maandag 18 mei 2015

Het zilveren goud: mei 1990



Ik heb mezelf nogal iets opgelegd. Over krap vijf uren gaat mijn wekker en dan ga ik morgen post bezorgen, terwijl de weerboeren weinig goeds in het verschiet hebben. Omdat ik alweer achter lig op schema en vanavond ook weer een radioshow heb, is er nauwelijks tijd voor het een of andere, maar ik voldoe vandaag toch aan mijn plicht. Ik heb ten opzichte van april 1990 deze maand één single minder gekocht. In de laatste woorden van de vorige 'Het zilveren goud' schrijf ik dat ik geen elpees heb gekocht en daarbij zie ik deze klassieker over het hoofd. Een album dat de maand mei in 1990 heeft bepaald en eveneens de jaren erna. Als puntje bij paaltje komt, is het nog altijd mijn favoriete album van The Moody Blues. Vandaag ga ik van 129 naar 155 en blijf per ongeluk even hangen op 145...

Hoewel het nog jaren duurt voordat de 'meivakantie' algemeen goed wordt, lijkt het in begin mei 1990 toch wel een beetje vakantie voor mij. Ik kan me herinneren dat we donderdag 3 mei vrij zijn geweest van school. Het is fantastisch weer en dus stap ik 's middags op de fiets en ga weer eens kijken in Heerenveen. Ik kan er mijn ei niet echt kwijt, ik zal de meer interessante 'sneupwinkels' een paar maanden later leren kennen. Bij de 'nieuwe' platenzaak van Heerenveen (lees: een winkel waar ze nieuwe cd's verkopen) schaf ik de nieuwste single van The Doors aan. Huh? We hebben het toch over 1990? Ja, dat klopt! Het duurt nog een jaar voordat de film over het leven van Jim Morrison in de bioscoop is te zien, maar op dat moment heeft de platenmaatschappij wel 'The Best Of The Doors' uitgebracht, een dubbelaar op zowel vinyl als cd. Een ingekorte versie van 'Riders On The Storm' verschijnt als single. Toch vergeet ik in eerste instantie de single 'in te schrijven'. Twee dagen later is het Bevrijdingsdag en is er een braderie-annex-vlooienmarkt in de binnenstad van Sneek. Daar koop ik eerst de dertiende elpee in mijn verzameling en vervolgens de nummers 129 tot en met 132. De nummer 133 wil ik graag hebben, maar ik kom net een kwartje te kort. Dan ontmoet ik een aangetrouwde neef en vraag hem om het ontbrekende kwartje. Hij vraagt me nog om welke plaat het gaat en haalt zijn neus op bij het horen van de naam. Een week geleden is hij ons ontvallen. Hierbij de gecombineerde aankopen van 3 en 5 mei 1990.
129. Have You Ever Seen The Rain-Creedence Clearwater Revival
130. World-The Bee Gees
131. Air-Ekseption
132. Paranoid-Black Sabbath
133. Poppa Joe-The Sweet
134. Riders On The Storm-The Doors
13. A Question Of Balance-The Moody Blues

Een week later ga ik naar de vlooienmarkt in de Veemarkthal in Sneek en kan mijn geluk niet op als ik een handeltje vind met '3 voor 1 gulden'. Ik probeer te herinneren wat de twaalfde single is geweest en waarom deze niet meteen een plek heeft gekregen. Ik kan in deze tijden van vijf gulden zakgeld per week immers geen 'miskoop' veroorloven. Wel weet ik dat ik bij 145 andermaal de mist in ga en dat dit een 'dubbele notering' wordt.
135. Rock And Roll-Gary Glitter
136. It Takes All Night Long-Gary Glitter
137. Let's Get Together Again-Glitter Band
138. Mellow Yellow-Donovan
139. Hair-Zen
140. Get Down-Gilbert O'Sullivan
141. Grease-Frankie Valli
142. What Is Life-George Harrison
143. More Than A Woman-Tavares
145. Twenty Four Hours-Earth & Fire
145. How Are You-The Kinks

Hee... waar is 144 gebleven en wat was dat? Goede vraag! Er staat me iets van bij dat er wel een 144 is geweest en dat is dan de twaalfde single uit de vier gulden die ik bij deze dealer heb achtergelaten. Weer een week later is de zaterdag van de Elfmeren-fietstocht. Dat is voor mijn ouders de enige vaste prik als het komt tot 'georganiseerd fietsen' en wij, kinderen, groeien er ook mee op. Ik denk dat dit het eerste jaar is dat ik hem zelfstandig fiets. Het is een beetje slaapverwekkend, want er verandert niks aan de route. De vijftig kilometer gaat altijd over Jirnsum, Terherne en Joure. Voor het fietsfestijn ga ik langs over een braderie in de Sneker volkswijk Sperkhem en koop daar alvast 146, verscholen in het hoesje van 'Silence Is Golden' van The Tremeloes. De overige singles koop ik 's middags als ik de Elfmeren heb uitgefietst. Ik koop die middag ook wat 'handel'. Een kleine oplage singles van de Sneekweek-Band. Ze hebben niet de verzameling gehaald en ik denk dat ik er ook geen meer heb. Ze zijn allemaal ten prooi gevallen aan baldadigheid. Ik heb een paar hoesjes omgedraaid en nog steeds in gebruik...
146. 19th Nervous Breakdown-The Rolling Stones
147. Golden Years Of Rock & Roll-Long Tall Ernie & The Shakers
148. Tigerfeet-Mud
149. Give Peace A Chance-The Plastic Ono Band
150. I'm Free-The Who

De donderdag erna is Hemelvaartsdag en ik heb middels de plaatselijke huis-aan-huis-krant begrepen dat Heerenveen het dichtste bij is met een braderie op deze dag. Voor de tweede maal in een maand stap ik op de fiets en kom thuis met een paar beduimelde singles. Dit zijn de laatste die ik in mei 1990 heb gekocht. Volgende maand een korte aflevering: Twaalf singles en een elpee.
151. Down South-Rob Hoeke Boogie Woogie Quartet
152. Swingin' On A Star-Spooky & Sue
153. Dirty Ol' Man-The Three Degrees
154. Heaven Must Be Missing An Angel-Tavares
155. Do You Remember?-Long Tall Ernie & The Shakers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten