donderdag 23 november 2017

Eretitel: 'Fire'



Ondanks dat ik gisteren vrij ben geweest, heb ik een 'pet-dag' gehad. Dat heeft er onder andere voor gezorgd dat ik niet kon slapen en dus vandaag een beetje brak aan het werk ben gegaan. Vanavond twee uren heerlijk geslapen en daarna aan de bak voor 'Afterglow'. Ik heb het nu eigenlijk wel een beetje gehad, maar wil niet meer verderop raken en doe dus vanavond de 'Eretitel'. Ik ben in blijde verwachting van totaal twaalf singles en dus is de kans op 'Single round-up'-afleveringen aanwezig. Eentje kan zelfs nog wel een tijdje duren voordat die binnen is want officieel komt die pas op 4 december uit. Ik heb begrepen dat ze al een paar exemplaren hebben liggen die ze nu al gaan versturen en dus is het afwachten of ik één van de gelukkigen ben. Ik durf deze plaat echter wel dit weekend aan jullie voor te stellen. Het is nieuw vinyl, dus dat is geen gok, en het nummer zélf ken ik inmiddels erg goed. Niet op de zaken vooruit lopen en eerst maar eens de 'Eretitel' doen. Vandaag gaat het om 'Fire'.

3. The Pointer Sisters (1979)
Bruce Springsteen is de schrijver van deze 'Fire' en hij heeft oorspronkelijk een persoonlijke held in gedachten. Hij rijdt in 1977 met de compositie naar Graceland, in de hoop om op audiëntie te kunnen komen bij Elvis Presley. De portiers herkennen hem niet en hij gaat onverricht ter zake weer naar huis. Een paar maanden later sterft The King. The Pointer Sisters is eenvoudiger te bereiken. De dames timmeren dan al zes jaar succesvol aan de weg met hun eigenzinnige covers en het maakt eveneens iets speciaals van dit Springsteen-nummer. Dat kun je horen als je dit naast het origineel legt. Ik heb geen flauw idee waarom ik de originele opname niet in 'Listen Carefully' heb gebruikt, vandaag moet ik het dmet de platgespeelde uitvoering van The Pointers doen. En dan is een derde plek het hoogst haalbare.

2. Laurel Aitken & The Skatalites (1963)
Het is nogal even zoeken naar de oorspronkelijke verschijningsdatum van deze 'Fire' en dat is ook geen wonder met Laurel Aitken. Evenals James Brown in late jaren zestig en vroege jaren zeventig, lijkt het alsof Aitken dagelijks iets opneemt. Zijn discografie is zéér uitgebreid en, naar het schijnt, is deze opname in 1969 opnieuw uitgebracht. In 1963 neemt hij echter 'Fire' op met de beroemde The Skatalites en legt hiermee mede de basis voor de toekomstige ska. Ik weet niet of het is door gegaan, maar er is sprake geweest dat Aitken in 1998 in Het Bolwerk zou optreden. Ik ben er niet geweest als het concert heeft plaatsgevonden, want ik woon op dat moment in Engeland. Het is door deze 'aankondiging' in eind 1997 dat de naam Laurel Aitken me is gaan opvallen. De 'Rare Record Price Gúide' heeft een bladzijde vol Engelse uitgaven van zijn singles en dat zijn al een hoop! Dan hebben we het nog niet eens over de talrijke opnames die dan Engeland niet zullen bereiken. In het werk van Aitken en The Skatalites is het totaal inwisselbaar op de andere nummers, maar toch mag het vandaag op twee.

1. Crazy World Of Arthur Brown (1968)
Ik geloof dat ik dit heb te danken aan Henk Westbroek. Hij vertelt wel eens het verhaal dat hij tegenover Brown heeft gezeten tijdens een bezoek aan Londen. In de jaren zestig zijn concertopnames alleen voorbehouden voor grote artiesten, hoewel sinds de komst van Youtube toch wat materiaal uit die tijd is vrij gekomen. Toch kunnen de beelden niet een impressie geven van hoe overweldigend de optredens waren. Brown gaat door een lange lijst 'gimmicks' tijdens zijn optredens. Muzikaal is het psychedelische blues met het dreigende orgel van Vincent Crane. Hem komen we later onder andere tegen in Atomic Rooster, maar The Crazy World vormt voor menig muzikant een opstapje. 'Fire' is in 1968 een zeer verrassende nummer 1-hit en Brown zal het dunnetjes overdoen met het bijna-identieke 'The Devil's Grip'. In Nederland is het eenmaal top tien en daarna ook niet weer. Het is voor mij de ultieme 'Fire'.

Hoeveel woorden ik volgende week ga vuil maken aan de 'Eretitel'? In ieder geval drie, want dan staat de titel 'Words' in de schijnwerpers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten