donderdag 23 november 2023

Honderd achteruit: Holland


'Wakker worden in een Nederland met Geert Wilders als grootste'. Timmermans noemt het een paar weken geleden in een debat als mogelijke dreiging. Welnu, het is mij zwaar gevallen. Niet dat de politiek deze invloed heeft op mijn leven, maar het is vooral het comfort van het bed. Ik ben er vandaag niet uit te branden en eerdere ambitieuze plannen verdwijnen dan ook als sneeuw voor de zon. Ik moet morgenochtend even peilen waar ik word verwacht. Ik ben de afgelopen weken steeds in Steenwijk geweest vanwege personeelstekort en grote mailings en het zou logisch lijken dat ik morgen weer naar de Veste ga. Toch is het traditie dat ik op vrijdag in Meppel ben. Dat is dus nog een verrassing voor mij. Aan de ene kant heb ik eigenlijk ook wel weer zin om een dag naar Meppel te gaan, hoewel ik het bezorgen in Steenwijk veel fijner vind. De slingers naar aanleiding van het 5000e bericht kunnen weer worden opgeruimd en ik kan me weer richten op de reguliere rubrieken. Door met de 'Honderd achteruit'. JoBoxers was de nummer 63 en ik ga vanavond verder met 65. Nummer 64 is 'Get It Right Next Time' van Gerry Rafferty en die heb ik een paar maanden geleden in een dubbelaflevering gehad met 'The Royal Mile'. De nummer 65 is lekker nationalistisch: 'Magic Mary' van Holland uit 1975.

In het Hitdossier staan drie formaties met de naam Holland. Het zou me niets verbazen dat in recente uitgaven de hits allemaal onder één noemer staan, maar het zijn drie totaal verschillende groepen. Ten eerste is daar de 'supergroep' Holland uit 1970. Een keur aan muzikanten met een contract bij Polydor neemt in 1970 een single op met de titel 'Hans Brinker Symphony'. Het ding bereikt moeiteloos de vaderlandse top tien. Achttien jaar later wint Nederland het EK voetbal en zijn het de mannen van Catapult en Rubberen Robbie die met een voetbalsingle komen: 'Aanvallen'. Het is dan de derde keer dat de naam Holland is gebruikt voor een act. De tweede is voor mij lange tijd een soort van zwart gat. Je hoort het nooit op de radio en ook de single ligt niet voor het oprapen. Begin 2022 vind ik een exemplaar in Meppel voor weinig en waag ik het gokje. Het resultaat is daar want 'Magic Mary' staat op 65 in mijn persoonlijke Top 100 over 2022.

Deze Holland komt uit Utrecht en er is erg weinig bekend over de band. NLdiscografie noemt twee namen van leden: Hanno Gerritse en Fred Van Den Berg. Ik heb op Facebook gezocht naar Hanno en heb meteen beet. Dan kan ik jullie ook meteen mededelen dat Van Den Berg vorige maand is overleden. Verder brengt het me niet meer informatie over de band. In 1975 verschijnt nog de single 'Conversation' op Negram maar dat bereikt niet de hitparade. De tweede single krijgt ook nog een release in Duitsland. Dan eindigt hierbij het verhaal of toch niet?

Nee, dat is me té minimaal. 'Magic Mary' verschijnt in 1975 op het Delta-label en dat vind ik interessant genoeg om naar te kijken. Delta wordt in 1961 opgericht door Hans Kellerman. Naast het uitbrengen van Nederlandse artiesten speelt Delta meteen ook al een rol in de distributie van kleinere Amerikaanse platenlabels hetgeen in 1962-63 resulteert in singles van The Ikettes (de groep van Ike & Tina Turner) en The Tams. In een oudere uitgave van het Hitdossier wordt ook nog 'Do You Love Me' van The Contours genoemd als Delta maar die ben ik tot dusver alleen maar tegengekomen als de Engelse Oriole. Die blijkt ook in het Belgische fotohoesje te zitten van de single. In 1965 gaat Delta samenwerken met Negram en ontstaat Delta-Negram. Delta wordt vanaf dat moment voornamelijk ingezet voor nationale producties. Vroege singles van Sandy Coast en Tee Set verschijnen op Delta en Tony Bass zal het label hoog in de hitparade houden in de late jaren zestig. Als samenwerkingscombinatie is Delta-Negram goed voor de distributie van onder andere het Engelse Pye en het Amerikaanse Warner Bros.

Nadat 'Popcorn' in 1972 een enorme hit is geworden door een stunt van Dureco met verschillende versies op diverse platenlabels, ontstaat in 1974 het idee onder de platenpluggers om gezamenlijk een plaat op te nemen en deze via alle pluggers aan te bieden in Hilversum. Ron Brandsteder is één van de betrokkenen en deze is op dat moment plugger voor CBS. Het resultaat is 'Music In The Air' van Us en er wordt besloten de single uit te brengen op het kleinste platenlabel. Dat is Delta en opeens is het label terug van weggeweest. In 1975 wordt '100 Years' van Joey Dyser een vette nummer 1-hit en in dezelfde lichting zit ook 'Magic Mary' van Holland. 'Magic Mary' wordt mede geschreven en geproduceerd door Rink Groeneveld van het voormalige duo Greenfield & Cook.

De single verschijnt in de vroege zomer van 1975 en klimt in drie weken naar een 21e plek in de Top 40. De volgende week staat het op 27 en gaat daarna uit de hitlijst. Het is een hit met een beperkte houdbaarheidsdatum gebleken want je hoort dit nooit meer op de radio. Dat is erg jammer want het is een zeer fijn radioplaatje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten