dinsdag 21 november 2023

Week Spot: Village Soul Choir


Het is een half jaar geleden als ik besluit een aantal singles bij Facebook-vriend Chris te bestellen. Ik volg hem overigens al jaren, zelfs vóór Mark, maar ben nog niet vaak toegekomen aan een order. Het gaat in mei heel specifiek om één single maar uiteraard vul ik het pakket met een aantal andere titels. Dat zijn allemaal Engelse persingen en hij heeft een speciale sectie in zijn webshop voor deze plaatjes. Dat is wanneer ik voor het eerst hoor van 'The Cat Walk' van Village Soul Choir. Ik kan me niet heugen dat ik het ooit eens op de radio heb gehoord of dat het genoemd is in een afspeellijst. Het nummer pakt me meteen en laat me gedurende 2023 ook niet meer los. Omdat ik komende zaterdag een show ga doen met uitsluitend Engelse persingen kies ik Village Soul Choir uit als Week Spot, ook al valt er verrekt weinig te vertellen over het plaatje zélf. Een hoop vermoedens want verder is dit een erg mysterieus plaatje. 'The Cat Walk' van Village Soul Choir uit 1970 is deze week de Week Spot.

Of wordt het mysterie vanavond opeens de wereld uit geholpen? Het lijkt wel alsof Discogs een nieuwe tekst heeft gekregen want dat noemt nu opeens de bezettingen uit de jaren zeventig én de jaren tachtig. Nu vat ik hem! The Village Soul Choir begint als een kwintet in New York in de late jaren zestig. De groep krijgt een contract bij Abbott Records en 'The Cat Walk' is het eerste resultaat. Abbott heeft in Engeland een samenwerking met CBS hetgeen resulteert in een Engelse release op Direction. Het 'Blues & Soul'-magazine is lovend over de single. 'De eerste echte goede R&B-plaat in jaren'. Het komt ook met een waarschuwing aan het eind. 'Alleen beluisteren als je onze muziek begrijpt, voor het merendeel zal dit het toppunt van dufheid zijn'. Met name in de jaren tachtig zal de groep het evangelie openbaren in haar teksten, maar in 1970 hangt het nog tegen de gospel aan zoals bijvoorbeeld Voices Of East Harlem. Op 'The Cat Walk' bestaat het koor uit Clip Hightower, Dolores Cooper, Jimmy Marshall, Pat McQueen en Donotis Parker. Pas in de jaren tachtig voegt Lee McDonald zich bij de groep en het resultaat daarvan heb ik op een Izipho Soul-single van een paar jaar geleden. Met McDonald is het meest definitief gospel geworden.

Aanvankelijk denk ik nog dat beide bands per abuis met elkaar worden verward maar de jaren tachtig-bezetting bevat nog altijd twee van de oorspronkelijke leden. 'The Cat Walk' heeft een heerlijk lome groove, ik zou het bijna sexy willen noemen. Het heeft ongeveer dezelfde dynamiek als een Jayhawks-cd en ook daar liep ik in de jaren negentig mee weg. Morgen een feestelijk bericht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten