zaterdag 18 juli 2015

Het zilveren goud: juli 1990



Ik hoor nog steeds die stem. ,,Oom Gerrit! Oom Gerrit! Wakker worden". Ik sla mijn ogen open en zie heit glunderend in de deuropening. Hoogst ongebruikelijk dat heit me wekt, dat is anders de taak van moeders de huisvrouw. De aanspreektitel is datgene dat het doet voor mij. 'Oom Gerrit'. ,,Wat is het?", vraag ik als eerste. ,,Een meisje". Dat was vanmorgen (toen ik overigens nog prinsheerlijk lag te slapen) precies een kwart eeuw geleden. De geboorte van mijn eerste oomzegger. Als vijftienjarige liggen mijn prioriteiten nog ietsje anders en de geboorte van Anja betekent in de eerste plaats dat de vakantie kan doorgaan. Zus is rond deze tijd uitgerekend, maar er is reeds gedreigd dat we niet naar Denemarken gaan als ze vóór donderdagmiddag nog niet is bevallen. Ik fiets later die ochtend naar Workum voor de braderie. De vangst is matig, maar ik móet van mezelf een single kopen op deze heugelijke dag. Dat is dus nummer 177. Vandaag de achttien singles die ik in juli 1990 heb gekocht.

Juli 1990 is sowieso een spannende maand in huize Louwsma. Moeder ontdekt iets dat kanker blijkt te zijn. De onderzoeken lopen nog en we weten dus niet van de omvang en de ernst, maar gaan van het minste uit zodat het alleen maar kan 'meevallen'. Beter zo dan andersom, want het blijkt allesbehalve mee te vallen. Voor de vakantie lijkt het uit te draaien op een operatie, maar dit zal uitdraaien op bestralingen. In december 1990 lijkt moeder helemaal genezen, maar twee maanden later is het opnieuw mis. Dan wordt ze wel geopereerd en geneest ze helemaal. Ze is onlangs nog door medisch personeel betiteld als een 'medisch wonder'. De operatie in 1991 is dermate zwaar dat er een beperkte levensverwachting is. Dat ze bijna 25 jaar later nog 'alive and kicking' is, hadden de artsen toen nooit verwacht.

Hoe is de zomer van 1990 voor mezelf? Tja, ik zak voor mijn Muziekdiploma en ga met de hakken over de sloot van de derde naar de vierde klas LEAO. Niet omdat ik niet kan leren, maar omdat ik het niet wil. Ik vul de vrije dagen van de vakantie met lange fietstochten. Enerzijds om te zoeken naar molens uit een verouderd Fries molenboek, anderzijds verdrink ik mezelf in de muziek van de jaren zestig en zeventig en fiets geregeld langs braderieën en dergelijke. Zo is op 30 juni 1990 een braderie en kindervrijmarkt in Bolsward. Ik fiets er naartoe, maar de braderie is alleen 'nieuw' spul. Tenslotte vind ik bij een kind de volgende originele Moody Blues-single. Hij vraagt een anderhalve gulden, maar ik geef hem een rijksdaalder. Nog best royaal, al zeg ik het zelf? Eigenlijk had ik deze single vorige maand moeten behandelen, maar ik smokkel hem desondanks binnen in dit bericht.

168. I'm Just A Singer-The Moody Blues
169. A Woman's Place-Gilbert O'Sullivan
170. Reflections Of My Life-The Marmalade
171. The Girl I Need-Ferrari
Op woensdagen in juli en augustus heeft Workum een braderie. Vaak in 'opgerolde' uitvoering in het centrum van de jongste Friese stad, maar eens per jaar is de braderie over de volledige lengte van de doorgaande weg. Woensdag over een week gaat het andermaal gebeuren. Op 4 juli 1990 is het de compacte versie en ik koop daar de nummers 169 tot en met 171, maar ook 'Rock On' van David Essex dat pas in 1991 een officieel 'nummer' zal krijgen.

172. No Milk Today-Herman's Hermits
173. One Way Wind-The Cats
De ochtend van zaterdag 7 juli 1990 is troosteloos. Het regent pijpenstelen, maar het klaart rond de middag op. Ik heb woensdag in de Wijd En Zijd gelezen van een rommelmarkt in Sint-Nicolaasga. Dat is een behoorlijk stuk fietsen en het blijft niet droog onderweg. Ik vind daar deze twee singles en die maken voor mij de tocht waard, ook al is 'No Milk Today' nauwelijks te draaien.

174. In The Summertime-Mungo Jerry
175. To Love Somebody-The Bee Gees
Hoewel in de zomer van 1990 nog genoeg valt te genieten voor dubbeltjes en kwartjes, menen een paar verkopers al meer te kunnen vragen voor singles. In Workum is ook zo'n 'serieuze' verkoper. Hij laat zien dat met name The Beatles, Elvis Presley en The Shadows aan de prijs zijn, maar een 'To Love Somebody' van The Bee Gees mét fotohoes moet ook al 3,50 gulden kosten. In combinatie met de vijftig cent van Mungo Jerry en een gulden voor de oversteek van Gaastmeer naar It Heidenskip v.v., is dat precies wat ik heb te besteden.

176. Love Of Life-Earth & Fire
177. Wooden Heart-Elvis Presley
Vrijdag de dertiende... als dat maar goed komt! Het pakt niet heel slecht voor me uit. Ik ga 's middags op de fiets naar Balk voor een braderie en kindervrijmarkt. Op de laatste vind ik deze 'Love Of Life' van Earth & Fire, die ik later nog eens zal opwaarderen. Op 18 juli 1990, de geboorte van mijn oomzegger, 'vier' ik de gebeurtenis met mijn eerste Elvis-single.

178. Green Green Grass Of Home-Tom Jones
179. In For A Penny-Slade
180. The Hunt-Barry Ryan
181. Secret Agent-Robin Gibb
182. Six O'Clock-The Lovin' Spoonful
183. Alone Again-Gilbert O'Sullivan
184. Doing What I Know-Gilbert O'Sullivan
185. Je T'Aime... Moi Non Plus-Jane Birkin & Serge Gainsbourg
Buiten de twee Moody Blues-albums die ik gisteren heb behandeld, zijn dit de singles die mee komen naar Nederland. Nummer 178 heb ik op een dagtripje gekocht en ben de stad vergeten. 179 en 180 komen uit de plaatselijke 'boedelhal' van Skarrild en 182 tot en met 185 bij een sneupwinkeltje in het nabijgelegen Brande. Tweedehands singles zijn standaard vijf Deense kronen. Dat gaat door drieën om op guldens uit te komen.

Volgende maand gaan we voorbij de 200 in 'Het zilveren goud' en verder hebben we tot oktober geen last van 'Het zilveren goud op 33 toeren'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten