zondag 19 april 2015

Raddraaien: The Bellamy Brothers



Een jaar geleden deed ik de 'Vijf-tien-honderd-sprong' op Soul-xotica, een aftelling tot het 1500e bericht. Inmiddels zijn we onderweg naar de 1900 en hoop ik deze zomer het 2000e bericht te kunnen publiceren. Dan moet ik niet teveel steken laten vallen, want ook nu is er weer sprake van achterstand. Afijn, laten we vandaag de draad op pakken met in ieder geval een Raddraaier, dan kan ik straks altijd nog kijken of ik inspiratie heb voor een tweede bericht. De Raddraaier hoort eigenlijk de 25e uit de tweede jaren zeventig-bak te zijn, maar dat heb ik bij de laatste Raddraaier omgedraaid. Nu is het de tweede uit de tweede jaren zeventig bak en dat is wellicht meteen de langste titel in de bak. Of het de langste titel is in mijn collectie? Dan zou ik even letters moeten tellen, want de b-kant van 'Jerusalem' van Emerson, Lake & Palmer heeft eentje ('When The Apple Blossoms Bloom In The Windmills Of Your Mind, I'll Be Your Valentine') en ik heb ook een lange titel van Brian Auger Trinity ('Oh Baby Won't You Come Back Home To Croydon Where Everybody Beedle's And Bo's'). Het Duitse fotohoesje mag dan alleen 'Beautiful Body' vermelden, het label doet het complete verhaal: 'If I Said You Had A Beautiful Body, Would You Hold It Against Me' van The Bellamy Brothers (1979) is vandaag de gelukkige.

The Bellamy Brothers zijn écht broers, maar dat zal niemand verbazen. Homer Howard Bellamy is de oudste van het stel. Hij wordt op 2 februari 1946 geboren. David Milton Bellamy volgt op 16 september 1950. Het duo komt ter wereld in Florida. De broers krijgen gedurende hun jeugd een veelvoud aan muziek binnen. Vader speelt thuis country-muziek maar is ook lid van een lokale swing-band. Zus Bellamy brengt de rock'n'roll in de levens van Homer en David. De jongens leren al snel gitaar, mandoline en banjo spelen. David gaat zelfs nog even verder en heeft eveneens accordeon, viool, orgel en piano onder de knie. In 1968 doet het duo een benefiet-concert samen met vader in San Antonio. Vlak daarna verhuizen de broers naar Atlanta in Georgia en formeren de band Jericho. Toch valt het spelen met een band in clubs zwaar en de broers keren huisswaarts.

De volgende stap in de loopbaan van The Bellamy Brothers heet Jim Stafford. Hij neemt een liedje op dat David heeft geschreven: 'Spiders And Snakes', dat in de Amerikaanse top vijf zal belanden. Het geld dat de broers hieraan verdienen, benutten ze om naar Los Angeles te trekken. Homer Howard wordt roadie voor Stafford. Zijn voorganger is Leo Gallagher, die later beroemd zal worden als komiek. In 1975 tekenen de broers bij Curb. 'Nothin' Heavy' is de eerste single van de broers, hoewel eigenlijk alleen David daarop te horen is. Het wordt geen hit. Dennis St.John, de drummer uit de band van Neil Diamond, stelt daarop voor dat The Bellamy Brothers 'Let Your Love Flow' opnemen. Dat nummer is geschreven door Larry Williams, de roadie van Neil Diamond. De broers accepteren het aanbod en dat legt hun geen windeieren: 'Let Your Love Flow' scoort zowel op de Country als op de Billboard en de single doet ook goede zaken in Europa.

Toch kunnen de broers maar moeilijk voortborduren op het succes. Tot onze Raddraaier is er geen enkele die in de Country-charts terecht komt. 'If I Said' is een regelrecht citaat van Groucho Marx en levert de broers hun eerste country-nummer 1 op. Engeland en Noord-Ierland volgen op de voet en vervolgens gaat de rest van Europa overstag. In Nederland is het de laatste Top 40-notering, daar tussenin heeft een Tipnotering gezeten. Als je de titels achterstevoren leest, vertelt dit een verhaal: 'If I Said You Had A Beautiful Body Would You Hold It Against Me, Satin Sheets, Let Your Love Flow'. In Nederland mag het dan afgelopen zijn met de broers, in de country-wereld komt het net op gang. De jaren tachtig brengt veelzijdige hits als het komische 'Redneck Girl', de ballade 'Santa Fe' en sociaal-kritische nummers als 'Old Hippie' en 'Kids Of The Baby Boom'. In 1991 tekent The Bellamy Brothers bij Atlantic, maar verder dan een matig succesvol album komt het niet en de broers richten hun eigen label op: Bellamy Bros./Intersound. In 1999 tekent het toch maar bij Blue Hat en sinds 2005 zijn ze weer terug bij Curb. Het eerste album aldaar is 'Angels & Outlaws Volume 1' dat het duo opneemt met artiesten als Dolly Parton, Tanya Tucker en Alan Jackson. Dolly doet mee op de nieuwe versie van 'Let Your Love Flow' en dit staat een week in de Country-parade. In 1995 heeft The Bellamy Brothers reeds een gospel opgenomen, 'Jesus Is Coming', in 2007 verschijnt een gospel-album met die titel. In juni 2010 brengt het duo de single 'Jalepeños' uit, maar de tekst is dermate omstreden dat het niet eens de radio haalt. In 2014 verschijnt het album 'Marmaid Cowgirl' van The Bellamy Brothers met de Zwitserse rocker Gölä.

'Let Your Love Flow' wordt in 2008 gebruikt in een reclame voor de Barclay-creditcard. Dat brengt de single in maart 2009 voor even terug in de Engelse hitparade. Een cover van Petra Haden wordt een jaar later gebruikt voor een reclame van Toyota. Hoe populair The Bellamy Brothers in Europa is, mag blijken uit het feit dat in 2011 een compilatie-album van de broers bovenaan de Noorse albumlijsten prijkt.

Waar, wanneer en hoe? In november en december 1992 loop ik stage bij IJsselmeerbeton in Lemmer. Een conflict aldaar plus een gesprek op school met mijn ouders zullen ervoor zorgen dat ik die stage niet afmaak en dat daarmee ook mijn schoolperiode kan worden afgesloten. Het is meteen de eerste maandag dat ik in de lunchpauze het centrum van Lemmer binnenloop en bij een antiekzaakje een stapeltje singles koop. Daar zit deze ook tussen. De platen hebben geen hoes en zijn derhalve beschadigd, ik denk niet dat ik meer dan een kwartje per stuk heb betaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten