vrijdag 2 januari 2015

Raddraaien: Jukebox Johnny



Ik heb een paar weken geleden nog het procedé uitgelegd van het Raddraaien. Hoe ik maximaal drie keer mag tellen en dan een keuze moet maken uit één van die drie. Vandaag is het weer eens raak, want natuurlijk kies ik niet geheel vrijwillig voor een bericht over Jukebox Johnny. De kapper uit de regio Zwolle die de Raddraaier mag bepalen, is gevestigd op huisnummer 45. De vorige Raddraaier uit deze bak was The Honeybus en 45 singles verder staat 'Delilah' van Fred Jasper. Deze zanger is zijn carrière in Duitsland begonnen en heeft vanaf de midden jaren zestig enkele successen met dank aan Gert Timmerman. De Nederlandse 'Delilah' is de grootste. Later is hij platenhandelaar in Den Haag en is ons inmiddels ontvallen. Dat is alles wat ik weet over Fred Jasper en dat is niet genoeg voor een bericht. Ik slaak een vloek als ik 45 singles vanaf Fred Jasper uitkom op Jukebox Johnny. Vijfenveertig singles vanaf Jukebox Johnny betekent dat ik tot en met Kingston Trio kan en daarna opnieuw beginnen in de bak. De derde moest hem dan maar worden? 'Dear Eloise' van The Hollies, het had minder gekund. Toch heb ik The Hollies redelijk vaak behandeld in Raddraaien en dan valt de keuze uiteindelijk toch nog op Jukebox Johnny. Het kan verkeren... 'De Rode Tango' van Jukebox Johnny (1961) is de Raddraaier van vandaag.

Ik zal niet zeggen dat Soul-xotica was opgedroogd zonder Raddraaien, maar het heeft het blog zeker een gezonde injectie gegeven. Nog een paar maanden en dan ben ik drie jaar bezig met dit onderdeel. Soms is het zwoegen en zweten, in andere gevallen doe ik het op mijn boerenfluitjes en niet zelden steek ik iets op. Het kan ook gebeuren dat ik eerst lachstuipen krijg en aan het einde van het verhaal een zeker respect voel voor de artiest in kwestie. Denk maar aan Henk Wijngaard. Ook Jukebox Johnny is in zekere zin een 'schim' voor mij. Tot een kwartier geleden wist ik helemaal niks over Jukebox Johnny buiten dat ik van het bestaan van deze single af weet. Jukebox Johnny heeft in de jaren zestig negen singles opgenomen, maar niet allemaal onder die ene naam. De plaatjes hebben vaak te maken met het nevenberoep van Jukebox Johnny. Hij is namelijk het beste bekend als acteur.

Ab Hofstee komt op 11 oktober 1919 ter wereld in Kampen. Ab valt als tienjarige reeds op vanwege zijn welsprekendheid en wordt lid van de Kamper Rederijkers, een gezelschap voordrachtskunstenaars. Een paar jaar later heeft hij een ander specialisme ontwikkeld: Het zingen van Weense liedjes. Met Siny Mooten formeert hij Duo Salberti en kan zichzelf daarmee bedruipen. Hij wordt aangesteld als acteur in het Volkstoneel van Beppie Nooy Sr. en is als zodanig te zien in 'Rooie Sien' en 'De Jantjes'. In een tijd dat je nog maar één televisie per straat hebt, is Hofstee een vast gezicht op de kijkbuis. In het KRO-programma 'Stadhuis Op Stelten' verwerft Hofstee een naam als Boer Voorthuizen, een personage dat hij nog jaren in stand zal houden. 'Oebele' en 'Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Mijnheer?' zijn andere series uit de late jaren zestig waarin Hofstee te zien is. In 'Oebele' is hij de postbode en in 'Hamelen' de stadsklepperaar. Vervolgens maakt Boer Voorthuizen weer zijn opwachting in 'Mik' als onderdeel van 'De Boertjes Van Buuten'.

Van 1961 tot en met 1963 maakt Jukebox Johnny maar liefst zes singles voor het Delta-label. 'Shilah' verschijnt in 1963 onder zijn eigen naam voor hetzelfde label. De plaatjes van Jukebox Johnny zijn veelal vertalingen van Duitse schlagers en onze Raddraaier heeft vast zijn populariteit te danken aan de vele café-jukeboxen in het zuiden des lands. 'Jij En Ikke' (1967) en 'Waar Is De Blaaspoep' (1970) verschijnen onder zijn eigen naam, de rest van de singles zijn als Boer Voorthuizen. De enige uitzondering is het titelnummer uit 'Hamelen', een samenwerking met andere acteurs uit de serie waaronder Rob De Nijs. In de late jaren zeventig speelt Hofstee rollen in 'Hollands Glorie' en 'Pinkeltje' en blijft tot aan zijn dood actief in het schnabbelcircuit. Op 14 november 1985 ontvalt hij ons op 66-jarige leeftijd.

Ik moet jullie helaas teleurstellen, ik kan niks over de plaat vertellen. Ik zal hem ongetwijfeld herkennen, maar mijn exemplaar is zo zwaar verrot dat ik het mijn dierbare naalden niet wil aandoen. Een vermelding op Soul-xotica is het maximaal haalbare voor de plaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten