donderdag 30 november 2017

Eretitel: 'Words'



Voordat ik mijn nachtverblijf kan opzoeken, zal ik eerst nog twee berichten moeten publiceren om november tot 'een goed einde' te brengen. Laat me eens beginnen met enkele woorden tentoon te spreiden voor wat betreft de 'Eretitel'. Normaal gesproken moet ik bij een recent nummer Youtube op om het nummer te 'herinneren', ditmaal laat ik dit varen. De overige twee spelen hebben zo'n grote rol in mijn leven gespeeld dat de nummer drie op voorhand al vast staat. Ik wil wel meteen over naar de kandidaten in deze 'Eretitel': Het gaat deze week over de titel 'Words'.

3. Words-Birdy (2016)
The Bee Gees is de grote ontbrekende factor in deze 'Eretitel' en soms moet je gewoon even afwijken van het vaste stramien. Birdy is ditmaal het uitgangspunt geweest want het staat hoog in de Engelse hitparade als ik het in 'Listen Carefully' opneem. Met Birdy heb ik een soort haatliefde-verhouding. Ze weet me slechts bij vlagen te 'raken' en dan is het ook meteen goed raak. Voor de rest is me ietsje teveel een 'wannabe'-Kate Bush dat maar zelden het niveau bereikt van haar voorbeeld. Ik hoef het nummer echt niet te beluisteren om het vandaag met een derde plek te eren. Snel verder naar de volgende twee!

2. F.R. David (1982)
De zomer van 1982... We gaan met het gezin voor de laatste keer op vakantie in Nunspeet. De laatste keer dat de familie compleet is tijdens een vakantie. We halen een jaar later mijn broer uit Denemarken vanaf zijn stage-adres en ook zus gaat haar eigen weg tijdens de vakanties. Het zijn niet alleen maar zoete herinneringen aan de vakantie van 1982. Mijn zus heeft een paar jaar ervoor een vriendje ontmoet op de camping en deze relatie staat in de zomer van 1982 op barsten. Het maakt dat we bijna nog eerder naar huis gaan. De muziek uit de zomer van 1982 klinkt me allemaal bekend in de oren en enkele platen doen me als zevenjarig knaapje rondstappen op de camping. 'Words' van eendsgsvlieg F.R. David is daar eentje van en daarom mag het vandaag op twee.

1. The Christians (1990)
In 1989 en 1990 zet ik me juist af van de actuele hitparade en ga plaatjes zoeken uit de jaren zestig en zeventig. Toch kan het gebeuren dat héél enkel een plaat verschijnt welke mijn goedkeuring volledig kan weg dragen. Dat is het geval bij 'Words' van The Christians. Het doet denken aan het schoolreisje met de derde klas LEAO. We worden een uurtje 'vrij' gelaten in Elburg en enkele jongens komen bij de bus met skippyballen. Meteen gevolgd door een kwade winkelier want de klasgenootjes hebben ze gejat. Dan is het plotseling achttien jaar later. Ik heb de Amerikaanse singer-songwriter de avond ervoor 'live' gezien in Haarlem. De volgende dag breng ik door in Amsterdam en zit vooral erg dronken te worden in een kroeg waar de biertjes worden afgewisseld met ouzo 'van het huis'. Qua muziek draaien ze dvd's met videoclips en 'Words' zit daar ook bij. De dvd blijft zich eindeloos herhalen en ik word per keer emotioneler, hoewel dat ook met de alcoholconsumptie heeft te maken. Gedurende een jaar zal dit moment heel veel waarde voor me houden, inmiddels beschouw ik het als een 'donkere' bladzijde. Er moest ook zonodig nog iets 'zwaarders' voorbij komen waardoor ik een beetje van de wereld ben. Een moment later moet ik van trein wisselen in Zwolle en vergeet daarbij mijn rugzak mee te nemen. Inhoud: Een gesigneerde plaat van de singer-songwriter en mijn lievelingsbroek. De elpee vind ik een paar weken later zonder handtekeningen, maar de broek is onvervangbaar. Het is een 'vintage' jaren zeventig-stuk dat ik al sinds Mossley bij me draag. 'It's what in the groove that counts' en 'Words' van The Christians blijft me ontroeren. De herinnering aan 1990 en 2008 zijn slechts van korte duur.

Volgende week gaan we het driemaal hebben over een bepaald meisje. Nee, we noemen haar ook volgende week niet bij de naam, het gaat gewoon over dít meisje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten