maandag 5 januari 2015

Raddraaien: Teddy & Pearl



Sinds enige maanden ben ik naast Ebay ook veel actief op Discogs. Ik heb Discogs jaren gebruikt als referentie. De verhalen over Discogs weerhouden me in eerste instantie van de handel, maar als ik plotseling 'Tonight I'm Gonna Make You A Star' van Faye Marshall wil hebben en er geen betaalbaar exemplaar op Ebay is, heb ik geen andere keuze. Voor een compleet overzicht van singles kun je in dat geval het beste Discogs optellen bij 45cat, maar ook dan is het niet altijd compleet. In de komende aflevering van de Singles round-up komen we een single tegen die niet op Discogs wordt genoemd en die niet als promo wordt vermeld op 45cat. Met de Raddraaier van vandaag bieden beide pagina's geen soelaas. Het is een Nederlandse persing, een samenvoeging van twee hit-successen van Teddy Johnson en Pearl Carr. De titel van de a-kant is 'Tomorrow Tomorrow', maar daarvan kan ik geen foto bemachtigen. Ik kies voor de afbeelding maar voor de b-kant, hoewel deze single niet overeenstemt met degene in het plaatje. 'Tomorrow Tomorrow' van Teddy & Pearl (1958) is vandaag de boosdoener in Raddraaien.

Dames eerst? Ja, als de namen van beide echtelieden voluit worden geschreven, wordt Pearl Carr vaak als eerste genoemd. In de populaire vorm van beide voornamen is Teddy als eerste aan de beurt. De Nederlandse single die ik vandaag behandel vermeldt alleen Teddy & Pearl. Een echtpaar dat, als alles goed gaat, volgend jaar hun zestig-jarig huwelijk viert. Tenminste, er is niets bekend over het leven en welzijn van de beide artiesten, dus ik neem aan dat ze nog leven. Hun laatste publiekelijke vertoning is in de late jaren tachtig geweest. 'Tomorrow Tomorrow' en 'Sweet Elizabeth' zijn in termen van het Raddraaien echte 'oldies', de hoofdrolspelers van vandaag zijn dat evenzeer.

Vooruit... dames eerst! Pearl Lavinia Carr komt op 2 november 1923 ter wereld in Exmouth in het wonderschone Devon. Tja, ik kan als Wolfman Radio-presentator niet onder dat laatste uit... Ze begint haar carrière in The Keynotes en dat groepje staat in 1956 in de Engelse top tien met de acteur-zanger Dave King en hun versie van 'Memories Are Made Of This'. Er volgt nog een tweede hit in de vorm van 'You Can't Be True To Two'. Verder zingt ze solistisch voor de radio en is als comédienne te horen in 'Bedtime With Braden', een populaire radio-show.

Teddy Johnson is drummer en leider van zijn eigen tienerband. Hij heeft op 4 september maar liefst 94 kaarsjes uitgeblazen. In de vroege jaren vijftig maakt hij zijn eerste opnames voor Columbia. Later is hij dj bij Radio Luxemburg en de BBC Radio 2 en heeft tal van televisie-optredens op zijn naam. Pearl Carr en Teddy Johnson stappen in 1955 in het huwelijksbootje, maar houden hun eigen namen aan voor hun professionele loopbaan. Het duo manifesteert zich vooral in de wereld van radio en de eerste vormen van televisie-uitzendingen. In 1959 vertegenwoordigt het duo Engeland tijdens het Eurovisie Songfestival met 'Sing Little Birdie'. Toch zijn het weer de Hollanders die in dat jaar met de zege vandoor gaan: Onze Teddy Scholten wint het Songfestival met 'Een Beetje'. Wellicht dat een 'truttige' meisjesnaam het geheim van het succes is? Wellicht kunnen we dan een overwinning tegemoet zien met Trijntje Oosterhuis. In 1960 proberen Pearl en Teddy het andermaal, maar beide liedjes leggen het af tegen 'Looking High High High' van Bryan Johnson. Omdat dit verhaal toch al over familie gaat: Bryan is de broer van Teddy.

Het duo maakt tot en met 1962 geregeld platen, in 1965 verschijnt 'The Girls That Boys Dream About' op Columbia en dat is de laatste single van Pearl Carr en Teddy Johnson. De Engelse hitparade is dan al overgenomen door The Beatles en The Rolling Stones en de liedjes van Carr en Johnson kunnen niet mee in de race van Sandie Shaw en Marianne Faithfull. Het duo verdwijnt naar de achtergrond, maar profiteert in 1986 van een kleine opleving als het echtpaar schittert in 'This Is Your Life', de Engelse variant van Mies Bouwman's 'In De Hoofdrol'. Sindsdien is het erg stil geworden rond Carr en Johnson. Het moeten nu oude besjes zijn waarvan ik verwacht dat hun eventuele overlijden op pagina 5 zal terecht komen. Dankzij Raddraaien komen ze nog eenmaal 'in de hoofdrol'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten