dinsdag 26 mei 2015

Raddraaien: Mal



Als ik denk aan Italianen is het temperament het eerste dat me te binnen schiet. Het komt wel aardig overeen met wat ik zo nu en dan lees over de taferelen waarmee buitenlandse groepen en artiesten te maken krijgen in Italië. Een ander gegeven over Italie dat wel aardig lijkt te kloppen: Het is niet een klein beetje chauvinistisch. Nog meer dan de Duitsers en de Fransen wil de Italiaanse radio alleen maar 'eigen' artiesten. Als blijkt dat de eigen bevolking niet zo bekwaam is in het Engels, worden al snel groepen en artiesten 'geïmporteerd'. Rocky Roberts wordt bijvoorbeeld de Otis Redding van Italië en met de Engelse The Rokes haalt het land haar 'eigen' Beatles binnen. In 1972 bestijgt ene Mal de Europese hitparade met de bubblegum-single 'Mighty Mighty Roly Poly'. Een compositie en productie uit de koker van de mannen achter Middle Of The Road en Mal blijkt andermaal een Engelsman te zijn die sinds een paar jaar heel veel succes heeft in Italië. Vandaag ga ik het doopceel lichten van de mysterieuze Mal van de hit 'Mighty Mighty Roly Poly' (1972).

Moeder Elizabeth Couling krijgt op haar eenentwintigste verjaardag een cadeau waarvoor ze toch enige moeite voor zal moeten verzetten. Op deze 27 februari 1944 wordt Paul Bradley Couling geboren in een ziekenhuis in Llanfrechfa in Wales. Vader moet vlak na zijn huwelijk in 1942 het leger in en is op de dag van de geboorte gestationeerd in Birmingham, maar krijgt toestemming om de volgende dag bij moeder en kind te kijken. In 1947 verhuist de familie Couling van Zuid-Wales naar Wolvercote in Oxford. Paul heeft twee jongere zusjes. Het is geen vetpot bij de Couling's. Vader werkt in de bouw, moeder in een fabriek en Paul heeft een krantenwijk. Als vijftienjarige verlaat hij school zonder diploma's. Hij komt aan het werk als leerling-elektricien. Lang blijft hij niet in zijn eerste baantje. Hij mist geregeld de avondschool en wordt 'overgeplaatst' naar het graven van gaten voor elektriciteitspalen. Hij is intussen bevriend geraakt met een semi-professionele muziekgroep: The Meteors. Couling vraagt brutaal of hij een nummer mag meezingen en kiest voor 'Say Mama' van Gene Vincent. Hoewel deze versie niet iets is om over naar huis te schrijven, is de band desondanks on der de indruk van hem. Zijn vader scheldt hem de huid vol, maar Paul is alleen maar blij als hij professioneel zanger kan worden. Hij is dan binnen de kortste keren overgestapt van The Meteors naar 'de beste band van Oxford en omgeving' The Spirits.

De groep trekt naar Doncaster en onder leiding van nieuwe managers, neemt Paul zijn eerste artiestennaam aan: Mal Ryder. Mal Ryder & The Spirits zit goed in de optredens en het krijgt een contract bij Decca. Hoewel Tom Jones-producer Peter Sullivan betrokken is bij de eerste twee singles, ligt er geen succes in het verschiet voor The Spirits. Twee singles op Pye kunnen evenmin iets veranderen en de groep vertrekt naar Duitsland. Het leven valt de jongemannen toch wel erg zwaar en in 1965 stapt de groep op de boot naar Engeland. Daar krijgen ze flinke bonje en The Spirits is passé. Mal werkt even samen met zijn vader in de bouw, maar krijgt snel daarna een vraag van The Primitives. Ook deze band is semi-professioneel en heeft een rits geflopte singles op haar naam staan. Mal & The Primitives opereert vanuit Northampton en brengt eind 1965 de single 'Every Minute Of Every Day' uit op het Pye-label. In het nieuwe jaar gaat de groep op tournee door Noorwegen en ervaart daar een populariteit welke te meten is met The Beatles. Terug in Engeland doet de groep auditie voor een residentie in de Piper Club in het Italiaanse Viareggio. Dertig deelnemende groepen en The Primitives is de enige die mag afreizen. The Primitives neemt wel een nieuwe drummer mee naar Italië: David Withers. Hij laat zich graag 'Pique' noemen, maar vrienden houden het bij 'Pick'. Als Pick Withers zal hij later drummen bij Dire Straits. Robby McIntosh, enige tijd drummer bij Average White Band, is eveneens slagwerker bij The Primitives in de Italiaanse periode. In Italië scoort The Primitives de ene hit na de andere en Mal besluit hier te blijven. De platen van The Primitives zijn enerzijds covers van Engelse nummers met een Italiaanse tekst of oorspronkelijke nummers. Het werkt in die tijd nauw samen met de Italiaanse ster Patty Pravo.

Mal is in 1972 een ster van formaat als deze een kortstondige samenwerking begint met de gebroeders Di Capuano en, een verre neef van Herman Brood, Giacomo Tosti. Het trio gooit dan hoge ogen met het Schotse Middle Of The Road en 'Mighty Mighty Roly Poly' volgt in het kielzog. Als Paul Bradley gaat Mal in de vroege jaren tachtig even de disco-toer op en hij blijft onverminderd populair in Italië. Tot op de dag van heden treedt hij op in televisieprogramma's en maakt regelmatig albums.

Bij 'De Tafel' in Meppel lacht Mal-met-fotohoes mij al enige tijd toe, maar ik weet het niet... Omdat ik mezelf dwing om kritisch te kopen, blijf ik vooralsnog een tevreden mens met mijn 'Mighty Mighty Roly Poly' in een neutrale hoes. Dit exemplaar koop ik in de vroege zomer van 1993 bij een 'nostalgisch' winkeltje in de Scharnestraat in Sneek. Het heeft nummer 1104 in de kaartenbak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten