Brainbox om zich te voegen bij het Thijs Van Leer Trio. Dat begeleidt lieden als Ramses Shaffy en Liesbeth List op de bühne, maar verzorgt eveneens de muziek in de Nederlandse uitvoering van 'Hair'. Er zijn maar weinig die kunnen voorstellen dat hier grote dingen uit gaan komen. Wat moet een eigenwijze stoethaspel als Jan Akkerman bij een trio dat oorspronkelijk is begonnen als een Traffic-coverband?

'Focus Plays Focus' is de Engelse titel van het debuutalbum van Focus. Bij ons heet het 'In And Out Of Focus'. Hoewel de single, 'House Of The King', en het album goede zaken doen in ons land en Engeland alvast wakker wordt geschud, is Akkerman niet tevreden met het resultaat en stapt op. Hij formeert een naamloze groep met zijn kameraad Pierre Van Der Linden, die tot dan toe in alle bands van Akkerman heeft gespeeld. Thijs Van Leer begrijpt de boodschap en ziet zich genoodzaakt om bassist Martin Dresden en drummer Hans Cleuver voor hun werkzaamheden te bedanken en hijzelf steekt over naar Akkerman en Van Der Linden. Als bassist komt Cyril Havermans bij de groep en dan kan het echte werk beginnen?

'Focus 2' is ook bekend als 'Moving Waves' en levert met 'Hocus Pocus' een hit op aan beide kanten van de Noordzee, alleen dan met een jaar tussenverschil. Het album is koud uit of Cyril Havermans haakt af en wordt vervangen door Bert Ruiter. Het dubbelalbum 'Focus 3' (1972) slaat echter alles en plots staat Focus torenhoog in de Engelse hitlijsten met 'Sylvia' en 'Hocus Pocus'. (Tot zover het bericht zoals ik het op vrijdagavond heb geschreven, maar mijn ogen vielen letterlijk dicht. Ik vervolg het nu op zaterdagochtend, maar het mag tot het bericht van vrijdag worden gerekend...). De groep doet succesvolle tournees door Engeland en Jan Akkerman wordt daar uitgekozen als de beste elektrische gitarist. Toch is en blijft Focus het kind van Thijs Van Leer en er zijn beslist muzikanten waarmee het eenvoudiger is te werken. Net zoals er gitaristen zijn die minder eigenwijs zijn dan meneer Akkerman. Met name tussen het Akkerman en Van Leer botert het helemaal niet meer rond 1974. Akkerman haakt af en brengt ons 'Tabernakel' (1974). Van Leer heeft ons in 1972 reeds 'getrakteerd' op 'Introspection' en zal dat nog 48 keer doen (of daaromtrent). Focus gaat echter stug door totdat Van Leer in 1976 ontdekt dat hij alleen is. Sindsdien pompt hij Focus op voor eenmalige projecten zoals de plaat met P.J. Proby: 'Focus Con Proby' (1985). Akkerman en Van Leer proberen het nog één keer samen voor een plaat in 1985 en treden nog eenmaal op tijdens 'Goud Van Oud'. Sinds 2002 heeft Van Leer een nieuwe Focus, hij heeft daarmee een aantal nieuwe albums opgenomen en toert sinds 2006 ook weer regelmatig door Engeland.

Waar en wanneer? Als de dag van gisteren. Zaterdag 2 mei 1992. Het is erg warm voor de tijd van het jaar. Volgens mij heb ik de avond ervoor een folk-concert gerecenseerd, maar op zaterdagmiddag moet het fietsen. Is trouwens ook de tijd dat ik rook van mijn allereerste pakje Marlboro, zonder dat iemand ervan weet. Ik doe ruim een maand met het pakje! De fietstocht gaat vanmiddag naar Heerenveen en, meer specifiek, de boedelhal aan de Gedempte Molenwijk. Ik kom daar vaker... het heeft duizenden singles. Ze variëren nogal in conditie en het heeft standaard-prijzen voor singles zonder hoes (90 procent van mijn spul, het is 1,50 gulden als ik me niet vergis) en mét hoes (maar liefst drie gulden). Deze middag koop ik onder andere 'Bus Stop' van The Hollies, maar ook 'House Of The King' van Focus. De laatste in een fraaie staat mét fotohoes, hoewel een lelijke sticker daar de bovenste naamvermelding verstopt. Ik zie dat net bij het opzoeken van het hoesje bij singlehoesjes.nl. Ik ben praktisch klaar als ik opeens oog-in-oog sta met Henk, een vroegere klasgenoot met wie ik het erg goed kon vinden. Ondanks dat ik nog maar 17 ben en Henk 21, is het ouwe jongens krentenbrood. Het is overigens ook de laatste keer geweest dat ik hem heb gesproken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten