woensdag 15 november 2017

Het zilveren goud: november 1992



Waar ik me op heb gebaseerd, kan ik niet meer herinneren. Toch wil ik de lijst halverwege niet meer aanpassen en laat het dus zo. Vorige maand hebben jullie vijfmaal een aflevering van 'Het zilveren goud' gehad. Nu is het dan 'stilte na de storm'. Als ik opnieuw naar de lijst kijk, denk ik dat de duizendste single in november 1992 moet zijn geweest, maar ik laat hem mooi staan bij oktober. Dat heeft echter wel tot resultaat dat we vandaag, in principe, een korte aflevering hebben. Kan het nóg minder? Jazeker, volgende maand is het echt weinig! Ik kan me niet herinneren twee weken achtereen bij dezelfde winkel te zijn geweest en toch wordt het onderbroken door een single van Golden Years. Hoe dan ook: Ik ga jullie vandaag voorstellen aan de plaatjes uit november 1992.

Het is gewoon helemaal de verkeerde keuze geweest. Jullie zullen in de loop der jaren wel hebben kunnen begrijpen dat ik niet het optimale heb gehaald uit het onderwijs. Ik slaag met de hakken over de sloot voor de LEAO en de motivatie is gedaald tot een nulpunt. Vier jaar MEAO zou teveel zijn voor mij en dan is daar opeens het KMBO. Een verkorte opleiding van twee jaar met veel praktijk. Iets wat ontbeerlijk is voor resultaat op het KMBO wordt bij mij over het hoofd gezien. Je werkt zelfstandig. Je moet een aantal toetsen binnen een bepaalde tijd halen, maar er is niemand die je achter de kont aan zit. Als je zestien bent en de motivatie is ver te zoeken, dán heb je juist een stok achter de deur nodig. En dus lig ik maanden vóór op Nederlands en moet na een jaar nog beginnen met de administratieve vakken. Enige motivatie om de opleiding af te maken is het middelbare schooldiploma, hoewel het véél minder waard is dan een regulier MEAO-diploma.

Bij het KMBO hoort eveneens vier korte stages van zeven weken elk. Ik heb begin 1992 meegelopen op de administratie van onze school, zit in de zomer bij het waterschap en krijg in oktober te horen dat ik de volgende maand naar Lemmer moet. Ach, kom op, het is vijfentwintig jaar geleden. Het bedrijf heet IJsselmeerbeton en het doet in, goed geraden, beton. Van de ontspannen sfeer van het waterschap is hier geen sprake. Hier moet geld worden verdiend! Om maar kort door de bocht te gaan: Ik ben er geen dag gelukkig geweest. Wellicht kom ik bij IJsselmeerbeton erachter hoe ik op een verkeerd spoor ben beland. Ik kan de mensen daar niets kwalijk nemen, maar het is een omgeving waar ik me niet prettig voel. Op 9 december 1992 slaan bij mij de stoppen door en zorg ik hoogstpersoonlijk ervoor dat ik de laatste stagiair ben geweest bij het bedrijf. Ik weet niet of 'sorry' een kwart eeuw later nog werkt, maar je kan het altijd proberen?

De volgende dag moet ik op school verschijnen en daar word ik voor een 'lastige' keuze gezet: Of stoppen met de krant en het uitgaan en binnen drie maanden alle toetsen halen óf van school gaan. 'Lastig' staat niet voor niets tussen aanhalingstekens, want zo moeilijk is het niet voor mij. Op 10 december 1992 eindigt mijn schoolonderwijs en mag ik me gaan oriënteren op de arbeidsmarkt. Dat zijn dan weer dingen voor volgend jaar in 'Het zilveren goud'.

Ik stel me voor dat ik de eerste dag weinig geld bij me had en daarom later nog eens terug ben gegaan? Qua platen-speurtochten ben ik enkele malen in Lemmer geweest, maar het is vaak niet veel soeps. Het is ongeveer vijf minuten lopen vanaf IJsselmeerbeton naar een antiekwinkeltje en daar vind ik ditmaal een stapel singles. Ik kies eerst de volgende vijf uit.

1010 Bend Me Shape Me-Amen Corner (Duitsland, Charly, 1979/80)
1011 Stop! I Don't Wanna Hear It-Melanie (NL, Buddah, 1970, re: 1973)
1012 Albatross-Fleetwood Mac (NL, Blue Horizon, 1968)
1018 The Fool On The Hill-The Beatles (NL, Parlophone, 1967)
1019 A Steel Guitar And A Glass Of Wine-Paul Anka (Duitsland, RCA, 1962)

De nummers 1013 tot en met 1017 zijn dus nooit gebruikt. Amen Corner heeft op beide kanten live-versies staan. Ik zie tweemaal een Duitse Charly op 45cat met verschillende catalogusnummers. Het is me niet duidelijk of het de 1979- of 1980-versie is en ik betwijfel of ik de single nog heb. The Beatles is uiteraard de tweede EP uit 'Magical Mystery Tour'. De platen lijken afkomstig te zijn uit een jukebox: Geen hoesjes, geen hartjes en in een flink mishandelde staat. Toch ga ik later nog eens terug voor meer plaatjes. Intussen zie ik de 1020 en dat plaatje komt bij Golden Years vandaan.

1020 Guitar Boogie Shuffle-The Virtues (NL, Artone, 1959)

De overige singles komen weer bij dezelfde antiekwinkel vandaan. Ik zal later nog eens terug gaan naar Lemmer en dan bij een ander winkeltje een héle leuke partij kopen. Volgens mij is dat in 1993 geweest en dus zullen we dat in juni meemaken. Onderstaande singles zijn allemaal weer zonder hoes en niet in de beste staat, hoewel ik veel titels in de afgelopen vijfentwintig jaar een 'upgrade' heb gegeven.

1021 Telstar-The Tornados (US, London, 1962, re: 1973?)
1022 Kom Van Dat Dak Af-Peter & Zijn Rockets (NL, Philips, 1971, re: 1979)
1023 Remember You're Mine-Pat Boone (NL, London, 1957)
1024 Simple Song Of Freedom-Tim Hardin (NL, CBS, 1970)
1025 In The Mood-Rene & His Alligators (NL, Philips, 1962, re: 1979)
1026 Happy Xmas-John And Yoko & Plastic Ono Band (NL, Apple, 1972, re: 1980)
1027 Make Up Your Make Up-The Shoes (NL, Negram, 1974)
1028 Give A Little Bit-Supertramp (NL, A&M, 1977)
1029 Dynamite-Mud (NL, Columbia, 1973)

The Tornados komt uit een latere serie van de Amerikaanse London/Parrot-tak. Dit is de uitvoering met het zogenaamde 'sunrise'-label. 'Kom Van Dat Dak Af' is de jaren zeventig-uitvoering en heeft 'Marijke' op de keerzijde. Rene & His Alligators heeft 'Laat M'n Zonnebril Zitten' van het Peter Blanker Consort op andere kant. Volgende maand maar liefst tien singles in 'Het zilveren goud', maar wel een paar prachtige aanwinsten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten