maandag 11 mei 2015

Raddraaien: The Marbles



Ik krijg een goedgevulde avond als ik weer op de rit wil komen met Soul-xotica, maar ik moet ook nog een speellijst maken voor de 'Tuesday Night Music Club' van vanavond. Ach, ik haal de schade wel weer in voor het einde van de maand! De nu volgende 'Raddraaier' beslaat een generatiekloof. Het is een plaatje dat we een paar maanden geleden zijn tegengekomen in 'Het zilveren goud'. Het is de laatste single die ik in de jaren tachtig van de vorige eeuw heb gekocht. Getuige 'Het zilveren goud' zou mijn dagonderwijs tenonder zijn gegaan aan het vervaardigen van een hoesje voor deze single. Dat is misschien een beetje overdreven, maar het geeft wel aan waar mijn prioriteiten liggen. Inmiddels heb ik de single met de bovenstaande fotohoes, maar kan het niet over mijn hart halen 'de oude' weg te doen. De Raddraaier van vandaag is de 51e single uit de negende jaren zestig-bak en is 'The Walls Fell Down' van The Marbles (1969).

Het verhaal van The Marbles is kort maar krachtig. Het duo bestaat in feite slechts een jaar, heeft dan een aantal singles waaronder een héle grote hit en de enige elpee verschijnt pas als de groep uit elkaar is gevallen. Het is ook een groep dat door 'connecties' een generatiekloof kan overbruggen. Trevor Gordon Grunnill komt op 5 mei 1948 ter wereld in Blackpool. Eind jaren vijftig verhuist Grunnill met zijn familie naar Sydney. Hoewel Trevor Gordon, zoals hij zich gaat noemen, nog in de schoolbanken vertoefd, maakt hij carrière als zanger in de populaire 'Johnny O'Keefe'-televisieshow. Daarop krijgt hij een eigen show voor kinderen op de zaterdagmiddag. In deze jaren ontmoet Gordon de gebroeders Gibb. Trevor speelt gitaar op enkele nummers van het Australische debuutalbum van The Bee Gees: 'The Bee Gees Sing And Play 14 Barry Gibb Songs'. Trevor Gordon tekent een contract bij Leedon Records en brengt twee singles uit met nummers van Barry Gibb. In 1967 steekt Gorden de oceaan over en mengt zich in The Graham Bonnet Set. Bonnet, geboren op 23 december 1947 in Skegness, is een neef van Trevor Gordon. Hoewel The Marbles meteen als een duo wordt geafficheerd met de gezichten van Bonnet en Gordon, bestaat de groep aanvankelijk ook uit drummer Steve Hardy.

'Swinging London' is in 1967 zo'n begrip geworden dat menig Australische artiest het weer eens in Engeland probeert. The Bee Gees is daar een voorbeeld van en het kan niet anders of Trevor Gordon botst in 1968 tegen de gebroeders Gibb aan. The Marbles wordt opgenomen in het concern van Robert Stigwood en The Bee Gees bemoeit zich met de repertoire-keuze, maar is ook in de achtergrondzang te horen. De eerste single van The Marbles is meteen raak: 'Only One Woman' bereikt een vijfde plek in Engeland en zal hun grootste worden aan die kant van de Noordzee. In Nederland bereikt de single een derde plek. De opvolger verschijnt een paar maanden later en is onze Raddraaier. Toch doet deze vrijwel niets in Engeland, nummer 28 staat in schril contrast met de prestatie van 'Only One Woman'. Nummer 28 is in Nederland de positie van 'I Can't See Nobody', maar dat wordt in Engeland al niet eens meer uitgebracht. 'Breaking Up Is Hard To Do' verschijnt, evenals het album, in 1970 en dan ligt de groep al uit elkaar. Het is vooral Trevor Gordon die verbitterd is geraakt, zijn neef heeft een veel krachtiger stem dan hem en bepaalt al snel het geluid van The Marbles.

Trevor Gordon maakt in 1971 nog een elpee, 'Alphabet', en wordt daarna muziekonderwijzer. Een paar jaar geleden is nog een boek van zijn hand verschenen. Als zijn Amerikaanse vriend Peter Foldy al enige tijd niets heeft vernomen van Gordon, schakelt deze de Londense politie in. Deze vindt Gordon op 9 januari 2013 in zijn huis. De doodsoorzaak is niet geheel bekend, maar een natuurlijke oorzaak lijkt het meest voor de hand liggende.

Graham Bonnet is een uitgesproken persoonlijkheid. Als 'Only One Woman' pas uit is en onderweg is naar de top van de Engelse hitparade, laat hij weten in een interview 'het maar een saai nummer te vinden'. Dit veroorzaakt woede in het kamp van The Bee Gees. Bonnet wacht een gouden carrière als zanger en dat krijgt definitief cachet als hij in 1979 toetreedt tot Ritchie Blackmore's Rainbow. De gitaarheld heeft ze zien komen en gaan, maar Bonnet vergeet hij het liefste zo snel mogelijk. ,,Hij had iedere keer weer een geintje", herinnert Blackmore zich in 1998. ,,Begon hij een uur voor een optreden te klagen dat hij zich zo naar voelde, zo draaierig en ga zo maar door. Een groot drama en dan opeens... O, misschien moest ik iets gaan eten, dat heb ik vandaag nog niet gedaan". Hij zal daarna nog een aantal bands slijten waaronder Michael Schenker Group en Alcatrazz, maar hij is anno 2015 nog steeds actief. Enerzijds met een Rainbow-tribute band, maar ook met de supergroep Stardust Reverie. Bonnet woont tegenwoordig in Californië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten