zaterdag 24 januari 2015

Van hit naar her: Pep & Rash



Als Nederlandse presentator bij een Engels radiostation voel ik me soms iets bezwaard om Nederlands product te draaien. Nee, niet dat ik behoefte heb aan RadioNL-spul, maar dan denk ik vooral aan de betere Nederpop. Soms verpak ik eentje in een 'Euro-shot', een jolig programma-onderdeel van The Vinyl Countdown en soms zet ik alle schaamte opzij en draai het 'gewoon'. Bij Floorfillers is het niet anders, maar dan opnieuw...? Nederland loopt voorop in de dance-wereld. We hebben niet voor niets al meerdere malen 'de beste dj ter wereld' afgeleverd. Tiësto heeft de titel jaren mogen dragen, het is nu de eer aan zijn pupil Hardwell. Maar ook Armand Van Helden en Armin Van Buuren tellen mee tot de toppers in de dance-beweging. Dus kost het in die show véél minder moeite om een aanstormend vaderlands talent de kans te gunnen. Zo probeer ik het al enkele maanden met de vrouwelijke Amsterdamse producer Made In June. Van Pep & Rash, onderwerp van deze Van hit naar her, weet ik pas sinds een paar dagen dat het uit Nederland komt. Hun single 'Rumors' stijgt deze week van 30 naar 26 in de tweede week van de Tipparade, iets dat in schril contrast staat met de luistercijfers op Soundcloud. Maar de geloofwaardigheid van de Top 40 en Tipparade heb ik al vaker aan de kaak gesteld, dus laat ik het nu bij de muziek houden.

Ik hanteer diverse bronnen voor de samenstelling van Floorfillers. Het is notabene de enige show waarvoor ik een speellijst maak. Hoewel? Ik verzamel voor tenminste twee uren muziek en pluk ze in willekeurige volgorde. Afgelopen donderdag zat ik bijvoorbeeld op ruim drie uren muziek. Ik kijk altijd even naar de Top 40 en Tipparade. Ik moest eigenlijk vooral ook naar de Mega Top 100 kijken, want daar staan geregeld hits in die niet op de Top 40 worden genoemd. In de praktijk komt het er op neer dat ik alleen de Nederlandse Top 40, de Tipparade, de Engelse Top 40 en de Dance Top 40 raadpleeg. Nu is 'Promesses' van de Franse producer Tchami een héle grote hit in Engeland in zowel de Dance als de reguliere singles-hitparade. In die laatste zakt die in de tweede week naar nummer negen. Dat is typerend voor Engeland: Hier bereikt de single vaak in de eerste week de piekpositie en het gebeurt geregeld dat de plaat vier weken later spoorloos is verdwenen. Het kán ook anders, want 'Rather Be' van Clean Bandit staat deze week precies een jaar in de Engelse Top 40 en ook 'All Of Me' van John Legend is bezig dat te behalen. Ik wil een week geleden die van Tchami draaien, maar ben op ene of andere manier niet geheel tevreden over het origineel. Ik vind dan een 'Pep & Rash Bootleg' en die klinkt erg goed. De afgelopen week kom ik Pep & Rash opeens in de Tipparade tegen en 'Rumors' heb ik donderdag 'ten doop' gehouden in Floorfillers. Een liedje dat van mij gerust nog een paar maal langs mag komen!

'Rumors' is een 'original mix'. In tegenstelling tot pop of rock is een eerste uitvoering nooit de definitieve in de dance. Je hoopt als producer dat een andere dj/producer jouw liedje onder handen gaat nemen. Een 'original mix' is bij voorkeur zeven of acht minuten lang. Zelf hanteer je de schaar voor een radio-vriendelijke versie. Daar onderscheidt zich het duo Pep & Rash. Hun 'Rumors' is in de 'original mix' slechts drie minuten en tweeënvijftig seconden. Volgens de vakbladen vertelt het evenveel als een mix van acht minuten, maar heeft het nóg een enorm voordeel: Een lap van acht minuten geloof je wel even, maar een compacte mix als deze zet je gauw nóg eens op. Dat werpt zijn vruchten af. De plaat staat inmiddels op de eerste plek van Beatport, het vakblad voor de EDM (Electronic Dance Music). Hun Soundcloud heeft inmiddels meer dan een miljoen bezoekers gehad. Iedereen met een beetje naam in de dance 'ondersteunt' het duo en dat terwijl de heren nog niet zo lang bezig zijn.

Pep is Jesse Van De Ketterij uit Middelburg. Zijn vader staat in 1970 op nummer 1 in Amerika als gitarist van Shocking Blue: Leo Van De Ketterij. Jesse ontleent zijn naam aan het cola-merk Dr. Pepper. Rachid El Uarichi komt uit Goes en hanteert een afkorting van zijn voornaam. Als Pep & Rash bouwt het duo zeer spoedig aan een naam en dit resulteert in 2014 in een drie-jarig contract bij het toonaangevende Spinnin' Records. In dat zelfde jaar verschijnt ook 'Fatality' dat het duo definitief op de kaart zet. Tchami is slechts één van de vele remixen van de hand van Pep & Rash. Het jaar 2015 is koud begonnen of het duo staat volop in de schijnwerpers met 'Rumors'. Wat ook het resultaat mag worden in de Tipparade of de Top 40, hun naam gonst inmiddels door de internationale dance-wereld. 'Rumors' is hard, funky en uiterst dansbaar. Het is aanstekelijk zonder een irritant melodietje of andere 'gimmicks', dit is pure dance die je vanzelf naar de dansvloer leidt. En, zo gezegd, het gooit hoge ogen door met een relatief korte 'original mix' te komen. Dat het nummer nog opgepikt gaat worden door deez' en geen, dat staat als een paal boven water. Er is nog genoeg ruimte voor inbreng door een andere dj/producer.

Het voordeel van Blogger is dat het nóóit een blog verwijderd als je het zelf niet doet. Ik ken tal van voorbeelden van weblogs met een zeer kort bestaan waar soms al vier of vijf jaar niet is gepubliceerd. Dat geldt eveneens voor mijn eerste Blogspot-blog. Deze heb ik kort na de start van Soul-xotica leeg gehaald en staat inmiddels bijna vijf jaar leeg. Wat ik bedoel, dit bericht zal dus tot ver in de eeuwigheid hier blijven staan. Jullie kunnen dus ten allen tijde terug bladeren en denken: ,,Hee, Pep & Rash. Dat hebben we gelezen op Soul-xotica". Het duo gaat een gouden toekomst tegemoet en ik schat in dat ze tegen het einde van dit jaar 'bekende Nederlanders' zijn geworden. Aan 'Rumors' zal het in geen geval liggen, deze track is een schot in de roos!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten