vrijdag 31 juli 2015

Singles round-up: juli 3



Toch fout gegokt? Ik heb twee mp3-spelers. Een héle kleine waarvan de accu na drie uren vaak al leeg is en een 'old school'-speler die werkt op een AAA-batterij. De laatste is mijn favoriet van de twee. Sinds een paar weken 'schommelt' het geluid en ik gaf in eerste instantie de schuld aan de koptelefoon. Vanmiddag een nieuwe hoofdtelefoon gekocht en wat blijkt? Het is tóch de mp3-speler! Ach, het ding heeft me sinds kerst 2011 bijna dagelijks vergezeld. Ik koop hem in eerste instantie om de 'Northern Soul Jukebox' onderdak te bieden, maar sindskort zijn het vooral oude speellijsten van mijn radioshows. Omdat ik in de stad moet zijn, moet ik dus ook een bezoekje brengen aan De Tafel. In eerste instantie wil ik 'zuinig' doen en drentel door de winkel met twee singles in mijn hand. Twee singles voor een 'Singles round-up'? Juist, ik heb dus toch even door gepakt en kan jullie vandaag zeven aanwinsten presenteren.

* Burning Spear- The Fittest Of The Fittest (Duitsland, EMI, 1983)
Als ik niet als radiomaker bij Wolfman Radio was terecht gekomen? Dan had ik deze single waarschijnlijk links laten liggen. Nee, ik heb niet veel op gehad met reggae, zeker niet de jaren tachtig-variant. Oude reggae en ska daarentegen...? Het is met name door de 'Riddim Train', de show vóór 'Do The 45', met mijn goede vriend en collega Lee Madge dat een interesse in reggae heeft aangewakkerd. Het drijft nog niet zover dat ik wereldbedragen ga neerleggen voor reggae-platen, maar voor een euro kun je geen scheve schaats berijden. Ik moet de plaat eerst draaien voordat ik het kan herinneren. En ja, ik heb het al gecontroleerd, Lee heeft de plaat een aantal malen in zijn show gedraaid. Het is voor mij het geluid van de zaterdagmiddag.

* Hot Chocolate- Every 1's A Winner (NL, RAK, 1978)
Nee, ik kan er ook niet bij, maar het blijkt echt zo te zijn. Deze topplaat van Hot Chocolate zit niet één keer in mijn verzameling en dat is erg vreemd. Ik zweer jullie dat ik de plaat kan herinneren uit mijn kindertijd, hoewel ik dan pas drie jaar oud ben. Zeker sinds een paar jaar heb ik een enorme fascinatie gekregen voor het nummer. Een paar weken geleden heb ik weer eens de videoclip gezien. Gewoon de mannen van Hot Chocolate in een studio-setting, maar het is voor mij genieten-in-hoofdletters. De manier waarop de gitarist die fenomenale riff uit zijn instrument haalt, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Heeft rock ooit zo'n fraai huwelijk met disco gehad als hier? Ik durf het te betwijfelen. Nu eindelijk op single en in een staat om van te dromen. Doorgaans betaal ik niet meer dan een euro voor een top tien-hit uit de jaren zeventig, maar hier maak ik een uitzondering: 1,50 euro voor een pracht-exemplaar!

* Level 42- Starchild (NL, Polydor, 1981)
Bart lijkt stukje-bij-beetje de bakken aan te vullen met Level 42-singles, allemaal in puike staat en vijftig cent per stuk. Omdat er een aantal zijn die nog op mijn zoeklijstje staan, motiveer ik hem graag om dit voort te zetten. Ik heb 'Starchild' al in de Belgische persing, tijdens mijn vakantie in 2008 in Sint Niklaas gekocht, en die is niet héél slecht, maar toch... vijftig cent voor een single in nieuwstaat mét het fotohoesje is te goedkoop om te laten liggen.

* Robert Palmer- Can We Still Be Friends (NL, Island, 1979)
Todd Rundgren schrijft het nummer als 'Why Can't We Be Friends', maar er wordt overduidelijk 'Can We Still Be Friends' gezongen en dus kiest Robert Palmer voor die titel. Ik heb hem dinsdag nog 'digitaal' gedraaid in het uurtje met de seventies-muziek en nu kan ik de single bemachtigen voor een euro met fotohoes.

* Cliff Richard & The Shadows- When The Girl In Your Arms Is The Girl In Your Heart (NL, Columbia, 1962)
In 1991 vraagt iemand op de braderie in Workum maar liefst drie-en-een-halve gulden voor singles van Cliff en The Shadows. Bijna kwart eeuw later zijn ze flink in waarde gezakt. Een fraaie 'When The Girl In Your Arms' doet bij De Tafel niet meer dan vijftig cent. Het nummer zélf is natuurlijk een dweil, maar het staat leuk tussen de overige singles van Sir Cliff en dus trek ik de portemonnee voor iets dergelijks.

* Simply Red- Jericho (Duitsland, WEA, 1986)
Bijna eenzelfde verhaal als bij Level 42. Sinds een week ben ik naarstig op zoek naar 'A New Flame' en hoop deze voor dezelfde prijs als deze in Meppel te kunnen bemachtigen: Vijftig cent. Ook hier ligt weer een single die kwalijk is gedraaid of prima is geconserveerd. Het is alsof het zo vanachter de toonbank komt bij de Sneker platenboer Looper. Hoewel ik me lange tijd heb verzet tegen Simply Red brengt ook deze 'Jericho' prettige herinneringen naar boven en zo lust ik er wel meer van. Ik ga morgenavond (zaterdag 1 augustus) overigens een paar uren jaren tachtig draaien in 'The Vinyl Countdown' en grote kans dat deze ook voorbij komt. De show begint normaal gesproken om elf uur onze tijd, maar kon wel weer eens om tien uur beginnen zoals het nu lijkt...

* Stealers Wheel- Good Business Man (NL, A&M, 1973)
Niet de meest schokkende plaat van de heren Rafferty en Egan, maar voor vijftig cent en met het fotohoesje hoor je mij niet klagen. Met deze plaat sluit ik de maand juli af en tevens een bescheiden vangst aan platen. Morgen ga ik weer een 'zomerhit' presenteren in 'Van hit naar her'...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten