woensdag 3 januari 2024

Week Spot: Trambeat


De kop is eraf, het was toch al geen gezicht. Eigenlijk nog een beetje té vroeg voor mijn lijfspreuk maar voor Soul-xotica geldt het in ieder geval wel. Er staat sinds maandag één bericht en niet meer dan dat. Het jaar 2024 (en oudejaarsdag inbegrepen) hangt aan elkaar vast van de rem-slaapjes en het is dus te verwachten dat het eens 'mis' zal gaan. Ik wil gisteravond ook zo'n slaapje doen maar word dan twaalf uren later pas wakker. Enfin, dat is dus de reden waarom de Week Spot niet eerder is gearriveerd. De keuze voor de Week Spot heb ik al weken geleden gemaakt en ook de foto staat klaar. Verder ben ik gisteren en vandaag druk geweest met bakken reorganiseren en de twee nieuwe koffers in ontvangst te nemen. Met dat laatste ben ik uiteraard niet druk, dat is de taak van PostNL, maar het resultaat is dat ik eentje direct kan vullen met 300 singles. De eerste Week Spot van 2024 zou een plaatje moeten zijn uit 2023 vanwege een Top 40 welke ik zou doen. Welnu, ik vrees dat de naalden er niet zijn voor het weekend en het is de vraag of ik in staat ben om mijn vinylshows te doen, maar de Week Spot staat vast als een huis. Het is namelijk 'mijn plaatje'. De Week Spot is voor 'Don't Hold Back' van Trambeat uit vervlogen tijden.

Hoezo 'mijn plaatje'? Het verhaal begint in maart 2022. Ik hoor 'I Am' van Laura Rain & The Caesars en ben meteen onder de indruk. Dat is mijn kennismaking met LRK Records en al snel ontstaat er een leuk contact met de labeleigenaar. Ik heb sindsdien geen 7"-release meer gemist. Elpees doe ik niet aan, ook al probeert Liam (eigenaar van LRK) me over de streep te trekken. Ruim een jaar na Laura Rain zit ik te luisteren naar de 'Untapped'-show van mijn Wolfman-collega Lee. Hij kondigt een soulvol plaatje uit van een formatie uit Londen en mijn oren zijn gespitst. Hier ben ik ook meteen enthousiast. 'I want this on vinyl', schrijf ik in de chatroom en ga meteen zoeken op Bandcamp. Aangezien Trambeat uit de Mod-hoek van de muziek komt, moet de band wel vinyl uit hebben? Op het eerste gezicht niet. Althans, de Bandcamp-pagina noemt geen vinyl. Ik ben verbaasd maar het brengt me ook op een idee. Ik hik er eerst nog een paar weken tegenaan en trek dan de stoute schoenen aan. Ik deel Trambeat met Liam met de vraag of hij dit bandje kent. Hij is minstens zo enthousiast en... de rest is geschiedenis. 'Don't Hold Back' wordt eerst een digitale release op de account van LRK en in juli zijn de 'pre-orders' voor het vinyl. Deze worden in september de deur uit gedaan en dus verwacht ik mijn exemplaar hooguit ergens in oktober. Deze is nimmer gearriveerd en dus stopt Liam een tweede exemplaar in een volgende zending welke pas in december binnen komt. Ietsje té laat voor de Blauwe Bak Top 100 en ik wil aanvankelijk de nummer 50 reserveren voor deze plaat maar besluit dan de plaat een mooie positie te geven in een lijst van singles uit 2023. Dat zou zaterdag moeten plaatshebben maar dan moet ik eerst een lijst samenstellen.

'Zuid Londense band gespecialiseerd in originele northern soul en ska beïnvloed materiaal met een passie!'. Zo beschrijft de band zélf haar werk. De band is sinds eind 2012 actief en eerst als een studioproject, maar met een vaste zangeres en een blazerssectie weet de groep zich te ontwikkelen tot een vlammende live-act. Niet op haar Bandcamp-account, maar wél op Discogs: In oktober 2013 verschijnt al eens een single op het Sundae Soul-label. Ik geloof dat ik nog eentje in een boodschappenmandje heb, hoewel dit nummer het niet haalt bij 'Don't Hold Back'. Liam besluit dan ook om de instrumentale versie op de keerzijde te zetten 'omdat hij niet wild wordt van de overige nummers'. 'Don't Hold Back' heeft echter alles: Een aanstekelijke groove, soulvolle zang en... momenteel een enorme hit op de Northern Soul-dansvloer. Dit laatste is dan weer te danken aan Levanna. Zij breekt door als 'Happy' van Pharrell hoog op de hitparade staat en doet voor de camera een Northern Soul-dans op verschillende plekken (zoals een supermarkt). Sindsdien houdt ze in haar eentje de Northern Soul-'spirit' levend zoals het lijkt, hoewel de puristen er weer niets van moeten hebben. Een paar weken geleden verschijnt opeens de video waarin Levanna danst op 'Don't Hold Back' en ze promoot een Northern Soul-avond van het weekend erna. Daar heb ik 'footage' van gezien en de gehele dansvloer gaat los op 'Don't Hold Back'. Of ik trots ben? Ja en niet een beetje ook ! De Northern Soul-mensen zijn over het algemeen erg stroef en halen doorgaans hun neus op voor alles dat niet stokoud, obscuur of van niet-zwarte artiesten afkomstig is. Dat 'Don't Hold Back' door hen wordt omarmd en ik daarvoor het eerste zetje heb gegeven, is iets dat ze me niet meer afpakken.

We gaan dus swingend het nieuwe jaar in! En bovendien ga ik donderdag of vrijdag het eerste Week Spot Kwartet voorschotelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten