zaterdag 31 januari 2015

Het computer-virus (door de jaren heen)



,,Neem even foto's van de achterkant", adviseert de man van Handyworld. Ik zeg het bijna, maar herinner het me net op tijd! ,,Dat is goed. Dat zal ik doen". Tussen Nokia N95 en de eerste woensdag van het nieuwe jaar heb ik geen camera, dus 'even een foto nemen' is er niet bij. Een digitale camera heeft lang op mijn verlanglijstje gestaan, maar ik kan concluderen dat ik de laatste drie weken nauwelijks gebruik heb gemaakt van het apparaat. Vandaag des te meer en voordat ik begin met dit verhaal, neem ik nog eenmaal de camera uit het etui om een foto te maken van de boosdoener in dit verhaal. Links de kast, rechts de monitor. Platenspeler en Blauwe Bak-koffer zijn figurant. Vandaag kan ik niet over iets anders schrijven dan over de computer. Het ding heeft me zo in zijn greep gehad dat het is overgeslagen naar mijn spijsvertering. Maken we meteen een overzicht van alle bakken en dozen met draadjes en chips die in mijn leven zijn geweest?

Ik geniet mijn voortgezet onderwijs op de LEAO. Nou ja, genieten? Ik weet als twaalfjarige niet goed wat ik wil in het leven en dat is zevenentwintig jaar later eigenlijk niet anders, maar de droge stof op school is het laatste dat ik wil. Genoeg herseninhoud en talent om te leren, maar als de wil ontbreekt? Lager Economisch & Administratief Onderwijs. In de eerste twee klassen heb ik last van het vak 'Machineschrijven'. De apparaten zijn wel elektrisch, maar je moet de knoppen nog steeds ver indrukken en dat is iets dat niet werkt met een vertraagde motoriek. Tegen het einde van het tweede schooljaar gaat het vak over in...? Ja, hoe het ook alweer wordt genoemd, weet ik niet meer, maar feit is dat we de kneepjes van WP 5.1 leren op de computer. Een computer-toetsenbord heeft beduidend minder kracht nodig dan een typmachine (lieve spellingscontrole: Het is een typmachine en niet een typemachine. Dat is de meest lelijke concessie die is gedaan in de Nederlandse taal) en bovendien kun je op een computer ongemerkt de 'backspace' gebruiken. Op het KMBO gaat het computer-onderwijs door, maar verder dan spreadsheets en WP 5.1 zal het nooit gaan. Moet ik erbij zeggen dat ik in december 1992 van school ben gegaan.

Thuis rammel ik op de Scheidegger-schrijfmachine op bedrukt papier van het Sneeker Nieuwsblad, inclusief aangegeven marges. Als dat ding de geest geeft, ga ik op zondagavond regelmatig naar de redactie om mijn artikelen uit te werken. Ook daar weer WP 5.1. Hoe lang is 1996 geleden? Een waar gebeurd verhaal: Op een zekere zondagavond is het een kwartier voor de 'deadline' dat een bericht de redactie bereikt dat zeker in de krant van maandag moet. De krant wordt in Leeuwarden gedrukt en de fax betekent dat het in Leeuwarden overgetypt moet worden. Ik zit erbij als mijn collega een taxi besteld. Een lege taxi met enkel een envelop met een floppydisk op de passagiersstoel rijdt een kwartier later naar de drukkerij in Leeuwarden. Nu is het een druk op de knop en een seconde later is het in New York, maar in 1996 is dat toekomstmuziek.

Ik heb in 1993 heel even een exotisch ding in huis gehad. Deze werd omstreeks 1983 gebruikt bij een verzekeringsmaatschappij en gebruikte hele rare 'diskettes'. Bij navraag blijkt dat de oorspronkelijke leverancier net een maand ervoor alles had afgevoerd. In 2000 koop ik mijn eerste computer uit een advertentie-krantje. Eigenlijk is het twee-in-een: Een laptop en een desktop. De eerste heeft nooit gewerkt, de tweede heeft het bijna twee jaar uitgehouden. Hoewel de vorige eigenaar alle informatie had gewist, werkte deze man voor de NASA en alle licenties stonden op naam van die organisatie. In de zomer van 2001 bivakkeer ik veel in Ulvenhout en omgeving, vlak onder Breda. Daar biedt iemand mij een laptop aan voor een biertje. Het is een STM-2000, maar dat laatste heeft niets te maken met het jaartal. Ook vast niet met het vermogen! Dit is het soort laptop dat door verzekeringsmensen werd gebruikt anno 1986. De meeste van hen zullen nog rug- en schouderklachten hebben, want het ding is niet te sjouwen. Heb ik er plezier van gehad? Jazeker! Als tekstverwerker blijft de machine me trouw tot en met de zomer van 2008. Ik heb hem nog steeds, maar waarom? Ik denk vanwege het sentiment. Er is geen mogelijkheid meer om erin te komen en bovendien is het allemaal WP 5.1, maar er staan een aantal 'boeken' op de STM-2000. Twee maanden later krijg ik een laptopje 'met werk' van een vriend, maar ook dit is geen succes. Overigens zijn computers dan alleen voor tekstverwerking, sinds dezelfde zomer heb ik de Nokia N95 en die gebruik ik voor internet.

Het vak van computer-programmeur moet ook geleerd worden en daarvoor laat een school een aantal overjarige laptops van de administratie allemaal op dezelfde manier 'crashen'. De taak aan de leerlingen om de computer schoon te maken en opnieuw te installeren. Aan het einde van zo'n cyclus is de laptop afgeschreven en hoort naar de Hoogovens te gaan. De medewerker die daarmee belast is, vindt dat zonde. Temeer omdat hij genoeg mensen kent die geen laptop kunnen betalen. Zo krijg ik in maart 2010 de laptop die gisteren is overleden. Tot november 2011 wederom alleen als tekstverwerker en ik maak de overschakeling als het beeldscherm van de Nokia voorgoed dooft. In 2013 heeft hij een gigantische crash, maar ik doe het dan al anderhalf jaar zonder Windows-updates en virussoftware! Een vriendin bouwt het ding weer op, maar echt betrouwbaar zal die niet meer worden. Met het oog op de uitzendingen moet ik iets beters hebben. Een 'grootgrutter' in Hoogeveen heeft een mooie aanbieding van een complete desktop en de plaatjes laten een hypermoderne computer zien. Ik ben achteraf erg blij met het ding, want het kan moeiteloos een hele dag aan blijven staan. Het heeft me nooit in de steek gelaten, maar toch is het té duur geweest. 'History repeats itself'. Ik ben in een juich-stemming als ik de 'nieuwe' zie staan op Marktplaats. Van een verkoper uit Nijeveen! Een prachtige prijs voor een complete desktop! Nou ja... compleet? ,,Je moet zelf nog even stroomkabels en een VGA-kabel erbij halen, maar dat is geen kostenpost", meent de man. Met een nieuwe muis zit ik toch op zeventig euro bij Handyworld. Nu blijkt dat de monitor een VGA-uitgang heeft en met de kast verbonden moet worden middels een DVI-kabel. Gelukkig heeft Zwolle morgen koopzondag en heeft Mediamarkt de boel op voorraad, maar dat wordt dus ook nog een verloop en een DVI-kabel. Weer veertig euro extra. De computer wordt dus weer ietsje té duur, maar dan heb ik wel een beeldkwaliteit om van te smullen en... heb ik eindelijk de beschikking over Windows 7.

Als het ding net zo trouw blijkt te zijn als de IBM waarmee ik de uitzendingen doe, dan heb ik het er graag voor over. Maar voor die prijs had ik ook een échte complete computer kunnen hebben en dan had ik de stress van vandaag kunnen missen. Morgen vol goede moed naar Zwolle en hopelijk is morgen alles bij het oude!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten