vrijdag 26 april 2019

Eretitel: 'Money'



Geld moet rollen en dat doet het al vanuit zichzelf. Zodra het salaris is gestort voor een maand gaan meteen de eerste rekeningen eraf en weet ik mezelf gemotiveerd om weer een maand mijn best te moeten doen om dit 'luxeleven' voort te zetten. Eigenlijk kan 'luxeleven' ook wel zonder aanhalingstekens. Ik hoorde laatst een interview met iemand (ben de persoon vergeten) die vertelde dat zijn vader als een miljonair leefde, maar dat in werkelijkheid niet was. Zelf probeer ik mijn leven niet teveel te laten afhangen van geld en daar slaag ik in het algemeen steeds beter in. Ik kijk maar tweemaal (hooguit) per maand op mijn bankrekening en alles gaat van een leien dakje. Genoeg te eten, drinken, roken en dampen en bovendien wat geld over voor een paar platen en een ijsje. Geld is dus niet mijn favoriete gespreksonderwerp en toch gaan we het vandaag over het ruilmiddel hebben. Gelukkig is het geld verpakt in plaatjes want ik heb niet zo'n trek om mijn huishoudboekje met jullie te delen. De 'Eretitel' is vandaag 'Money'.

3. Pink Floyd (1973)
Vijftien jaar geleden zou dit nummer nog op nummer 1 hebben gestaan, maar dat is erg lang geleden. Hoe je het ook wendt of keert: Pink Floyd hóórt bij de muzikale opvoeding. Het is muziek waarbij je enige moeite moet doen om het te 'begrijpen'. Als je vervolgens de boodschap hebt ontvangen, rest de keuze of je met deze boodschap wilt verder gaan of dat je er zonder kan leven. In geval van Pink Floyd en zeker 'Dark Side Of The Moon' heb ik voor het laatste gekozen. Het album heb ik een beetje stuk gedraaid en dat was op zichzelf al niet heel erg verstandig. Ik denk dat het best een goed album is als je er drie of vier keer per jaar naar luistert. Na driemaal daags geloof je het na een paar weken wel. Jaren later komt de jukebox van Wolfman Radio in het spel en raak ik ieder enthousiasme voor 'Money' en andere nummers van 'Dark Side Of The Moon' kwijt. Dan is het vervolgens 2019 en sta je voor drie titels waaronder eentje van Pink Floyd. Deze zit erin omdat ik een suggestie voor 'Listen Carefully' van een collega-presentator wilde honoreren. Voorwaarde was wel dat Pink Floyd in de lijst zou staan. Bij de nummer 1 meer daarover. Intussen moet Pink Floyd het met een derde plek stellen in de 'Eretitel', daar kan en wil ik niets aan veranderen.

2. The Lovin' Spoonful (1967)
De perfectie van Pink Floyd moet het onder andere opnemen tegen een jugband-deuntje met een typemachine als percussie-instrument. Als ik net mijn interesse ontwikkel voor muziek uit de jaren zestig ben ik een heuse 'fan' van The Lovin' Spoonful. Het resulteert in bijna de complete collectie singles en dat is inclusief deze 'Money'. Toch is The Spoonful na een anderhalf jaar aardig door haar deuntjes heen en wordt het teveel een herhaling van zetten. Dat is eveneens het geval bij 'Money' en dat maakt dat het niet goed genoeg is voor een eerste plek. Maar... het geeft me nog altijd méér plezier dan Pink Floyd!

1. Flying Lizards (1979)
Deze 'Eretitel' heeft als 'Listen Carefully I Shall Say This Only Three Times' in oktober 2017 in de 'Tuesday Night Music Club' gezeten. Het weekend ervoor hebben we op Wolfman Radio onze radio-marathon gedaan: 48 uur non-stop live-shows door (bijna) alle presentatoren. Een paar bevriende muzikanten die Specialized een warm hart toedragen, hebben speciale promo's gemaakt om meer gelden in te zamelen voor het goede doel. Ik besluit mijn duit in het zakje te doen en zoek daarvoor een passend achtergrondmuziekje. Omdat de andere presentatoren voor nogal plechtige muziek hebben gekozen, neem ik de b-kant van 'Money' van Flying Lizards. De gesproken tekst heb ik zomaar bedacht: ,,Who needs money?". Met een tekst die ik in drie takes heb opgenomen. Of het extra geld heeft opgeleverd? Dat weet ik niet. Wel weet ik dat ik hiermee de dub-versie (waarvan de b-kant een wezenlijk onderdeel is) op de kaart heb gezet bij andere presentatoren en dat mijn collega een 'Listen Carefully' suggereert met deze van Flying Lizards en Pink Floyd. Over The Lovin' Spoonful hoef ik niet lang na te denken. Natuurlijk weet ik dat het origineel van Barret Strong is en dat zowel The Beatles als The Rolling Stones covers hebben opgenomen, maar toch kies ik dit 'rare plaatje' van Flying Lizards als de ultieme 'money-spinner'.

Volgende week besluit ik de serie 'Listen Carefully' van 2017 en ga een week later verder met de plaatjes van 2018. In november en december blik ik altijd terug op het voorbije jaar in 'Tuesday Night Music Club'. Voordat we 2017 voorgoed verlaten, is het wellicht goed om ons volgende week af te vragen of dit werkelijk liefde is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten