dinsdag 14 november 2017

Week Spot: The Temprees



En weer zitten we in het territorium van de Blauwe Bak Top 100. Ik heb nog een Week Spot op 'reserve'. Natuurlijk ga ik weer heel 'openminded' met de samenstelling van de Blauwe Bak Top 100 bezig, maar toch hoop ik stiekem dat dit plaatje me zó goed bevalt dat het de nummer 1 gaat worden. Ik doe er een paar duurdere platen tekort mee terwijl deze voor een paar euri mee mocht in een pakketje. Hoe dan ook: Dit plaatje gaan we in december tegenkomen als Week Spot. Dan kijk ik even vluchtig naar de platen die ik bij Mark heb gekocht en dan springt deze van The Temprees eruit voor mij. Niet alleen een groep die ik nog niet eerder heb gehad, maar tevens een plaatje dat is gaan 'groeien' over de afgelopen weken. Ik maak het vanavond tot de kersverse Week Spot: 'Chalk It Up To Experience' van The Temprees (1973).

Er is in de vroege jaren zeventig in Amerika geen gebrek aan soul. Slechts een klein gedeelte brengt het tot de hitparade en nationaal succes en zelfs binnen deze groep heb je winnaars en verliezers. The Temprees is zo'n groep dat ondanks redelijke successen een beetje is vergeten door de massa. Vraag iemand om een paar soul-groepen uit de jaren zeventig te noemen en de kans is klein dat The Temprees daar tussen zit. Naast Isaac Hayes, die een topresultaat boekt met 'Shaft', is The Temprees één van de groepen dat ervoor zorgt dat Stax een tijdje vooruit kan. Dat label verkeert dan namelijk al in ernstige financiële problemen en The Temprees is uiteindelijk één van de groepen en artiesten dat ontslag krijgt.

De groep heet aanvankelijk The Lovemen en wordt in de midden jaren zestig opgericht in Memphis, Tennessee. De leden zitten dan nog op school. Jasper 'Jabbo' Phillips is met zijn falsetto eigenlijk het boegbeeld van de groep. De overige leden zijn Harold 'Scotty' Scott, Deljuan 'Del' Calvin en Larry Dodson. De laatste zal later zanger worden van The Bar-Kays. Dat is zelfs een paar jaar nadat een gedeelte van The Bar-Kays om het leven komt in het vliegtuigongeluk met Otis Redding. Dodson heeft The Temprees al verlaten als het in 1970 onder contract komt bij Stax. Dat gaat via Josephine Bridges en haar We Produce-label. Hoewel de eerste elpee van de groep 'Lovemen' heet, heeft het in 1970 al de naam veranderd in The Temprees. 'Rules And Regulations' is de eerste single op We Produce en van de hand van The Temprees. Hoewel de platen geen Stax-label dragen, zijn het toch overduidelijke Stax-producties. Ook maakt de groep gebruik van de begeleidingsgroepen van Stax. Op 'Chalk It Up To Experience' alsmede een paar andere kanten is dat The Movement, Isaac Hayes' begeleidingsgroep. We Produce heeft echter ook een eigen band en dat is te horen op de eigenlijke a-kant van onze Week Spot: 'A Thousand Miles Away'. Ik kan niet nagaan wat de plaat op de hitparade heeft gedaan, maar blijkbaar genoeg om het in 1984 op de b-kant te zetten van de heruitgave van 'Love's Maze'. De grootste hit van de groep is echter een eigentijdse uitvoering van 'Dedicated To The One I Love'. Dat schopt het in 1972 tot een zeventiende plek op de R&B en nummer 93 op de Billboard Hot Hundred. De overige singles zullen dan ongetwijfeld 'bubbling under' zijn geweest?

In 1975 komt Stax in de problemen en dat leidt eveneens tot een einde van We Produce. De groep heeft dan twaalf singles gemaakt voor het label en de laatste is een cover van Redbone's 'Come And Get Your Love'. Daar ben ik even benieuwd naar, maar nee... dat heeft geen prioriteit. The Temprees maakt twee singles voor Epic en scoort met 'I Found Love On A Disco Floor' in 1976 haar laatste hit. Het is opnieuw geproduceerd door Bridges. In 1984 verschijnt een verzamelelpee van The Temprees via Stax dat dan weer een nieuwe koper heeft gevonden. In de jaren negentig komt het trio bijeen en maakt in 2000 een album voor het onafhankelijke Music Stacks-label: 'Because We Love You'. Op 21 februari 2001 overlijdt Phillips, maar wordt opgevolgd door de broer van Calvin: Jerry 'JC' Calvin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten