zaterdag 11 juli 2015

Raddraaien: The Righteous Brothers



Ik heb eens het hilarische verhaal gehoord over twee broers met de achternaam Walker. Nadat ze een korte pauze hadden gehad met hun band, besloten ze het opnieuw te proberen. Een lokale club kondigde ze vol trots aan: 'The Walker Brothers are back!'. Naar verluid stonden er enkele honderden fans van The Walker Brothers op de stoep, maar die kregen geen Scott Walker en consorten te zien. Dat brengt me bij het onderwerp van broers die geen broers zijn en bij The Righteous Brothers ligt dat voor de hand. In de begin jaren negentig is in Nederland immers een compilatie-album van hits van The Walker Brothers en The Righteous Brothers. De naam van The Walker Brothers stamt uit de tijd dat Scott en John met een Walker zingen die zomaar hun broer had kunnen zijn. Bill Medley en Bobby Hatfield krijgen de naam toegeworpen vanuit het publiek. Na een optreden met The Paramours in 1962 roept iemand 'That was righteous, brothers!'. En zo komt het beestje aan zijn naam. De Raddraaier van vandaag is 'You've Lost That Lovin' Feeling' van The Righteous Brothers. Een single die ik in meerdere persingen heb, maar dit is de Old Gold-heruitgave uit 1984.

Laten we het dan allereerst maar hebben over die verschillende persingen. Ik heb de single namelijk niet één keer origineel van The Righteous Brothers, het zijn steeds weer heruitgaven. Ten eerste is daar de BR-uitgave uit 1988. Het hoesje kondigt 'Soul And Inspiration' aan als b-kant, maar dat is 'Unchained Melody'. Die single maakt in 1992 deel uit van de partij die ik overneem van het Sneker café De Koopermolen. Bijna zeven jaar later bivakkeer ik in Mossley en de overburen organiseren een rommelmarkt in hun achtertuin. Ik koop daar 'Soul Serenade' van The Mike Cotton Sound, maar ook de Phil Spector International-uitgave van 'You've Lost That Lovin' Feeling', een Engelse heruitgave uit 1977. Die single zit in de Blauwe Bak vanwege de b-kant, het instrumentale 'Rat Race' dat een echte Casino-klassieker is in de Northern Soul. Tenslotte ga ik in augustus 2011 in Zwolle 'shoppen' ter compensatie van het ontbrekende zomerweer en koop ik de Old Gold-uitgave die vanavond aan de beurt is. Wederom met 'Unchained Melody' als flip, maar zonder het fotohoesje dat ik heb gebruikt.

Johnny Wimber zal later als John Wimber aan de wieg staan van de 'Vineyard Movement', een kerkgenootschap. Hij is de man die Medley in contact brengt met Hatfield. The Paramours is het kwintet waar Wimber de leiding heeft, maar waar alle aandacht wordt opgeëist door Hatfield en Medley. Het duo weekt zich los van de groep en gaat in 1963 solo. De groep komt onder contract bij Moonglow en heeft met 'Little Latin Lupe Lu' haar eerste hit. Mitch Ryder & The Detroit Wheels doet dat succes later nog eens over. In 1965 komt het duo in contact met Phil Spector en een contract bij Philles is een feit. Phil Spector produceert en schrijft 'You've Lost That Lovin' Feeling' met Barry Man en Cynthia Weil. Hoewel de single eigenlijk té lang is voor de radio, rekent BMI het nummer als één van de meest gedraaide singles van de twintigste eeuw. Cher zingt in het achtergrondkoor op 'Feeling'. Spector pakt groots uit op de plaat en de 'Wall Of Sound' heeft zelden beter geklonken. 'Just Once In My Life' is een feitelijk vervolg op 'Feeling', maar 'Unchained Melody' is duidelijk anders. Hier horen we alleen Bobby Hatfield en Bill Medley claimt dat hij de producer is van het nummer. Het zou oorspronkelijk alleen op een elpee uitgebracht worden. Dan verandert Philles van gedachten en de productie wordt toegeschreven aan Spector. De sfeer tussen de 'broers' en Spector had niet minder kunnen worden en de mannen stappen over naar Verve. Medley heeft goed gekeken bij Spector en weet feitelijk de 'Wall Of Sound' zeer nauwkeurig weer te geven. Hij doet dat op 'Soul And Inspiration', opnieuw geschreven door Mann en Weill. Het levert het duo een tweede nummer 1-hit op in Amerika. Het duo wendt verschillende noodgrepen aan om met een opvolger te komen, inclusief een samenwerking maet William 'Mickey' Stevenson, maar niks brengt een hit als 'Soul And Inspiration' of 'You've Lost That Lovin' Feeling' met zich mee. In 1968 gaan de mannen uiteen.

Zowel Medley als Hatfield proberen het solo. Van de laatste heb ik 'Only You' op single met 'The Wonder Of You' op de b-kant, hetzelfde 'Wonder' waarmee Elvis in 1970 bovenaan de Engelse hitparade staat. Hatfield formeert daarop een Righteous Brothers met voormalig Knickerbockers-zanger Jimmy Walker, maar in 1971 is dat al een bekeken zaak. Medley maakt ook een paar solo-platen, maar het houdt niet over. In 1974 komen de heren bijeen en tekenen voor Haven Records. 'Rock And Roll Heaven' en 'Dream On' zijn grote hits en het duo teert er twee jaar op. In 1981 komt The Righteous Brothers voor de laatste keer terug. Nu blijft het duo 22 jaar samen tot de plotselinge dood van Hatfield. Bill Medley heeft intussen een aantal solo-hits op het country-vlak. 'Don't Know Much' uit 1981 bungelt onderaan de Amerikaanse hitparade, maar is acht jaar later een grote hit voor Aaron Neville en Linda Ronstadt. Zelf heeft Medley het meeste succes met een duet met Jennifer Warnes als onderdeel van de hit-film 'Dirty Dancing': 'I've Had The Time Of My Life' behoort ook in Nederland tot een van de best verkochte singles aller tijden. Hoewel het nummer rond de kerst uitkomt, wordt het tegenwoordig veelal gebruikt voor reclames van zonvakanties.

Er staat me iets van bij dat Veronica-'jocks' Adam Curry en Jeroen Van Inkel iets van doen hebben met het feit dat 'You've Lost That Lovin' Feeling' in 1988 opnieuw in onze top tien staat. Twee jaar later wordt ook 'Unchained Family' opnieuw een hit, nu dankzij de film 'Ghost'. Medley heeft verder een solo-hit met 'He Ain't Heavy He's My Brother'. Op 10 maart 2003 wordt The Righteous Brothers bij gezet in de Rock And Roll Hall Of Fame. Nog geen jaar later, op 5 november 2003, wordt Hatfield op een podium verwacht met Medley, als hij dood wordt gevonden op zijn hotelkamer in Kalamazoo in Michigan. Autopsie wijst uit dat het een combinatie is van cocaïne met een hartfalen. Hatfield is dan slechts 63 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten