dinsdag 21 november 2023

Honderd achteruit: JoBoxers


Als in juli het kabinet aftreedt en wordt aangekondigd dat op 22 november de verkiezingen zijn, kan ik er niet met mijn hoofd bij. In 2012 viel het kabinet ook vlak voor het reces en gingen we eind september naar de stembus. Achteraf gezien is het prachtig gepland want met de verschillende gebeurtenissen in de wereld hebben we morgen écht iets te kiezen. Woensdag 22 november lijkt een heel eind weg en ik ontdek DIT pas afgelopen week. Dit? Ja, als ik het aantal berichten per maand op peil hou dan publiceer ik op 22 november mijn 5000e bericht. En hoe de verkiezingen ook lopen en wie er als winnaar uit de bus komt, morgen publiceer ik het 5000e bericht. Tot die tijd eerst nog een aflevering van 'Honderd achteruit' en zal ik straks moeten kijken voor een geschikte Week Spot. Wie de verkiezingen wint is een vraag, maar één ding is zeker: U wordt op 23 november wakker in een wereld met vijfduizend berichten op Soul-xotica! Vandaag eerst de nummer 63 uit de Gele Bak Top 100 en dat is een plaatje dat ik gratis krijg bij die andere JoBoxers-single. Toch zal 'Just Got Lucky' van JoBoxers er met de hoofdprijs vandoor gaan.

JoBoxers kondigt in 2021 aan een serie van reünieconcerten te doen en dat haalt vooral veel hoongelach naar boven. Hoewel 'Just Got Lucky' internationaal hogere ogen gooit, wordt de groep in Engeland vooral herinnerd vanwege 'Boxerbeat'. Het verhaal van JoBoxers is op zichzelf erg compact. Opgericht in 1982, uiteen in 1985 en slechts één goed verkopend album en drie hitsingles. Hoe is het begonnen? Dan moeten we terug naar 1976. De punk is net begonnen als Vic Godard met een groep vrienden een band start: Subway Sect. Waar Sex Pistols, The Clash en The Damned (alsook andere bands) een platencontract krijgen bij een groter label, daar zal Subway Sect niet verder komen dan het zeer interessante Postcard-label. Postcard is echter een té kleine speler om voor een aardverschuiving te zorgen. De band toert veel met The Clash en Joe Strummer laat er geen gras over groeien: In een interview laat hij weten dat Subway Sect zijn ultieme favoriet is. Er verschijnen tot 1982 twee albums van de groep. Twintig jaar na de split formeert de groep opnieuw en zal tot op de dag van heden actief blijven.

De heren Rob Marche (gitaar), Dave Collard (toetsen), Chris Bostock (bassist) en Sean McLusky (drums) stappen in 1982 uit Subway Sect dat dan net ter ziele is gegaan. Ze ontmoeten Timothy Wayne Ball, beter bekend als Dig Wayne. De laatste is geboren in Cambridge in de Amerikaanse staat Ohio maar woont al enige tijd in Engeland. De groep heeft binnen de kortste keren een contract in de achterzak en 'Boxerbeat' schiet in 1983 door naar de derde plek in de Engelse hitparade. Opvallend is bijvoorbeeld dat 'Boxerbeat' nooit in Nederland is uitgebracht in tegenstelling tot 'Just Got Lucky'. Het is in Engeland altijd nog goed voor een zevende plek. In Amerika piekt het op 36 in de Billboard. Nederland mist de boot als het JoBoxers betreft.

Het album 'Like Gangbusters' is een groot succes in Engeland, de tweede uit 1985 haalt het niet. Het succes van de eerste twee singles wordt overigens ook niet meer geëvenaard en in 1985 valt de band uiteen. Dig Wayne maakt een solo-album en vertrekt in 1995 naar Amerika. Naast muzikant is hij ook acteur en heeft een bijrol in een aflevering van 'CSI'. Ook de andere muzikanten blijven actief in het circuit. Bostock treedt zelfs nog op met... Sandie Shaw. Dat is het derde bericht op rij! In de zomer van 2022 maken de mannen een rondje langs de festivals.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten