maandag 13 april 2015

Raddraaien: The Moody Blues



Ai! Helemaal niet meer bij stil gestaan... Ik zie net dat ik vorig jaar op 12 april een afbeelding van Kenny Bernard heb gebruikt. Dat zou betekenen dat ik de boeken- en platenmarkt van de Hervormde Kerk in Nijeveen heb gemist? Jammer! Volgende keer even beter in de gaten houden, want het was het tweede jaar op rij dat ik aangename verrassingen tegen kwam. Maar goed... toch nog maar even kijken, het kan ook deze zaterdag zijn. Ik ben vrijdagavond immers nog langs de kerk gefietst en zag toen niks ter voorbereiding op de markt? Met het Raddraaien gaat het even van een leien dakje. Kijk! Zo eenvoudig kan het zijn. Na The Rolling Stones en Masonic Youth gewoon een verhaaltje schrijven over een single van de band waarmee het voor mij is 'begonnen'. Hierbij presenteer ik jullie de 19e single uit de tiende jaren zestig-bak: 'Ride My See-Saw' van The Moody Blues (1968).

Hoewel 'Ride My See-Saw' tot in de lengte van dagen de afsluiter is van een concert van The Moody Blues, markeert het nummer vooral 'het begin' voor mij. Op 30 januari 1988 zendt de NCRV een 'special' uit met album-tracks van The Moody Blues. Mijn broer legt het vast op cassette en dit zal me verder thuis brengen in de wereld van The Moody Blues. Hoewel 'Nights In White Satin' wel in het intro zit van de show en presentator Harro De Jonge een 'cheesy link' heeft ('Jouw Saturdaynight in white satin kan absoluut niet meer stuk'), wordt 'Days Of Future Passed' overgeslagen. Waarschijnlijk omdat de nummers hier héél erg overlopen. Daarin 'knippen' hoeft nog geen heiligschennis te zijn, maar het geeft wel een lelijk resultaat. De selecties komen van de albums 'In Search Of The Lost Chord' uit 1968 tot en met 'Seventh Sojourn' uit 1972. Met 'Days Of Future Passed' uit 1967 zijn dat de 'klassieke' jaren van The Moody Blues. De show begint met 'Ride My See-Saw' in de single-versie. Op de elpee 'In Search Of The Lost Chord' begint het met een rijmpje van Graeme Edge dat eindigt met een gemene lach waaruit het intro van 'Ride My See-Saw' opdoemt. De single-versie kent een aftelling en dat is zoals ik het middels genoemde cassette leer kennen.

Het album zal ik eind 1990 kopen, dus die kunnen jullie dit jaar nog verwachten in 'Het zilveren goud', waarvan ik overigens deze week ook nog een aflevering ga publiceren. Ik koop in de zomer van 1991 de eerste single: Een fraaie Nederlandse persing in een neutraal Phonogram-hoesje. In 1997 koop ik een partij singles met onder andere de Engelse persing in de Nederlandse fotohoes. Als ik me niet vergis, heb ik de Nederlandse in 1999 in Mossley verkocht.

De b-kant verdient een aparte vermelding. Voor zowel 'Nights In White Satin' als 'Ride My See-Saw' gebruikt The Moody Blues een nummer voor een b-kant dat aanvankelijk niet op een album verkrijgbaar is. In geval van 'Nights' is dat de Justin Hayward-compositie 'Cities', op 'Ride My See-Saw' verzorgt toetsenist Mike Pinder de keerzijde. De Moody Blues-producer Tony Clarke zal in 1971 de eer krijgen om met The Four Tops te werken en deze groep neemt 'A Simple Game' op. De titel wordt veranderd in 'Simple Game' en de rest is geschiedenis, want niet alleen wordt 'Simple Game' een grote hit voor The Four Tops. Ook wordt het nummer met veel liefde herinnerd door de fans van de groep uit Detroit. De opvolger van 'Simple Game' is andermaal een Mike Pinder-compositie: 'So Deep Within You' is in 1969 de b-kant van 'Never Comes The Day' en staat op het album 'On The Threshold Of A Dream'.

'Ride My See-Saw' is de derde Nederlandse hit voor The Moody Blues. Na top tien-noteringen voor 'Go Now' (1965) en 'Nights In White Satin' (1968) is de zestiende plek voor 'Ride My See-Saw' wellicht iets aan de lage kant, maar het eveneens uitstekende 'Voices In The Sky' is in de Tipparade blijven hangen. In Engeland brengt de single het tot een 42e positie, maar daar moet bij gezegd worden dat zowel 'Nights' als 'Voices' daar niet verder dan 19 zijn gekomen. 'Nights In White Satin' zal echter in 1972 en 1979 de top tien halen. In Amerika bereikt de single een 61e plek, daar staat 'Voices In The Sky' op de keerzijde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten