vrijdag 15 mei 2015

Singles round-up: mei 2



Zoals beloofd vandaag het tweede deel van de 'Singles round-up'. In plaats van een 'moeilijk' systeem, noem ik meteen waar ik de platen heb gekocht. Dat deel van de informatie is echter ook voor mijn eigen 'administratie'. The Meters en Talk Talk heb ik vorige week vrijdag gekocht bij 'De Tafel' in Meppel en 10CC en The Three Degrees afgelopen woensdag bij dezelfde winkel. New Riders Of The Purple Sage en Jr. Walker komen van 'De Tafel' in Sneek en tot slot heb ik George Michael en The Silencers bij Dorcas in Sneek gehaald.

* The Meters- Doodle Oop (US, Josie, 1971)
Ik meen dat ik 'de handel' bij 'De Tafel' in Meppel inmiddels een beetje ken, maar het loont de moeite om iedere keer de winkel door te lopen en overal even te sneupen. Op het gebied van platen heb je direct bij de kassa twee enorme bakken van twee 'professionele' handelaren. Degene waar ik onder andere The Dave Clark Five vandaan heb gehaald, heeft zijn platen al weggehaald en dat geldt ook voor degene die twee weken geleden singles voor de helft van de prijs weg deed. Daar ben ik te laat mee geweest... Midden in de winkel heeft iemand een paar piraten-singles en grote hits uit de late jaren zeventig liggen en vraagt daar maar liefst twee euro per stuk voor. Net zoiets als de persoon die meent dat hij acht euro voor een tweedehands cd gaat vangen. Ik heb de piraten-singles al snel bekeken, maar wil een week geleden tóch nog eens kijken. Dan vind ik opeens deze plaat van The Meters. Zonder hoes en desondanks nog steeds een euro, ook al lijkt het niet smetteloos. Maar... dat is het nadeel van styreen, je kan de conditie niet op het oog beoordelen. Hier werkt het in mijn voordeel! De beschadigingen zijn niet diep genoeg om het geluid aan te tasten. Ik doe het ervoor! Beide kantjes zijn lekker, maar als ik echt moet kiezen...? 'I Need More Time' begint héél traag, maar komt na een minuut op gang. Smullen!

* George Michael- Heal The Pain (NL, Epic, 1990)
Bij zoveel titels van George Michael tast ik in eerste instantie even in het duister, maar nu...? Dit is zo'n plaatje dat ik even ben vergeten en wat is het fijn om deze weer te horen. 'Listen Without Prejudice' is Michael's verzoek bij zijn tweede solo-plaat. Hij wil afrekenen met het teenybopper-imago van de hartenbreker in Wham! In een paar gevallen bereikt Michael het Lennon/McCartney-niveau en 'Heal The Pain' is daarvan een mooi voorbeeld. Een nummer met eeuwigheidswaarde! Nogmaals... niet verwacht, maar prachtig om deze op vinyl in de bakken te hebben.

* New Riders Of The Purple Sage- I Don't Need No Doctor (NL, CBS, 1972)
Vergeef me als ik de enige ben met dat idee, maar The Grateful Dead is aanvankelijk een verrassing als ik hun muziek voor het eerst hoor. Het zal hem ongetwijfeld liggen aan de naam en de manier waarop de groep flirt met de dood in albumtitels. Ik verwacht bij Grateful Dead oorverdovende hardrock, niet het getokkel op traditionele snaarinstrumenten. Die kennismaking is overigens in 1993 als ik 'Aoxomoxoa' op elpee krijg, ook al duurt het tien jaar voordat ik de plaat op waarde weet te schatten. Intussen heb ik ook kennis gemaakt met New Riders Of The Purple Sage, het neefje van The Grateful Dead. Die kennismaking is middels het obscure 'Garden Of Eden' op een cd die is samengesteld door een verzamelaar van Texaanse popmuziek. De reden van aanschaf van deze single? Ik heb 'Panama Red' sinds een paar jaar 'eenzaam' in de jaren zeventig-bak staan en hoewel ik The Dead en New Riders niet altijd even goed kan pruimen, heb ik nog immer een zwak voor beide groepen. Deze 'I Don't Need No Doctor' heeft meer overtuigende vertolkingen gehad, maar de plaat is spotgoedkoop.

* The Silencers- Scottish Rain (Duitsland, RCA, 1989)
Zo'n titel uit het 'Hitdossier' waarvan ik verwacht dat ik het wel moet herkennen. Niet dus! The Silencers is zo'n geluid dat in de 'running' is geweest om 'Speciale Aanbieding' te worden bij de KRO en ongetwijfeld is grijs gedraaid bij de Vara op de dinsdag. Toch zijn mijn schooldagen op dinsdag altijd dermate lang, dat zo'n Vara-dinsdag onopgemerkt aan me voorbij glijdt. De prijs is andermaal het bewijs, voor vijftig cent hoor je mij niet zeuren, maar ik vrees dat deze héél erg het archief in gaat. Wat overigens wel grappig is... het heeft alle schijn ervan dat de singles bij de Dorcas van iemand afkomstig zijn met een fascinatie voor Schotland. De overige platen zijn veelal EP's met Schotse volksdansen.

* Talk Talk- Living In Another World (Duitsland, EMI, 1986)
Ik koop nog wel een televisie voor vijf euro bij de kringloopwinkel als ik intrek neem in de Rembrandststraat, maar dat is eigenlijk nog het meest vanwege 'De Terugkeek' waarmee Van Kooten & De Bie in 2003 hun televisie-loopbaan afsluiten. Ik krijg door een schommelend beeld niks mee van het programma en de televisie komt werkloos in de slaapkamer te staan. In 2009 staat het in de weg en gaat het alsnog de deur uit. Eind 2003 leer ik de radio waarderen en met name de avond- en nachtuitzendingen. Toch is het aan de late kant dat ik 'Over De Schutting' leer kennen: Iedere donderdag- en vrijdagochtend op Radio 1 tussen twee en zes. Ik zou Hugo nog eens een 'Standbeeld' moeten geven, want de man is van grote invloed op mijn radio maken. Het is echter de eerste keer dat ik naar hem luister dat hij het ijs breekt voor mij met deze, lichtelijk vergeten, plaat van Talk Talk. Dankzij Hugo is de fascinatie voor dit nummer als maar door gegroeid. Nu heb ik 'Living In Another World' op elpee en 1,50 euro voor de single vind ik een paar weken lang 'teveel'. De doorslag komt als ik The Meters vind. Nu heb ik een single nodig met een extra plastic hoesje om de plaat in zijn geheel thuis te krijgen en dan kies ik voor deze van Talk Talk.

* 10CC- Donna (NL, Decca, 1972)
Die heb ik al, maar nog niet met het fotohoesje. Voor een euro kan ik hem niet weerstaan en qua vinyl ga ik er ook op vooruit. Als klap op de vuurpijl heb ik 'iets' gekregen met de instrumentale b-kant, 'Hot Sun Rock'. Dat zou zomaar nog eens een introductie tot een radioshow kunnen worden?

* Three Degrees- Dirty Ol' Man (NL, Philadelphia, 1973)
Jammer, jammer, jammer! Het is niet een héél groot probleem want het heeft me maar vijftig cent gekost. Toch denk ik 'When Will I See You Again' in fotohoes te kopen, want die had ik nog niet. Nu blijkt dus een zeer matige 'Dirty Ol' Man' in het hoesje te zitten. 'Dirty Ol' Man' heb ik in december nog een 'upgrade' gegeven. Ik twijfel of ik 'When Will I See You Again' origineel heb liggen, dit fotohoesje kan in ieder geval nog eens handig zijn als ik de plaat in een neutraal hoesje tref.

* Jr. Walker & The All Stars- Shoot Your Shot (NL, Tamla Motown, 1967)
Het is 'The 7" Collection', mijn radioshow op zondagavond, dat maakt dat ik het weer leuk vind om te sneupen tussen de poppy jaren zestig- en jaren zeventig-singles. Steeds met hetzelfde doel voor ogen, want ik ben uiteraard het meeste op zoek naar 'soulful, groovy and funky'. Ik ben er inmiddels aan gewend geraakt dat je daarvoor niet in het noorden hoeft te zijn. Je kan eens gelukkig zijn en tegen een zwik singles van een oude deejay aan te lopen, maar drie van de vier keren is het doorsnee-rock dat de klok slaat. Bij 'De Tafel' in Sneek wroet ik met door drie bakken met singles heen, al met al zo'n duizend titels. Toch is ook hier de soul weer in de minderheid, maar... als je het dan in je handen houdt? Deze 'Shoot Your Shot' van Jr. Walker & The All Stars is gewoon hagelnieuw! 'Shoot Your Shot' zélf is gewoon een variant van 'Shotgun', maar desondanks een prachtige aanwinst voor in de Blauwe Bak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten