vrijdag 16 januari 2015

Raddraaien: The New Seekers



Ik geef meteen toe dat het momenteel een beetje 'rommelt' met Soul-xotica. Vorige week heb ik op vrijdagavond een 'Laid(back) Night Show' gedaan en het was de bedoeling dat dit eenmalig zou zijn. Er wordt volop gewerkt aan een vaste show voor dit 'slot' (elf tot één 'onze' tijd), maar deze week is het opnieuw beschikbaar. Vooruit! Ik heb inspiratie genoeg om nog zo'n show te doen en vanavond heb ik al aangegeven de vrijdagavond te willen aanhouden totdat er vervanging komt. Het is een show waarbij alle remmen los kunnen en waarin ik kan draaien wat ik wil. Vanavond is dat Godspeed You! Black Emperor (ruim zestien minuten) naast Fairport Convention en vele anderen. Een lekkere mix van muziek waar ik zielsveel van hou, maar dat ik niet in mijn reguliere shows kwijt kan. Deze tijdelijke vrijdagavond betekent echter wel dat ik zo nu en dan moet inhalen, want donderdag blijft ook al vaak liggen. Het gaat geen weken of maanden worden, daar ben ik zeker van. Vandaag in ieder geval maar even Raddraaien. De twee nieuwe singles uit Duitsland zijn vanmorgen binnengekomen, maar Amerika en Engeland heeft pas vandaag het spul op de post gedaan. Dat wordt dus eind volgende week en het Duitse duo hou ik gereserveerd voor een bericht met de Engelse singles. Vandaag zet ik The New Seekers in de schijnwerpers met hun Songfestival-hit 'Beg Steal Or Borrow' (1972).

Zelf twijfel ik nog bij de aanvang van dit verhaal, maar nu weet ik het weer. Heeft The New Seekers iets van doen met The Seekers uit de jaren zestig? Ja. Nadat de originele groep The Seekers uiteengevallen is, richt Keith Potger The New Seekers op. Zelf doet hij maar op een paar platen mee en nooit op de voorgrond. The Seekers is een Australische groep, The New Seekers komt voornamelijk uit Engeland. De groep komt in 1969 bijeen en bestaat dan uit Laurie Heath, Chris Barrington, Marty Kristian, Eve Graham en Sally Graham. Die laatste twee mogen dezelfde achternaam hebben, het is in de verste verte geen familie van elkaar. In deze bezetting komt de eerste elpee ('The New Seekers') en de single 'Meet My Lord' uit. Het is geen succes en in 1970 verandert de bezetting. Heath, Barrington en Sally Graham moeten het veld ruimen. Paul Layton, Peter Doyle en Lyn Paul zijn de nieuwe gezichten. De tweede elpee wordt gepresenteerd als 'Keith Potger And The New Seekers', maar dat zet ook geen zoden aan de dijk. Dan gaat de groep werken met de vooraanstaande Australische producer David Mackay, maar eerst scoort The New Seekers een hit met 'What Have They Done To My Song, Ma'. De cover van Melanie is een grote hit in Amerika, maar Engeland blijft ietsje achter. Met Mackay is het hek van de dam en heeft de groep een grote hit met 'Never Ending Song Of Love'. In Engeland draait het zelfs uit op een van de bestverkochte singles van 1971. Eind 1971 neemt men het liedje uit de Coca Cola-reclame, 'I'd Like To Buy The World A Coke', en voorziet het van een nieuwe tekst. Het is een schot in de roos want ook 'I'd Like To Teach The World To Sing' is een miljoenenhit.

Waar The Seekers met Judith Durham op zang keurig binnen de lijntjes bleef van de folk, daar steekt The New Seekers al vlug de grens over. Gospel, rock, maar ook pure pop staan op het repertoire van de band. De groep wordt uitgekozen om Engeland in 1972 te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. In de televisieshow van Cliff Richard krijgt het publiek de keuze uit zes liedjes en het kiest unaniem voor 'Beg Steal Or Borrow'. De groep wordt getipt als potentiële winnaar en het publiek deelt die mening, toch beslist de vakjury dat de hoofdprijs naar Vicky Leandros gaat. 'Beg Steal Or Borrow' is in de meeste Europese landen echter wel de grootste hit voor The New Seekers. In Nederland bereikt het een derde plek op de Top 40.

De bezetting verandert met de dag en alleen Paul Layton is vanaf 1970 onafgebroken lid van The New Seekers. In 1973 doet de groep nog goede zaken bij ons, maar elders begint het verval in te zetten. Het scoort nog een grote hit met 'Pinball Wizard', een medley van liedjes uit 'Tommy' van The Who. Daarna geeft het productieteam toch de voorkeur eraan om de zangers en zangeressen apart te presenteren met toekomstige nummers. Alleen 'You Won't Find Another Fool Like Me' is bij ons nog een noemenswaardige hit. De groep staat in mei 1974 nog volop in de schijnwerpers als het besluit te stoppen. De voornaamste reden is dat de leden voelen alsof ze worden onderbetaald.

In 1976 komt The New Seekers terug, maar het succes zal nimmer meer zo groot zijn als omstreeks 1972. 'Anthem' is in 1978 de laatste Engelse hit, maar The New Seekers gaat onverdroten door. In 1978 verlaten Eve Graham en nieuwkomer Danny Finn de groep om een echtpaar te worden. In 1980 tracht de groep nog eenmaal om voor Engeland in het Songfestival te komen, maar de jury ontdekt net op tijd dat The New Seekers hun lied 'Tell Me' al in 1979 op de Engelse televisie heeft uitgevoerd. Finn doet dat jaar trouwens wel mee aan de voorronde als lid van de winnende groep Prima Donna. Mick Flinn en Donna Jones zijn in 2009 Pussyfoot dat op het Songfestival staat. Tegenwoordig maakt het duo deel uit van The New Seekers. Ja, de successen zijn inmiddels ruim veertig jaar geleden, maar de groep bestaat nog steeds.

Ik heb de single al jaren geleden eens gekocht in een neutraal label-hoesje, maar kom dit exemplaar met fotohoes in 2011 tegen bij Plato in Leiden. Omdat-ie spotgoedkoop is, mag hij mee. Thuis blijkt het ding zeer ernstig kromgetrokken, maar ja... Was ik van plan deze ooit te draaien? Neuh! Leuke bakvulling en het kan bij het Raddraaien weer eens van pas komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten