zaterdag 2 mei 2015

Van hit naar her: Listenbee



Vaak gaat het op Soul-xotica over een groep of artiest uit vervlogen tijden, maar dankzij mijn dance-show 'Floorfillers' duik ik iedere week de Engelse en Nederlandse hitlijsten in (en soms nog enkele exotische oorden) om leuke liedjes te vinden. Inmiddels heb ik het assortiment uitgebreid naar 'Tuesday Night Music Club', want naast leuke dance is de popmuziek-in-het-algemeen ook nog altijd van een hoog niveau. Het is alleen jammer dat Nederland op vijftien platen loopt te kauwen en dat deze titels na twintig weken nog steeds niet zijn uitgewerkt op de hitparade en de radio. Middels deze zeer onregelmatig verschijnende rubriek wil ik zo nu en dan toch eens de schijnwerpers zetten op een nieuw product, ook al is het schrijven daarover soms even lastig als het behandelen van een obscure soul-plaat. Hier is weer eens zo'n voorbeeld, maar ik wíl hem perse behandelen, want ondanks de trage beweging in de Tipparade is dit een nummer dat het zonder meer verdient. Onderwerp van vandaag is 'Save Me', de debuutsingle van Listenbee.

Wie o wie is Listenbee? Ik heb diverse invalshoeken geprobeerd, maar kan maar niet achter de werkelijke naam komen van deze producer. Wél wordt Listenbee in verband gebracht met iemand die ik eerder in deze rubriek heb gehad: Kiesza. Deze Canadese zangeres 'maakt' voor mij het jaar 2014 met de single 'Hideaway'. Nadat Kiesza in 2008 in eigen beheer een album heeft gemaakt, komt ze begin 2014 terecht bij het Lokal Legend-label. Rami Samir Afuni is de grote man bij het label, maar ik durf niet te beweren dat dit 'onze' Listenbee is. Een 'lokal legend' is iemand die buiten de lijntjes durft te denken en ontsnapt uit het patroon dat zijn of haar thuishaven heeft uitgestippeld. Het platenlabel neemt dit als uitgangspunt en zoekt naar baanbrekende en creatieve individuen. Het is een onafhankelijke maatschappij dat tracht een muzikaal statement te maken met haar artiesten. Kiesza is de eerste die een hit weet te scoren voor het label, de distributie van haar album en de single 'Hideaway' verloopt via Island.

Listenbee moet ergens zijn verstopt in de productie-credits voor Kiesza's album 'Sound Of A Woman'dat op 17 oktober 2014 is verschenen via Lokal Legend. Wikipedia noemt drie, waaronder een duo. Simen & Espen, Jordan Orvosh en Rami Samir Afuni. Geen van de drie is belangrijk genoeg voor een eigen pagina en de Facebook-pagina van Listenbee verwijst ons even hard door naar de pagina van Lokal Legend. Of??? De enige summiere informatie die ik kan los krijgen is van de pagina van de Top 40. Daar staat te lezen dat Kiesza schrijver en producer Listenbee vraagt een remix van 'Sound Of A Woman' te maken. Je zou daaruit kunnen opmerken dat Listenbee 'Hideaway' heeft geschreven en dan zien we de naam van Afuni. Volgens de Top 40 komt Listenbee door dit project terecht bij Lokal Legend en dat maakt het dan weer onzeker. Wie het weet, mag het zeggen...

Op 27 februari van dit jaar is 'Save Me' uitgebracht als digitale download. Voor wie het nog niet mocht weten, de cd-single is bijna vijf jaar geleden met de noorderzon vertrokken. Volgens mij heb ik deze uit de Engelse hitparade gehaald, maar daar is die in geen velden of wegen te bekennen. In Nederland stijgt de single bescheiden van 16 naar 12 in de derde week van de Tipparade. De Mega Top 100 is niet méér optimistisch, daar stijgt de plaat in de derde week van 80 naar 73. Het staat niet in de iTunes Top 30 en evenmin in de Engelse iTunes Top 100. Wat ruikt mijn oor? 'Fast Car' van Tracy Chapman op 32? Nee, die lijst hoef ik ook niet meer te raadplegen.

Een opvallend gegeven dat geldt voor Lokal Legend is dat er bijzonder veel aandacht wordt geschonken aan de videoclips. Niet een 'playbackende' artiest te midden van een stel dansers, maar 'korte films' waar nog lang over nagepraat mag worden. 'Hideaway' is daar een voorbeeld van, maar de clip van 'Save Me' is een speelfilm van nog geen vier minuten. Als dat niet genoeg is om deze plaat hoog op de hitparade te krijgen, dan weet ik het ook niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten