maandag 20 juli 2015

kom in de tent



Hoezo té vroeg? De bouwvak is vandaag begonnen, maar wegens enorm succes van voorgaande jaren vier ik mijn vakantie weer buiten de bouwvak. Dat is me in 2009 en 2010 niet echt bevallen: Het kamperen op familie-campings. Na tientallen kilometers te hebben gefietst met je tent naast een springkussen komen te staan. Niet dat ik een hekel heb aan kinderen overigens, ik stoor me nog het meeste aan de ouders die meer kabaal maken bij het tandenpoetsen van de kroost als de kinderen zelf. Maar goed, dat dateert van de jaren dat ik aan echte fietsvakanties heb gedaan. Tent en slaapzak achterop de fiets en niet weten waar ik die avond de tent ga opzetten. Dan kun je bijvoorbeeld uitkomen op een gigantische camping in Alphen (onder Tilburg) waar jongen en meisje elkaar na ettelijke drankjes na middernacht niet meer zo lief vinden en dat ter overstaan van de andere gasten 'uitvechten'. De laatste jaren ga ik meer selectief te werk en ook dan is het niet altijd even bevredigend. Ik had zeker nog een nacht extra in De Steeg gebleven (2013) als de 'overburen' met de caravan me niet het vlees van het bord keken. Vandaag ga ik het niet specifiek over één vakantie hebben, maar over een soort kampeergerei waar ik steeds weer moeilijk aan kan wennen: De tent.

Mijn eerste tent koop ik in de zomer van 1996 voor het Dicky Woodstock-festival. De voorgaande twee jaren heb ik steeds in de 'openbare' legertent geslapen, maar met name in 1995 heb ik last van 'neo-hippies' (waar ikzelf dan ook toe behoor) die de tent gebruiken om uit te kijken op de volle maan en deze in geur en kleur beschrijven terwijl ondergetekende zijn roes wil uitslapen. Een koepeltentje van de Leenbakker. Eerst uitgezet op het gazon achter mijn ouderlijk huis en dat gaat boven verwachting. Op Woodstock heb ik dat jaar te maken met een stel 'boeren' die het op mij gemunt hebben en een van hen vindt het grappig om op mijn tent te springen. Die kan dus drie dagen na aankoop de container in. De tweede is nog minder een succes, maar ja... die komt ook van Intertoys. Glasfiberstokken voor een koepeltent die niet willen buigen? Ik krijg nog eens een tweede tent ter vervanging van de eerste, maar het blijft behelpen. Ik ben dan, 2002, 'zwervende' en zet mijn tent op in een recreatiegebied nabij Leeuwarden. Illegaal als de pest, want het is alleen voor dagrecreatie. Ik word die nacht flink gestraft, want hetzelfde gebied is populair onder homo's om af te spreken en ik heb in die paar uur zeker vijf hitsige kerels bij mijn tent staan.

Laat me dan snel verder gaan naar een leukere tijd, een betere tent en vakanties. Ik heb in de jaren ervoor geregeld in slaapzak onder plastic gelegen. Van de mensen van De Karre cq het Dicky Woodstock-festival had ik eens een lekke biertank gekregen, eentje zoals ze die bij het festival gebruiken. Het komt erop neer dat het een enorme lap duimendik (en waterdicht) plastic is. Daar kan geen tent tegenop, ook al is het heel erg primitief. De Aldi adverteert dan al jaren in juni met een uitgebreide koepeltent. Drie personen, volgens de beschrijving, maar dat zouden drie Chinezen moeten zijn. Met zijn tweeën heb je nét genoeg ruimte. De tent is 30 euro en ik koop hem van mijn vakantiegeld in 2006. De eerste keer dat ik hem ga gebruiken, is met een noise-festival in de Hondenkoekjesfabriek in Nieuwleusen, samen met Kerwin. 'Een duidelijke beschrijving' stond in de advertentie, maar dat blijkt vies tegen te vallen. Bovendien 'snap' ik de tent niet. Een 'kale' binnentent en een lap zeil erbij? Ja, de lap is de buitentent en die span je als een soort overkapping over de binnentent. Ik dank mijn plezier aan de tent vooral aan de dame van De Hondenkoekjesfabriek die zich kostelijk vermaakt bij mijn gestuntel en dan in een vloek en een zucht de tent opzet. Heb ik goed gekeken? Ja, dat denk ik wel... Dat is zaterdag en dinsdag gooi ik mezelf in het diepe. De camping zit op de grens met België, is zeer slecht verlicht en ik meen me eerst te moeten laten vollopen in de kantine. Hoe wil je in hemelsnaam in het pikkedonker een tent opzetten? En waar? De volgende morgen word ik gewekt door de beheerder en die is niet 'amused'. Ik blijk in de tuin van de receptie te staan. En de tent? Ja, dat ziet er niet uit! De volgende middag arriveer ik in Waasmunster, de eerste keer, en opnieuw heb ik hem flink geraakt in een kroeg in Sint Niklaas. De motorrijder tegenover me heeft hetzelfde plezier bij mijn gestuntel, maar ditmaal geen hulp van hem. Ik had het overigens ook niet willen accepteren. De tent mag geen schoonheidsprijs hebben, maar hij staat! Dat weekend zet ik de tent andermaal op in Antwerpen en 'oefening kunst baard'. want het ding heeft warempel de vorm van een koepeltent.

In 2007 heb ik hulp van W. en dat is wel zo praktisch, want deze tent kun je niet alleen opzetten? Dat weet ik niet, want in 2008, 2009 en 2010 reis ik alleen en zet avond-aan-avond de tent op. Na 2008 zonder de alcoholische versnaperingen en dat gaat prima. De binnentent ruikt op het laatst verschrikkelijk muf door weervlekken en er zitten schroeiplekjes in het grondzeil, maar zolang het ding doet wat ervan wordt verwacht? In 2008, na de onweersbui in Veere (zie: 5 augustus 2013), wil ik de binnentent zo droog mogelijk inpakken. Ik haal de tentharingen uit de grond en trek de hele tent naar een onderdak. Dat doe ik de volgende dag nog eens, maar word in Waasmunster gestraft. Dat is het einde van een boog. 'Buurman' Danny heeft stevig plakband, maar feitelijk is de boog alleen nog ter decoratie, want de stevigheid is weg aan een kant. De tweede sneuvelt in 2009 of 2010. Waar en wanneer weet ik niet meer precies, wel dat het halverwege de tocht in 2010 op hoop van zegen is. Met name op de camping in Rucphen zijn mijn 'buurvrouwen' verbaasd dat de tent de volgende dag nog staat. Bij thuiskomst is me duidelijk dat dit definitief het einde is. Vijf vakanties voor dertig euro? Ik doe het ervoor!

Dan breekt 2011 aan en ik kijk reikhalzend uit naar de advertentie van dezelfde koepeltent. In 2010 heeft de Aldi nog 'de oude', maar zie dan geen noodzaak om een nieuwe te kopen. Vanaf 2011 heeft het een iets ander model. Mijn neefje uit IJlst fietst door de stromende regen naar de Aldi in Sneek om de tent voor 'oom Gerrit' te halen, nadat het ding binnen een dag is uitverkocht in Steenwijk en Meppel. Het is echter pas in 2013 dat ik de tent ga gebruiken. Het is dezelfde constructie als de vorige, hoewel ik in De Steeg de buitentent niet mooi kan krijgen. Het is een beetje een 'kater-tent', maar vooruit... het is tamelijk rustig weer. Afgelopen jaar heb ik de tent opnieuw opgezet en dan ontdek ik het euvel. Je wil al snel de boel té strak trekken en dat is niet de bedoeling bij deze. De buitentent hoort ietsje 'los' te zijn waardoor je een hele mooie luifel krijgt. Na de 'kater' van de tent in De Steeg heb ik plots heel veel plezier aan mijn tentje. Het houdt me droog in de stromende regen in Limburg en de voortent is royaal genoeg om veilig te kunnen roken en koken. Toch gaat de tent niet helemaal droog mee terug en ik heb hem sindsdien 'uitgelegd' in mijn bijkeuken. Ik durf niet te kijken, maar heb een vermoeden dat de binnentent opnieuw weervlekken heeft. Ik hoop dat de schade beperkt is want ik kan me momenteel even geen andere tent permitteren en over een maand moest het toch mijn tijdelijke nachtverblijf zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten