dinsdag 9 april 2019

Week Spot: Walter Bee



Na alle fietsperikelen van de afgelopen week heb ik vandaag echt een rustdag verdiend. Dat betekent laat wakker worden en alleen tweemaal naar buiten voor een rokertje. Verder 'Tuesday Night Music Club' voorbereiden en bij Mark alweer een volgende plaat gereserveerd (inmiddels zijn dat een stuk of zeven). Ik zou eigenlijk net klaar zijn om snoeiwerk te gaan doen in de tuin, maar nu zakt de nachttemperatuur naar rond het vriespunt. Nee, het is geen Elfstedentocht, maar toch wil ik graag snoeien nadat de vorst voorbij is. Ook heb ik vanmiddag alvast tijd om rond te kijken naar informatie over een mogelijke Week Spot. Het is te danken aan Walter Bee dat ik Jerry Washington op waarde ben gaan schatten, alleen... is er totaal niets over Washington te vinden. Walter Bee heeft desondanks een plekje veroverd op de site van Sir Shambling en dus ga ik dan maar voor de potentiële Week Spot met de meeste informatie. Sir Shambling heeft dus besloten dat 'Angel Man' van Walter Bee de kersverse Week Spot moest worden.

Over Walter zijn daarentegen ook geen telefoonboeken vol geschreven en dus wordt het nog altijd een korter bericht dan dat jullie van een Week Spot gewend mogen zijn. Walter Bee heet eigenlijk Walter Bouligny en is afkomstig uit Baton Rouge in Louisiana. Tot 1974 hanteert hij de naam Walter B. Volgens 45cat moet zijn eerste plaat uit 1966 komen. 'I Can't Stop Loving You' verschijnt in dat jaar als Walter B. & The Untouchables op het Apollo-label uit Baton Rouge. Sir Shambling spreekt daarentegen van een eerdere single: 'Something Wrong' op het Allied-label dat eveneens uit Baton Rouge afkomstig is. Omdat het label vermeldt in welke studio het is opgenomen, weten we te herleiden dat de derde single uit de vroege jaren zeventig moet stammen. Deze bestaat in 1969 nog niet. Op de labels van de volgende twee platen wordt gesproken van Dynamic Walter B. & The New Breed Band. Eén kant van de single, 'Give Me A Chance', heeft een geluidsclipje op het blog van Sir Shambling en dat laat pure 'deep soul' horen. De plaat wordt eerst op Walter's eigen New Breed-label uitgebracht. Het is een mysterie hoe deze lokale 'hit' in Louisiana zomaar in Philadelphia terecht komt, maar feit is dat Sunshine uit de laatste stad de plaat alsnog uitbrengt. Ook verschijnt rond deze tijd een single voor het Playground-label. Het is de enige release op dat label dat weer eigendom is van Shelby Singleton. Singleton is de man van het machtige SSS International-concern (met labels als Silver Fox en Plantation) en na 1970 de eigenaar van de Sun-catalogus.

Toch staan in 1974 de platenmaatschappijen niet te zwaaien met contracten en ziet Bouligny zich genoodzaakt weer een label te moeten opzetten voor een volgende release. Zo ontstaat Robot en dat kent twee singles in haar catalogus? Het brengt 'Angel Man' tweemaal uit. Eerst in 1974 op een geel label met 'Glad I Came To Your Rexcue' als keerzijde. Vervolgens verschijnt 'Angel Man' opnieuw in 1977 met hetzelfde catalogusnummer maar een andere b-kant. Dat is het rode label met 'Give Me A Chance' als de keerzijde. Een jaar later doet hij echter een investering waar hij misschien nog steeds de rekeningen van moet afbetalen: Een heuse elpee is het gevolg in 1978. Deze brengt hij uit onder de naam Walter Bouligny em bevat voornamelijk werk dat geënt is op de heersende disco. 45cat noemt een single uit 1978 welke 'A Hard Day's Night' op de keerzijde heeft. Juist, het nummer van The Beatles, maar helaas is deze niet terug te vinden op Youtube. De elpee en single verschijnen overigens op het ROI-label en sindsdien is niets meer vernomen van Bouligny.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten