vrijdag 6 maart 2015
Singles round-up: maart 1
Ik noemde een paar weken geleden tussen neus en lippen door de voorgenomen wijziging van Blogger ten opzichte van 'aanstootgevende' foto's. Tot volle tevredenheid kan ik stellen dat Blogger een luisterend oor heeft ten aanzien van langdurige gebruikers, want het heeft na veel negatieve reacties ertoe geleid dat het afziet van de wijziging. Zelf had ik enkel de vrees voor de Soul-x-rated-berichten met de schaars geklede assistentes en wellicht een enkele fotohoes. De bestaande blogs zullen niet aangepakt worden, wel wordt strenger gelet op 'commerciële porno-blogs' en als blijkt dat je erg veel aanstootgevend werk publiceert, kan het blog 'privé' worden gemaakt of, erger nog, verwijderd worden. Ik heb daar verder dus geen last mee, blote platenlabels mogen nog altijd en dat is een hele geruststelling! Vandaag presenteer ik jullie eerst de acht singles die ik gisteren in Steenwijk heb gekocht en vervolgens de vijf laatste aanwinsten in de Blauwe Bak. De vijfde is vanmiddag net gearriveerd, maar er is voorlopig nog geen einde aan het verzamelen, want ik heb vanochtend net drie vanuit Engeland besteld...
In december sta ik te snuffelen bij de singles in de 'oude' kringloopwinkel van Meppel als ik in gesprek raak met een andere platenverzamelaar. Hij zoekt oude Motown voor in zijn jukebox, maar ik ben net de bak door geweest en kan hem vertellen dat dit er niet in zit. ,,In Steenwijk hebben ze een hele partij jaren zestig-singles liggen", merkt hij op. De woensdag erna spring ik op de fiets en ga rechtstreeks... naar Tuk. De kringloopwinkel van Steenwijk zit namelijk sinds jaar en dag op het industrieterrein van Tuk, dat officieel gezien ook Steenwijk-Noord heet. Als je nog een biertje wilt bestellen in De Karre, dan kun je die laatste info beter achterwege houden. Tot mijn grote teleurstelling ligt in Tuk het 'gebruikelijke' spul. De sympathieke Motown-verzamelaar zal vast niet geduid hebben op 'Varko Sto Gialo' van Trio Hellenique. Even later zit ik in Het Pandje en doe ik het verhaal. ,,Misschien bedoelt-ie de nieuwe bij het spoor". Ik kan mezelf wel voor het hoofd slaan, maar het is inmiddels ook vijf uur geweest. Na maandenlang (en misschien té lang) te hebben uitgesteld, ben ik daar gistermiddag geweest. Het heet 'De 2e Kans' en is een kringloop in de stijl van 'De Kring' in Meppel: Zowel boedels en zolderopruimingen als partijen nieuw spul. Tenminste... ik zag een rek kinderjassen hangen en dat leek teveel op een winkelpartij. De singles zijn bijna op maar wat ik daar vind, stemt me tevreden. Hoewel de meeste zonder hoes zijn, zijn de plaatjes in een uitstekende staat voor de leeftijd!
* Paul Anka- Diana (NL, Columbia, 1957)
Die single komen we over twee weken opnieuw tegen op Soul-xotica in 'Het zilveren goud'. Mijn eerste exemplaar is de Duitse EP van 'Diana' en 'I Love You Baby' waar een hoekje uit mist. Deze 'Diana' is voor een plaat van 57 jaar oud smetteloos te noemen!
* Paul Anka- The Fools Hall Of Fame (NL, ABC-Paramount, 1962)
* Elvis Presley- One Night (Duitsland, RCA, 1959)
* Louis Prima- Buona Sera (NL, Capitol, 1958)
* Cliff Richard & The Shadows- Travellin' Light (NL, Capitol, 1959)
* Billy Joe Royal- Don't You Be Ashamed (NL, CBS, 1968)
De enige uit de late jaren zestig met een fotohoesje. Ik zal nooit weten of dit een eenling is geweest of dat de bak ooit vol heeft gestaan met dergelijke singles. Dit smaakt naar meer, hoewel het hoesje gescheurd is en ontsierd wordt door lelijk plakband. Het was destijds de opvolger van 'Hush' en 'Don't You Be Ashamed' mag er eveneens zijn!
* Wiel Verwijst- Zowel De Vader Als De Zoon (NL,Philips, 1964)
Ik koop de single in de eerste plaats voor de handel, maar achteraf gezien? Ik denk dat zo'n carnavalskraker weinig zal opbrengen en daarom staat het mooi in mijn bakken. De single is in de Favorieten Expres-hoes.
* Mark Wynter- Shy Girl (NL, Pye, 1963)
'Running To You' staat al jaren in de reserve-Blauwe Bak zonder dat ik de reden ken. Ja, okay, een bevriende Mexicaanse soul-verzamelaar is gek van het nummer en zo vaak kom je het niet tegen. Ik denk dat 'Shy Girl' de plaat komt vergezellen tot het moment dat ze terug gaan in de jaren zestig-bak. 'Shy Girl' is geen onaardig nummer, maar gewoon té poppy voor een soul- of popcorn-bak. De single zit in een Negram-hoesje uit de begin jaren zestig en is bijna niet gedraaid.
Zo, die heb ik even snel afgemaakt. Bovenstaande singles hebben me overigens slechts vijftig cent per stuk gekost. Ik moet dat winkeltje toch maar even in de gaten houden! Dan ga ik nu verder met 'het echte werk'. Het is nog niet zo gek lang geleden dat het opeens lijkt alsof ik helemaal klaar ben met de Northern Soul. Inmiddels kan ik tevreden stellen dat het een 'tijdelijke fase' is geweest want ik heb de mp3-stick opnieuw vol gezet met 'verse' titels van de 'Northern Soul Jukebox' en ook qua aankopen is de balans tussen Northern Soul en jaren zeventig mooi in evenwicht. Kijk maar naar deze vijf...
* Terri Bryant- Geni (US, Verve, 1967)
Zo'n 'Singles round-up' is erg handig om nog eens dingen op te zoeken en vandaar dat ik Terri in dat kader nog even wil noemen. Natuurlijk is de single vorige week de Week Spot geweest en heb ik op dit moment niet veel meer aan te vullen op die informatie. Ze staat hier vandaag 'voor de sier'.
* Patti Drew- There'll Never Be Another (US, Capitol, 1968)
Op dezelfde Facebook-pagina waar ik eerst de 'kromgetrokken' 'Geni' zie, 'ontdek' ik ook deze Patti Drew. Er staat me iets van bij dat ik al eens eerder in een veiling van een Patti Drew-single heb meegedaan, maar ben de titel vergeten. Op de bewuste pagina houdt een ex-deejay/verzamelaar een grootscheepse opruiming. Een tijdrovende klus, want hij heeft bij iedere advertentie een 'videoclip' van de single die hij aanbiedt. Qua prijzen vind ik hem nogal aan de forse kant, maar 'what you see is what you get'. Als ik me eens een beetje verveel, schuifel ik door zijn video's heen en ontdek zowaar het origineel van Maxine Brown's 'I Can't Get Along Without You', maar ook deze kraker van Patti Drew. De bewuste verkoper vraagt twintig pond voor de demo. Ik kijk even rond op Discogs en Ebay en ontdek dat de 'normale' single voor stuivers gaat in Amerika. Zo ontdek ik de zaak van Fred Bohn, een Amerikaan die het voor elkaar krijgt om singles te verzenden voor negen dollar! Ik heb deze Patti Drew in nieuwstaat (en in het Capitol-hoesje als degene in de illustratie) voor erg weinig. 'There'll Never Be Another' is de favoriet in de Northern Soul, 'Keep On Movin' is de eigenlijke a-kant en is een beetje complexe 'crossover'. Ik ga Fred in de gaten houden, want de verzending en de service maken dat dit een interessante leverancier kan worden. Bovendien omdat Bohn zijn zaak in Pittsburgh (Pennsylvania) heeft en ik sindskort een liefde begin te ontwikkelen voor de Pittsburgh-soul en -funk.
* Diane Jenkins- Tow A Way Zone (US, Creative Funk, 1973)
Het begint bij Rarenorthernsoul dat een andere single van Jenkins voor weinig aanbiedt. Dat plaatje verwacht ik de komende maanden nog wel eens in de koffers, maar eerst moet ik het zijne weten van Diane Jenkins. Ik zie op Discogs dat ze in 1973 nóg een single heeft gemaakt. De a-kant, 'Anniversary', is niet op Youtube te vinden. Zou dat een reden hebben of is het een onontdekte schat? De b-kant, 'Tow-A-Way Zone' smaakt naar meer. Welnu, 'Anniversary' is inderdaad een drama en totaal niet interessant. 'Tow-A-Way Zone' des te meer, dit zit erg duidelijk tussen funk en soul in. Het intro zal veertig jaar later trouwens worden gebruikt 'Make A Good Thing Better' (of, 'My Way Or The Highway', volgens het label) van The Flirtations. En dan hebben we het over een oude Week Spot.
* The Valdons- Stop, Wait A Minute Girl (US, Secret Stash, 2013)
The Kaldirons kwam kort na het uitbrengen van de verzamel-cd 'The Lunar Rotation Of Twinight' weer bijeen om een paar speciale concerten te doen. Twee jaar geleden vond iets soortgelijks plaats toen Secret Stash een overzicht publiceerde. Eén van de groepen op dat album is The Valdons, dat oorspronkelijk in de vroege jaren zeventig actief is. Eén van de leden laat ontvallen dat hij thuis nog banden heeft met demo's die de groep in 1971 heeft opgenomen, maar die nooit zijn uitgebracht. De banden lijden onder nogal wat ruis en dan wordt door de groep zélf besloten de nummers opnieuw in te spelen. 'Stop, Wait A Minute Girl' is het eerste resultaat. Sinds enkele maanden is er een tweede single die eveneens in de koffers terecht zal komen. Bovendien is 'Stop, Wait A Minute Girl' een potentiële Week Spot en dus doe ik het hele verhaal binnenkort nog eens. 'Stop' duurt slechts 1-minuut-59, maar dat is een zeer goed gevulde reis. Een fantastisch 'crossover'-ding met genoeg tempo om ook in de Northern Soul terecht te kunnen, maar bovenal met een zeer fraaie balans tussen oud en nieuw. Het klinkt niet gemaakt oud en evenmin is het zo'n koude productie uit de nieuwe eeuw. Maar hierover binnenkort meer, want met deze single kan ik niet lang wachten...
* The Van Dykes- What Will I Do (US, Mala, 1966)
In de vroege zomer van 2012 ben ik minuten te laat om deze te bestellen bij Rarenorthernsoul. Het duurt vervolgens drie jaar en dan moet ik hem echt eens hebben. Ik had het niet beter kunnen treffen! De Duitse verkoopster op Discogs heeft een paar negatieve kritieken te verduren gekregen, maar dit is één van de weinige singles waar ze een 'soundfile' aan heeft toegevoegd. Ik snap er niks van! De single wordt beschreven als 'Good-plus'. Anders dan je zou verwachten als leek is 'Good' helemaal niet goed. Beneden 'Very Good' begint de ellende met styreen-'distortion', harde kraken, tikken en ander ongerief. Het geluid op deze plaat is 'schoon', het styreen geeft een lichte ruis af. Ik heb platen in de koffers die als 'VG++' zijn verkocht en die minder klinken. Voor de verkoopster geeft het alle reden om de plaat spotgoedkoop weg te doen en hierdoor wordt een Nederlandse dj, verzamelaar en radiomaker even de gelukkigste man ter wereld!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten