maandag 9 maart 2015

Raddraaien: Pat Boone



Raddraaien is een vreemd instituut. Op de dag dat ik gepland heb om een Schijf van 5 over 'goud' te doen, komt dit met een 'witte' titel. Bovendien wordt zondag aangekondigd als zijnde de eerste echte voorjaarsdag en dan gaat dit bericht plotseling over kerstmis? Het is in de geschiedenis van Raddraaien inmiddels traditie dat in iedere serie wel eentje van The Beatles zit. Vandaag mag ik 88 plaatjes tellen vanaf 'Something' van The Beatles en kom uit... bij de laatste singles in de desbetreffende bak. Als de kapper op 92 had gewoond, had ik nu weer een titel van The Fab Four eruit kunnen lichten, maar vandaag gaat het toch echt over 'White Christmas' van Pat Boone. Hoewel het pas in 1962 een hit is in Amerika, stamt mijn Nederlandse persing toch echt uit 1957.

Charles Eugene Boone heeft vorig jaar groot feest gehad. Hij zat toen namelijk zestig jaar in het vak. Een opvallende man waarover je een telefoonboek kan schrijven. In de late jaren vijftig en vroege jaren zestig mag Pat Boone niet bepaald het toonbeeld zijn van een 'wilde rock-and-roller', maar nog steeds is hij 'van God los'. Hij neemt graag een borrel en hangt langdurig op feestjes. Pas als vrouwlief Shirley een 'openbaring' aanschouwt, draait Boone om als een blad aan een boom. Hij gaat zijn leven andermaal in dienst stellen van de Here. In de jaren negentig is hij een gerespecteerd gospel-zanger en presentator van een televisieshow voor een overdreven christelijk station als hij plots de wereld opschrikt door met een album met heavy metal-covers op de markt te komen. Hij verschijnt bij de uitreiking van de American Music Awards gekleed in een zwart leren pak. Dit doet in eerste instantie de deur op slot bij het station. Pat Boone is niet voor niets een gewaardeerd spreken en dus moet hij 'lullen als brugman' om terug te komen op de buis en dat lukt hem ook nog!

Boone wordt op 1 juni 1934 geboren in Florida, maar groeit op in Tennessee. Zijn jongere broer is onder de naam Nick Todd in de vroege jaren vijftig al een populaire zanger, hij zal later zijn leven eveneens in dienst stellen van de kerkelijke muziek. In november 1953 stapt Boone in het huwelijksbootje met Shirley Lee Foley, de dochter van country-zanger Red Foley. Ze hebben vier dochters waarvan de derde, Deborah Ann, het bekendste is. Zij heeft eind jaren zeventig een hit als Debby Boone met 'You Light Up My Life'. Pat maakt zijn eerste plaat in 1954 voor Republic. In 1955 scoort hij met Fats Domino's 'Ain't That A Shame' en plotseling heeft hij een markt voor zichzelf gecreƫerd. Boone gaat zich toeleggen op vertolkingen van rhythm & blues en liedjes van zwarte artiesten, niet zelden gelieerd aan het London-label dat ook Pat's platen op de markt brengt. Door de inzet van Pat Boone verdient London optimaal aan bijvoorbeeld 'Ain't That A Shame'. In twee jaar groeit Boone uit tot niet zomaar een publiekslieveling. Natuurlijk is Boone iemand waarvan ook je moeder gecharmeerd is, maar in een onderzoek onder studenten in 1957 blijkt Boone met kop-en-schouders boven Elvis uit te steken. En dat geldt zowel voor de mannelijke als de vrouwelijke ondervraagden. Toch gaan de tenen krom staan bij Boone's uitvoeringen van 'Long Tall Sally' en 'Tutti Frutti' van Little Richard.

In 1957 mag hij het dus ook eens proberen met 'White Christmas' en 'Jingle Bells', maar het is alleen die eerste titel die pas in 1962 een 29e plek in de Billboard bereikt. Verder is 1957 vooral het jaar dat Bing Crosby andermaal succes heeft met het nummer. Pat Boone is wereldwijd een gevierd zanger, maar zeker ook in Denemarken. Omdat in Denemarken Dot Records een eigen perserij heeft, kom ik in de vakanties nogal veel van Boone tegen. En steeds weer ben ik zo zwak om de singles mee te nemen, ook al zijn het geen schijfjes die ik grijs zal draaien. Mijn 'White Christmas' is echter een Nederlandse persing op het blauwe London-label. Het zit verpakt in een neutraal London-hoesje, geen idee waar de bovenstaande fotohoes vandaan komt. Uit welk land, bedoel ik dan, want de single is, ondanks dat het maart is, nog altijd te koop op Marktplaats. Bij een verkoper die doorgaans teveel vraagt voor een single en dus zou het me niet verbazen als deze er in augustus nog staat...

Sinds de midden jaren zestig bevindt Boone zich weer in het gezelschap van de Here Jezus en heeft zich sindsdien gemanifesteerd als een christen met een uitgesproken mening. Dat hij hiermee menigeen tegen de haren instrijkt, zal geen verrassing zijn. Maar dat uitgerekend deze man nou met een cd met heavy metal-covers op de markt zou komen? Het album wordt met gemengde gevoelens ontvangen. Enkele gespecialiseerde tijdschriften dichten het album een grote waarde toe, maar voor menigeen is het vooral het ideale cadeau om je metal-minnende vriend of familielid te jennen. Wie het absoluut niet kan waarderen, is Boone's trouwe schare fans. Zeker als hij een honden-halsband draagt tijdens de American Music Awards gooit Trinity Broadcasting Award zijn show 'Gospel America' op slot. Pas nadat Boone heeft uitgelegd dat hij de draak wilde steken met de heavy metal, wordt hij weer toegelaten met zijn show. Pat Boone's eenmalige metal-in-bigband-vorm is echter wel de opzet voor Paul Anka's 'Rock Swings'-album uit 2005.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten