woensdag 1 april 2015

Week Spot: Patti Drew



Toen ik een paar weken geleden aankondigde dat ik de Blauwe Bak Top 40 ging verplaatsen, was ik een beetje optimistisch. De tweede april moest ik immers een 'ge-Vecht' aan gaan. Welnu, dat gaat morgen niet gebeuren. Ten eerste wist ik toen nog niet van het stormachtige weer, een groot verschil met een jaar geleden, en bovendien is mijn fiets gisteren bekeken door een specialist. De tandwielen zijn dermate versleten dat Nijeveen-Meppel vice versa het meest maximale dat ik mag doen met de fiets. Ik heb echter nog wel een plan voor rond mijn verjaardag en hoop dan ook over een betere fiets te beschikken. Morgen schrijf ik een bericht over de Week Spot van week 14 in 2012, vandaag krijgen jullie de Week Spot van deze week. Inderdaad geen plaat die ik in de laatste twee Single round-up's heb genoemd en bovendien een titel die niet in de Top 40 van het komend weekend staat. Voor die lijst ben ik overstag gegaan voor de officiële a-kant, maar 'There'll Never Be Another' van Patti Drew (1968) mag het predikaat Week Spot dragen voor een week.

Patti komt op 29 december 1944 ter wereld in Charleston, South Carolina. Ze groeit echter op in Nashville en Evanston (Illinois). Samen met haar zussen Lorraine en Erma zingt Patti in de kerk. Haar moeder werkt voor een promotie-man van Capitol en deze komt op een zondag naar de kerk om de kroost van moeder Drew te beluisteren. Erma heeft dan al verkering met Carlton Black en die laatste laat 'Tell Him' uit zijn pen vloeien. De meisjes krijgen een contract bij Capitol en 'Tell Him' is de eerste single. Uiteraard is dit niet hetzelfde nummer waarmee The Exciters en Billie Davis mee scoren. De oer-versie van The Drew-Vels wordt niet alleen een lokale hit in Chicago, maar bereikt zelfs een 90e plek op de Billboard.

Patti tekent in 1966 een contract bij het kleine Quill Records, maar wordt al snel overgenomen door Capitol. Dat laat Patti een nieuwe versie opnemen van de hit van The Drew-Vels. Patti's versie wordt een grotere hit, vooral op de Rhythm & Blues waar het de 22e plek behaalt. Op de algemene Billboard is 85 het hoogst haalbare. Het is niet de grootste hit van Patti. Dat is een nummer dat in een andere uitvoering ongeveer een jaar geleden de Week Spot is geweest. Patti neemt namelijk de originele versie op van het Neil Sedaka-nummer 'Workin' On A Groovy Thing' waarmee The 5th Dimension in 1969 een hit zal scoren. Patti bereikt een 62e plek met het nummer in de Billboard. De derde opvolger heet 'Keep On Movin' en als je deze omdraait, krijg je de Week Spot van deze week: 'There'll Never Be Another'.

Hoewel de naam mij niet onbekend is. heeft Drew pas sinds een paar weken mijn volledige aandacht. Het begint met een Youtube-clip van 'Tell Him' van The Drew-Vels met kort daarop een 'verkoopvideo' van 'There'll Never Be Another' in een Facebook-groep. Deze dealer is qua vraagprijs een beetje aan de pittige kant. Op Ebay tref ik dan Fred Bohn. Een compleet nieuwe naam voor mij, maar gezien zijn 'feedback' niet de minste of geringste. Het meeste verbaas ik me over de lage verzendkosten die hij rekent. Het is de eerste single die ik bij hem koop en ik verwacht niet de laatste, want aanschaf plus verzendkosten is nog altijd goedkoper dan menig Engelse dealer. Omdat ik de laatste paar maanden toch wel neig naar 'melodieus' en 'midtempo' heeft het 'magische' 'Keep On Movin' al snel mijn interesse, maar 'There'll Never Be Another' is een fraaie Chicago-stamper dat mijlenver is verwijderd van de poppy sound uit Wigan en toch voor een volle dansvloer kan zorgen.

De singles-discografie van Patti Drew is uitgebreid. Ze maakt in de loop der jaren ook een paar elpees, maar het zijn vooral de singles die een koffer kunnen vullen. Ze blijft tot en met 1969 verbonden aan Capitol, maar 'Keep On Movin' en andere opvolgers kunnen niet meer voor successen zorgen. 'Hard To Handle', blijkbaar níet het liedje van Otis Redding, bereikt in 1968 eveneens de Hot 100 en 'The Love That A Woman Should Give To A Man' strandt in vroeg 1969 in de 'bubbling under'. Patti stopt aanvankelijk met de showbiz, maar komt in 1975 andermaal terug met een single: 'The Mighty O.J.' op Innovation. In de begin jaren tachtig neemt ze een paar platen op met de band Front Line en in 2007 maakt ze een comeback in Engeland met platen op Stateside. Drew heeft dan kennis genomen van haar populariteit in de Northern Soul-scene en bezoekt Engeland met de regelmaat.

'There'll Never Be Another' staat zo gezegd niet in de Top 40, 'Keep On Movin' bij de onderste tien. Het heeft pijn gedaan deze Top 40 te moeten samenstellen, er zijn héle leuke platen buiten de boot gevallen en ook heb ik geen 'dubbele' noteringen kunnen doen. Ik had al maanden zien aankomen dat deze Top 40 'iets anders' zou zijn dan voorgaande lijsten, maar na de samenstelling kan ik tevreden vaststellen dat de Northern Soul nog niet is uitgewerkt in mijn verzameling. Morgen de Week Spot van 2012 en vrijdag tot en met maandag de Blauwe Bak Top 40 van het eerste kwartaal van 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten