vrijdag 3 november 2017

Eretitel: 'Me Myself (and) I'



Voor deze aflevering van de 'Eretitel' moet ik mezelf even wenden tot Youtube. Ik begin daar donderdagavond mee na de aflevering van 'Afterglow', maar 'verdrink' opeens in andere filmpjes en vergeet, als het ware, om op te zoeken waarvoor ik kwam. Vanavond dreigt even hetzelfde te gebeuren, maar 'ontwaak' op tijd: Ik ben op Youtube om twee liedjes op te zoeken! Twee liedjes met verschillende titels nog wel en dat voor de 'Eretitel'. Ik heb later nog eens een enorme flater geslagen met 'Listen Carefully' en deze heb ik, geloof ik, uit de lijst van de 'Eretitel' gehouden, maar verder ben ik erg strikt in het gebruik van een-en-dezelfde titel binnen de 'Eretitel'. Vandaag dus een kleine uitzondering: Drie liedjes met 'Me', 'Myself' en 'I' in de titel.

3. Me Myself And I-Billie Holiday (1937)
Ja vooruit, laten we eens in de oudheid beginnen. Het is tachtig jaar geleden dat Billie Holiday dit prachtige nummer op de plaat heeft gezet. Ik ben zelf niet een hele grote liefhebber van jazz, maar Holiday is een klasse apart voor mij. Als je alle zangeressen weg neemt die zijn beïnvloed door Billie Holiday, blijft er weinig over. Althans, in de richting van de rhythm & blues, soul, gospel etc. Aangezien dat een hoek is waar ik me toch vrij veel ophoud, zou ik hier niet aan moeten denken. Toch is een derde plek het meest haalbare voor deze oudgediende.

2. Me Myself And I-De La Soul (1989)
Tot zover nog geen vuiltje aan de lucht, het gaat pas bij de nummer 1 mis en ik ontdek dit euvel als ik de show aan het doen ben. Het levert echter wel een erg fraaie nummer 1 op en dus laat ik het zo. Geen idee of er nog andere liedjes zijn met dezelfde titel. Vast wel! Ik zou in eerste instantie hetzelfde kunnen schrijven als bij Billie Holiday. Hoewel ik het heb geprobeerd, 'wil' hiphop niet mijn gehoorkanaal binnen dringen. Het blijft een beetje zeuren rondom mijn oorschelpen. In 1989 is de actuele top 40 en met name de rap en house de reden om eens stevig in de jaren zestig en zeventig te duiken. Toch mag De La Soul in 1989 al een héél klein beetje van mezelf. De La Soul zijn altijd de 'hippies' onder de rappers gebleven. Alles is positief, mooi en lief bij De La Soul en dat in combinatie met smaakvol gevonden samples. 'My Myself And I' staat dus met vlag en wimpel op twee en zou dus mijn favoriet zijn bij en 'Eretitel' over 'Me Myself And I', echter...?

1. Me Myself I-Joan Armatrading (1980)
Ach kom op! Het is maar één klein woordje. Misschien zelfs een &-teken. Nee! In andere afleveringen van 'Listen Carefully' gaat het feest niet door en dus komen jullie dit dan evenmin tegen in de 'Eretitel'. Voor Joan Armatrading maak ik graag even plaats. Omdat ik het liedje een beetje ben 'vergeten', kijk ik even op Youtube (ook voor Billie Holiday trouwens...). Naast de video van 'Me Myself I' zie ik een kort interview met de zangeres voor de BBC van een paar jaar geleden. Ik klik erop omdat ik even niet kan duiden wat Armatrading daar draagt en, ja hoor, zij wél weer! Het is een ontbijtshow van de BBC waar de gasten niet zo strak in pak hoeven te zijn als de mannelijke presentator, maar waar opvalt dat de vaak vereerde gasten hun beste kloffie aantrekken. In tegenstelling tot Joan die gewoon op de bank zit in een sweater! Doe maar gewoon en dan in het kwadraat, daar komen mooie dingen uit! Dat geldt eveneens voor haar muziek. De observaties met akoestische gitaar worden 'aangekleed' met eigentijdse synthesizers. In de intro's klinkt het vaak enorm 'cheesy' maar als het liedje goed en wel is begonnen, blijkt het allemaal uitstekend te kloppen. Waarvan dit 'Me Myself I' wederom zo'n mooi voorbeeld is. Dit mag vandaag op de eerste plek.

Volgende week weer drie identieke titels en dan blik ik terug op een dubbele 'Dodenrit' die ik hier eens heb gehad. Overigens zijn alle drie artiesten niet meer onder ons. Toch hoeft het allemaal niet heel erg triest te worden want de Romeinse liefdesgod verbindt hen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten