zondag 10 mei 2015

Van hit naar her: Christine And The Queens



Ik heb speciaal de uitzending van vanavond op twee uren gehouden om nog tijd en energie over te houden voor berichten op Soul-xotica. Op het gebied van 'Van hit naar her' heb ik een klein lijstje van nog te behandelen artiesten uit de huidige Top 40. Omdat ik Listenbee vorige week voorrang heb verleend en ik afgelopen vrijdag niet aan publiceren ben toegekomen... is het feitelijk al een beetje te laat voor Christine And The Queens. Het is nog maar sinds een paar weken dat 'Christine' opeens erg goed begint te smaken en de single heeft tot afgelopen vrijdag in de Top 40 gestaan. Er schijnt al wel een Engelse vertaling te zijn die in Amerika wordt uitgebracht, als 'Tilted', en intussen ga ik hoogstpersoonlijk proberen om de plaat in Engeland te 'breken'. De eerste reacties daar zijn hoopgevend. In Nederland is het echter 'mosterd na de maaltijd' betreffende 'Christine' van Christine And The Queens.

Ligt het hem aan mij of zijn de ogen momenteel op Frankrijk gericht? Ik denk dat Daft Punk en Air in de late jaren negentig de trendsetters zijn geweest. Fransen zijn niet alleen erg chauvinistisch (en dus goed voor het nationaal product op de hitparade), maar ook altijd een tikkeltje eigenzinnig. Dat uit zich in verschillende dingen, maar op Soul-xotica ga ik niet het gedrag van bepaalde delen van de wereldbevolking op de korrel nemen. Wij hebben het over de muziek. Christine And The Queens is weliswaar niet gemodelleerd aan een bestaande groep en heeft het ook geen echte overeenkomsten met de volgende namen die ik ga noemen. Christine And The Queens heeft qua eigenzinnigheid voor mij dezelfde klank als Guesch Patti, vroege Vanessa Paradis en Lily Wood & The Prick. Het duurt een paar maanden bij mij voordat ik 'Christine' begin te waarderen. Het nummer maakt een paar weken geleden de opwachting in een 'Laid(back) Night Show' en dan heb ik hem als 'leuk-voor-een-keertje-tussendoor' toegevoegd aan de speellijst. Een paar weken geleden besluit ik het eens op dinsdag te proberen en wederom een goede respons van luisteraars en collega-presentatoren. Ik wil de plaat net een beetje gaan promoten, maar zie tegelijk dat deze in Nederland al ietsje op zijn retour is.

Christine And The Queens is het muzikale project van Héloïse Letissier. Ze wordt op 1 juni 1988 geboren in Nantes en sinds 2012 staat ze onder contract bij het onafhankelijke Franse platenlabel Because Music. Ze studeert theater in Lyon en verhuist in 2010 naar Parijs. Ze bezoekt Londen en ontmoet daar een groep travestieten. Héloïse stelt daar een begeleidingsgroep uit samen en noment het 'Christine And The Queens'. 'Miséricorde' is in 2011 de eerste EP die verschijnt. In 2012 ziet haar tweede EP het levenslicht en daarop staan twee kleine hitjes voor Christine And The Queens. In 2013 verschijnt de EP 'Nuit 17 à 52' en het titelnummer wordt zowel in Frankrijk als België een hit. 'Saint Claude' doet het in 2014 nóg beter: In zowel Frankrijk als Wallonië bereikt het de top tien. 'Christine' is echter het voorlopige hoogtepunt. Een derde plek in Frankrijk en nummer 1 in zowel Vlaanderen als Wallonië. Het album 'Chaleur Humaine' doet eveneens goede zaken.

Christine And The Queens is niet zomaar een zangeres: Het is een project dat zang, muziek, performance, videokunst, fotografie en tekeningen omvat. Haar EP 'Saint Claude' dat net uit is of op het punt van verschijnen staat, is de eerste Engelstalige plaat die ze aflevert. 'Christine' is vertaald naar 'Tilted' voor de Amerikaanse markt.

In Nederland heeft de single het niet onaardig gedaan. Eind maart komt de single erg hoopvol de Top 40 binnen op 31. De volgende week stijgt het naar 29 en blijft daar een extra week staan, daarna twee weken op 32 en vervolgens een week op 35. Ik had dit niet verwacht toen ik de plaat voor het eerst draaide, toen stond het nog in de Tipparade. Het heeft zonder Alarmschijf een flinke sprong gemaakt: Van 10 in de Tipparade naar 31 in de Top 40. Helaas is dit wel het maximaal haalbare resultaat. Hoe Christine And The Queens-in-het-Engels gaat uitpakken, is nog even afwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten