woensdag 6 mei 2015

Week Spot 2012/22: Martha Star



Nee, jullie hoeven me geen nieuwe agenda te sturen. De huidige werkt naar behoren. Toch zou je het niet verwachten bij het zien van de kop boven dit bericht. Week 22? Dat zijn we nog lang niet! Het is bijna drie jaar geleden dat ik de 'Tune Of The Week' van Facebook middels de 'Soul-x-rated' naar Soul-xotica heb verhuisd. Ik heb tot en met juli 2012 alles 'gecheckt' en verder geloof ik het wel, buiten de Week Spot van week 22 om heb ik alle singles en artiesten behandeld. De Week Spot van exact drie jaar geleden is 'You've Got Your Mind On Other Things' van Beverly Ann. Daar heb ik in 2012 niet verder over geschreven, maar Beverly Ann is vorig jaar aan bod gekomen met een andere Week Spot: 'I'm Coming Home' (zie: 1 juli 2014). Ook opvallend... voor de podcasts wil ik nog wel eens een plaat uitroepen tot Week Spot die ik nog niet in de bakken heb. Ik heb 'You've Got Your Mind On Other Things' net in de bestelling gedaan. De liefde is van korte duur want doordat het flinterdunne vinyl is krom getrokken, jengelt Beverly Ann erop los. Even later leer ik de b-kant kennen (het is zo'n Engelse bootleg als die ik vorige maand heb gekocht) en ook dat wordt een Week Spot ('You Shook Me Up' van Roy Hamilton). Pas met de aanschaf van 'I'm Coming Home' heb ik weer een 'vlakke' 'You've Got Your Mind On Other Things'. Vandaag besluit ik de serie van terugblikken op de Week Spot's van 2012 met de plaat waarbij nog steeds een verhaaltje ontbrak: 'Love Is The Only Solution' van Martha Star (1966)

Nog even nagekeken: Alleen 'Learning How To Fly' van The Exciters (week 20) en 'It's A Woman's World' van The Gypsies (week 24) zijn niet in het kader van 'Tune Of The Week' behandeld, maar hebben wel beide een uitgebreid bericht gehad. Zo gezegd ontbreekt alleen Martha Star en dat kan wel eens met de summiere informatievoorziening te maken hebben gehad. Daar ben ik drie jaar later aardig in 'getraind' en heb nu beschikking over een aantal bronnen die ik in 2012 niet ken.

Ik kom in 2012 erg pardoes de Northern Soul binnen vallen. Meteen in het diepe met de 'Northern Soul Jukebox' als zwemband en Rarenorthernsoul als 'huisdealer' naast Ebay. Rarenorthernsoul heeft ook een ruime voorraad 'nieuwe' platen: Heruitgaven via vooraanstaande labels als Kent en Outta Sight. Het zijn vooral die laatste die mijn meeste interesse kennen in 2012. De geluidsclipjes laten horen dat Outta Sight weet waar ze mee bezig zijn en je kan voor een héle leuke prijs een legale single kopen met twee 'onmogelijke' opnames. Met enkele Outta Sight-platen duurt het even voor mij, dan denk ik vooral aan 'I Need You Like A Baby' van Andrea Henry, maar met anderen is het 'liefde op het eerste gezicht'. Outta Sight is in 2010 pas begonnen met het opnieuw uitgeven van gezochte Northern Soul-platen als het een 'special' doet met plaatjes op obscure Detroit-labels. Andrea Henry zit in die serie (door Outta Sight uitgegeven met een Groovesville-label, terwijl het origineel via MGM is verschenen), maar ook Gwen Owens en Two Plus Two op Velgo (beide in de Blauwe Bak) en twee op het Thelma-label. 'I'm A Peace Loving Man' van Emanuel Laskey is nooit echt mijn kopje thee geweest, maar 'Love Is The Only Solution' van Martha Star is precies datgene waar ik in de eerste maanden van 2012 nog naar op zoek ben: Een 'stormer' van 100 mijl per uur. Hard, druk en duidelijk geënt op het Motown-geluid, maar dan met een kleine 'rammel'. De vonk slaat definitief over op mijn 37e verjaardag. Ik kom terug van de chinees en hoor 'Love Is The Only Solution' op de mp3-speler als ik Nijeveen kom binnen fietsen. Dezelfde avond plaats ik de bestelling en zo komt 'OSV-009' bij mij in de koffers terecht.

Ja, ik heb anno 2015 een aantal extra bronnen, maar deze komen geen van allen met heel veel informatie over de artiest. Als 'Thelma T-109' uit 1965 stamt en 'Thelma T-114' uit 1966, dan schat ik dat 'T-112' uit 1966 komt. Waarbij 'T-113' in de meeste discografieën niet terug te vinden is, maar als Dave Rimmer het zegt? De nummers 111 tot en met 113 zijn allen in bezit van Martha Starr. Typefoutje? Nee, 'Love Is The Only Solution' wordt toegeschreven aan Martha Star, de overige platen vermelden haar naam als Martha Starr. 'T-111' is 'No Part Time Love For Me', de b-kant van de Outta Sight-uitgave van 'Solution'. 'T-112' is 'Solution' en Rimmer weet te melden dat 'T-113' een single is met de titels 'I Wanna Be Your Girl' en 'Sweet Louie'. Ook wordt nergens, behalve bij Rimmer, melding gemaakt van een single op Charay. In 1972 neemt Martha Starr een single op met Moses Dillard voor het Shout-label: 'Cheating, Teasing And Misleading' en 'You Can't Laugh It Off'. Alleen Discogs kan een minimale foto leveren van de dame. Een mooi meiske met dezelfde kapper als Martha Reeves.

Hoewel mijn voorkeur ietsje is verschoven naar het meer melodieuze werk, mag en kan zo'n 'Love Is The Only Solution' van Martha Star bij mij altijd. Het is een echte Detroit-productie waarbij de subtiliteit ver is te zoeken, maar als het mag rammen en knallen... laten we het dan ook goed doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten