donderdag 21 mei 2015

even damp afblazen



Ik heb het heel bewust een beetje 'stil' gehouden, maar ja... sinds ik radio-uitzendingen doe met een webcam en de luisteraars gewend zijn dat de presentator in een wolk van zware shag zijn programma doet? Het speelt echter al een maand en rond mijn verjaardag ben ik her helemaal klaar mee. De veertigste verjaardag zou een mooie gelegenheid zijn, maar... ik weet ook hoe lastig het gaat worden. En, wil ik wel helemaal zonder de nicotine? Ik heb mezelf immers al de restricties opgelegd ten aanzien van alcohol en drugs. Bovendien is de voornaamste beweegreden het financiële gedeelte. Ik heb mezelf het laatste half jaar toegestaan om op alle momenten van de dag in de woonkamer te roken en dat betekent dat pakjes shag als sneeuw voor de zon verdwijnen. In weekenden met normale uitzendingen zijn twee pakjes tabak zó weg en dan heb ik het nog niet over de doordeweekse tabaksconsumptie. Per week een schadepost van ruim vijfentwintig euro en dat vind ik zonde van het geld. Nu kan ik het dan officieel mededelen, want ik ben er nu héél erg zeker van: Ik ben gestopt met de shag!

In de tijd van de verhuizing van Steenwijk naar Nijeveen speelt het al even en dan ben ik bijna een maand zonder de tabak. Wel met een elektronische sigaret, maar deze geeft me totaal geen voldoening. Omdat ik erg rusteloos slaap en daardoor overdag moe ben, komt er weinig van inpakken en zo besluit ik 'weer even' te gaan roken. In Nijeveen hou ik het ruim een jaar vol om niet in de woonkamer te roken. Eerst mag ik tijdens shows roken en op het laatst doe ik zoveel shows dat die overige momenten er ook niet meer toe doen. Helemaal mis natuurlijk! Nicotine is met cafeïne de lastigste 'verslaving' voor mij. Alcohol en drugs gingen van een leien dakje. Maar dan opnieuw... Wil ik wel helemaal stoppen met roken of moet de rem er op? Dat laatste blijkt het meeste van toepassing. Ik beloof mezelf een sigaartje in het weekend (ook al twee weken niet meer gehad) en verder gaan we 'dampen'.

Aanvankelijk sta ik nogal sceptisch tegenover het 'dampen'. Het is vooral radio-collega Lee Madge die me aan de 'vape' probeert te helpen. Hij en Wolfman zijn definitief gezwicht en volgens Lee is het 'de stap voorwaarts'. Even voor mijn verjaardag rook ik mijn laatste shag, daarna doe ik nog wat sigaartjes. Vrijdag 1 mei wil ik 'cold turkey' stoppen en dat gaat bijna 24 uur goed. Midden in de nacht schraap ik echter alle shag bijeen die ik in huis kan vinden en rook erop los. De volgende dag heb ik geen schuldgevoel. Ik gooi alle shag en vloei weg en ga nog eens aan de sigaartjes. Ik sta op het punt een middel te bestellen dat je in 26 dagen van het roken kan afhelpen, maar dan tref ik Lee opnieuw in de chatroom. Opeens klinkt het allemaal erg aantrekkelijk voor mij. Ik schrijf het type-nummer op van de 'vape' van Lee en bestel eentje via internet. Vrijdag 8 mei neem ik 's avonds de eerste trekken van het pijpje.

Inmiddels is daar een tweede bij gekomen en ben ik nu druk bezig om verschillende vloeistoffen te proberen. Ik heb alleen vloeistoffen met nicotine, maar beduidend minder dan de hoeveelheid in de shag en... ik mis het niet! Via internet heb ik een heerlijke 'zware shag'-vloeistof besteld. Maandag heb ik bij de lokale garagehouder een tweede pijpje gekocht en twee flesjes vloeistof. Eentje zit nog dicht... het is een tabaksmaak, maar de vloeistof is me té licht. De ander heet 'Latte Macchiato' en is niet helemaal mijn ding. In Meppel heb ik een 'Marlboro'-achtige vloeistof gekocht en deze is beter dan de 'Latte' maar haalt het niet bij de 'Dark Tobacco' van Flavourtec. Fruit en vooral nicotinevrije vloeistof staat op mijn 'to do'-lijstje.

Doel is om veel geld te besparen, maar waar gaat dat aan op? Ik wil nog steeds een 'recreatieve' fiets erbij hebben en ook zou ik te buiten kunnen gaan aan platenaankopen. Sinds gisteren heeft Craig Moerer een exemplaar 'Can I Say I Love You' van Blue Magic in de aanbieding. Niet duur, maar wel een hoop geld! Toch moet ik hem ditmaal overslaan. Vandaag heb ik besloten de eerste 'besparing' uit te geven aan iets waar ik anders geen geld voor had. Mijn tuin was al een zootje toen ik hier kwam wonen en dat is alleen maar erger geworden. Zo erg dat ik helemaal geen fut heb om in de tuin aan het werk te gaan en dat het zelfs 'drukt' op mijn gezondheid. Vandaag heb ik een kleine zelfstandige langs laten komen voor een offerte en we zijn het eens geworden. Dinsdagmorgen gaat hij mijn gras maaien (dat al té lang is voor mijn machine), een struik compleet uitgraven en afvoeren en twee andere bijknippen. Na dinsdag ziet mijn voortuin er een stuk netter uit. Ik heb geen geld om ineens alles te doen, de rest moet in fases. Is het de overstap van tabak naar 'dampen' of wellicht toch de leeftijd? Dingen die té lang zijn blijven liggen, moeten opeens allemaal worden geklaard. De fiets hoop ik van mijn vakantiegeld te kunnen kopen, het tuinonderhoud is de besparing op de shag en de sigaren en Blue Magic, hoe jammer ook, zal een volgende keer moeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten