maandag 20 november 2017

De radio-droom komt uit



,,De meeste dromen zijn bedrog", aldus de pizza-bakker uit Alkmaar. Sommige dromen kunnen toch ooit nog eens uitkomen, waarvan dit tweede bericht over 'de radio-droom' kan getuigen. En, zoals jullie zullen merken, heb je het zelf voor het kiezen of dromen uitkomen of niet. Ik ben blijven steken bij mijn laatste pogingen om bij een lokaal station aan de slag te komen. Het is dan 2002 en daaromtrent. Alles loopt steeds stuk en dus vergeet ik het gemakshalve maar een tijdje. Ik luister dan al een paar jaar geregeld naar 'Theater Van Het Sentiment', maar heb verder niet zoveel op met gesproken woord op de radio. Tijdens fietstochten luister ik geregeld naar de jukebox van Arrow Classic Rock. In 2003 besluit ik dat ik wel zonder televisie kan en het is september 2003 als ik de radio ga gebruiken als mijn televisie. Opeens worden de non-stop jukeboxen erg voorspelbaar en saai en wil ik juist weer wat gesproken woord horen. Ik word een fanatiek Radio 2-luisteraar. Doordat dit in de nacht de uitzendingen deelt met Radio 1 maak ik eveneens kennis met een aantal fijne nachtshows. Ik ben zelfs in december 2003 nog te gast in Hilversum bij de op-een-na laatste uitzending van een legendarisch KRO-nachtprogramma. Ik kan me de naam alleen niet herinneren en heb al een tijdje gezocht op Google. Een half uur later: 'Niemandsland'! Dat was het programma waar ik naar zocht!

Vooral in de zomer ben ik aangewezen op de radio. De Buze is dan meestal twee maanden dicht en dus heb ik niets anders te doen op zaterdagavond dan boek lezen en radio luisteren. In 2004 heeft het 'Theater' nog wel een aardig zomers programma, maar in 2005 gaat het concerten uit de archieven van 'Leidsekade Live' herhalen. Sorry, maar ik kan niet luisteren naar live-concerten op de radio en dus ga ik dwalen op de radio. Ik luister zo een tijdje naar The Big L, maar het ontvangst is erg matig in Steenwijk en bovendien is het 's avonds alleen via het internet te beluisteren. Ik ga opnieuw zoeken en ben dan al op de AM als ik uit kom bij 747AM. Dat wordt gedurende een jaar mijn radiozender! Vooral het programma 'De Avonden' met veel literair gebral en échte 'underground'-muziek. Dat tekent mijn 2005/2006, dezelfde tijd dat ik me bezig hou met 'rare' muziek en de noise leer waarderen. 747AM moet echter plaats maken voor het knullige Radio 5 en ik ben waarschijnlijk één van de twintig die nog steeds daarom moet huilen, hoewel ik me niet kan voorstellen dat ik nu opnieuw naar 'De Avonden' zou luisteren. Ik keer terug naar Radio 2, hoewel ik bijna iedere woensdag en donderdag op blijf voor 'Over De Schutting', de show van mijn radio-held Hugo Van Krieken. Ik ben drie keer te horen in de rubriek 'Laat Horen' en de afspraak voor de vierde keer is al gemaakt, als de beste man in de zomer van 2009 komt te overlijden. Een goede vervanger komt er niet en tot de zomer van 2011 blijf ik dwalen in het radio-aanbod. Vaak is het dan toch Radio 1 en de nachtprogrammering en 'Het Steenen Tijdperk' op zondagmiddag.

In 2011 is er brand in de radiotoren van Hoogersmilde en dat maakt dat ik sindsdien de zenders niet meer ruis- en kraakvrij uit de ether kan halen. Kabel heb ik laten afsluiten en dus is dat de enige manier om radio te ontvangen. Het is dezelfde zomer dat ik eenmalig terug ben op de radio. Forumvriend Albert nodigt me uit een show met hem te doen op zaterdagmiddag voor de lokale radio. In het begin ben ik erg nerveus, maar kom na een uurtje 'los'. Toch speel ik niet met de gedachten op weer iets met radio te gaan doen, ik beschouw het vooral als een uitdaging om eens lol te hebben met een andere muziekkenner en lekkere obscure muziek te draaien. Een maand na de uitzending hoor ik dat de Rembrandtstraat in Steenwijk gesloopt gaat worden. Ik heb dan recht op mijn verhuisvergoeding en heb mezelf lang geleden beloofd dat ik daar sowieso een setje Technics-platenspelers voor mag kopen. Op dat moment is alleen nog de 'gold-edition' van dertienhonderd euro per stuk en daar heb ik geen trek in. Bij de nieuwe mixers van Behringer zit een software-pakket voor onder andere podcasting. Ik maak in 2012 kennis met de muziek-podcasts van Rarenorthernsoul en ben van mening dat ik dit beter kan. Op 15 mei 2012 publiceer ik de eerste 'Soul-x-rated', een wekelijkse podcast met de 'Tune Of The Week' (later de Week Spot) en een gevarieerd programma van zeventien liedjes en iets meer dan een uur per stuk. Eerst in het Nederlands en daarbij krijg ik vaak de kritiek dat ik niet 'dynamisch' genoeg klink. Ik ben het helemaal eens met de critici.

Op Facebook is het mogelijk om pagina's 'leuk-te-vinden' om zo je 'interesses' weer te geven op je profiel. Zo heb ik ooit 'Northern Soul' als activiteit toegevoegd en tot mijn grote schrik gaat deze pagina opeens 'leven'. Het komt vooral uit de Mod-scene en ik pik een 'linkje' op van een andere nieuwe pagina welke écht over Northern Soul gaat. Ik maak kennis met de Admin en laat weten redelijk 'progressief' te zijn en hij juicht dat toe. Een maand later trapt hij mij er vierkant uit, maar dan heb ik al wel een paar goede vrienden gemaakt. Die gaan mee naar mijn nieuwe pagina: 'Upbeat, Rare And Northern Soul'. Ik heb bij de vorige pagina nét besloten geen vrienden meer aan te nemen, als ik een verzoek krijg van Lee Madge. Ach vooruit, hem nog en dan gaat de boel op slot. Hoe anders zou het zijn gelopen als ik voet bij stuk had gehouden? Ik maak kennis met Lee's show op Wolfman Radio en merk meteen dat dit een station is waar ik me thuis kan voelen. Het is muzikaal zéér divers en het staat voor alles open. Bovendien doen de presentatoren hun programma's met een zekere passie zoals ik die al lang niet meer heb gehoord. Ik ben inmiddels begonnen met het doen van de Engelse 'Soul-x-rated', maar Wolfman Radio is té professioneel voor een podcast-boer als mij. Toch begint een andere vriend te 'pushen' en het is aan zijn doorzettingsvermogen te danken dat ik ben binnengestapt. Dat gebeurt op 10 november 2012 met 'Do The 45' en sindsdien zit ik al vijf jaar in een kermisattractie die maar niet wil op houden!

In juni 2013 begin ik met 'The Vinyl Countdown' op zondagavond, 'Floorfillers' vanaf augustus op zaterdagavond. In november 2013 een rigoreuze verhuizing. 'Floorfillers' gaat naar de donderdagavond en zal in juli 2016 worden afgelost door 'Afterglow'. 'The Vinyl Countdown' gaat naar zaterdagavond en in juni 2014 neem ik ook weer de zondagavond erbij. 'Tuesday Night Music Club' begint in maart 2015 als een tijdelijke show, maar hier kan ik inmiddels ook niet meer zonder. 'Do The 45' heeft inmiddels zijn vaste plek gekregen op de zaterdagavond nu ik overdag moet werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten