vrijdag 5 januari 2024

Singles round-up: januari 1


De naalden zijn eerder vanavond binnengekomen. Niet op tijd voor een 'Spirit Of The Seventies', maar wel voor 'Do The 45'. Ik heb geen flauw idee wat ik morgen ga doen. Nóg een keer de top 50 van vorige week doen, is iets waar ik niet echt naar uit kijk. Misschien in vijf porties van tien? De beloofde lijst van 2023 moet nog altijd worden samengesteld en dat gaat hem dit weekend evenmin worden. Nu ik de Amerikaanse 'originals' weer heb gerangschikt, heb ik eigenlijk ook wel zin in een gemixte show met uiteraard ook een aantal singles uit de partij van Mark. Deze singles zal ik volgende week van berichten voorzien. Ik trap een verse maand 'Singles round-up' echter af met een paar uit december en... de eerste van 2024. Dan heb ik nog niet eens verteld over het Grote Wonder dat vanmiddag is geschied. De verloren gewaande single van Trambeat ligt vanmiddag opeens in de brievenbus. Ruim drie maanden is een nieuw record, zelfs Bobby Harden & The Soulful Saints (2022) en Carolyn Leacock (2014) deden het ietsje sneller. Enfin, die heb ik nu dubbel, maar ik denk dat ik een oude vriendin op Facebook ga benaderen. Zij is een actieve dj en kan wellicht helpen het ook in Nederland tot een hit te maken? Nu dan de laatste vijf van 2023 of de eerste zes van 2024. Laten we het op het laatste houden.

* Cheeba's Latin Bros- Tighten Up & Take It Over (UK, Echo Chamber, 2023)
* Cheeba's Prestige All Stars- Dig This! (UK, Echo Chamber, 2023)
Wegens enorm succes van 'Hey Hey, What You Gotta Say' luister ik meteen naar een stukje 'Tighten Up' als de single wordt aangekondigd als 'pre-order'. Waar de vorige titel nogal 'moeilijk'is, daar is 'Tighten Up' meer herkenbaar. Het is duidelijk Mongo Santamaria en wellicht een opvolger van 'Watermelon Man' of toch stiekem een live-opname van zijn grote hit, dat hier door de mangel van Sir Cheeba wordt gehaald. Het is 'Boogaloo lesson #3' en hopelijk gaan meer van dit soort pareltjes verschijnen. Dan kondigt ome Greg aan dat hij in een radio show alle DRIE releases uit 2023 van Sir Cheeba zal draaien. Huh? Heb ik iets gemist? Ja dus... Cheeba's Prestige All Stars. 'Souljazz lessons #1'. Toch moet ik bekennen dat ik hier iets minder 'fan' van ben, hoewel het qua mixen en 'mashen' hetzelfde recept is als de 'Boogaloo lessons'. Souljazz vlamt gewoon minder dan boogaloo. Ik sta open voor méér lessen van Sir Cheeba in dat laatste genre, ook al is het ontzettend 'leftfield' voor mijn begrippen.

* Aaron Frazer- Bring You A Ring (US, Colemine, 2023)
Aaron Frazer is één van de artiesten waarbij ik maar een halve noot hoef te horen om overstag te gaan. De vlam slaat vaak niet over bij de eerste beluistering maar dat groeit wel. Bij 'My God Has A Telephone' is het na vijf jaar ook gelukt. Bij Durand Jones & The Indications staat het sociale commentaar vaak op het menu en daarnaast doet hij nog het nodige met de aanbidding van een oppermacht. Net als Aladean Kheroufi een paar jaar geleden wil ook Frazer wel eens puur liefdesliedje opnemen en daarvan is 'Bring You A Ring' het bewijs. Voor de variatie eens op zwart vinyl want (helaas) tref ik Colemines vaak op gekleurd vinyl. En nee... ik ben niet raschjisties, maar vinyl moet zwart zijn. Oef, wat een fraaie mix! Het begint met echoënde stem en sfeervolle elektrische gitaar, maar hoe dichter bij het refrein hoe meer het bekende Colemine-geluid het overneemt. Als ik nog niet geloof had in het nummer, dan zit dat bij deze wel goed. Dit gaat een hit worden in 2024!

* The Rayvelles- Nothing But Reasons (US, Funk Night, 2023)
Ik weet niet hoe ik erbij kom maar ik leef enige tijd in de veronderstelling dat Funk Night voornamelijk heruitgaven doet. Als ik zo 'Shadows' van Smith & The Honey Badgers aanschaf, denk ik ook dat dit een obscure single uit 1972 is. Niets is minder waar want de plaat is gewoon uit 2023 en Marietta Smith is een erg leuke jongedame met een uitmuntende muzieksmaak. Ik neem aan dat de elpees op de achtergrond op haar Discogs-foto haar privébezit zijn? Ze heeft alleen wel een vies windje gelaten want Baby Huey trekt een lelijk gezicht. Marietta is ook van de partij op deze single van The Rayvelles en dat is een tweede klapper van het Funk Night-label in een paar maanden. Bij deze single zit ik meteen te schuiven in de stoel. Het is in zekere zin opgewekt en zou, mijns inzien, niet misstaan op de mainstream radio. Retro-soul op zijn best en geheid een toekomstige Week Spot!

* Brian Scartocci- No Kind Of Pitiful (UK, LRK, 2023)
De meest recente release op het LRK-label, hoewel hij de afgelopen weekend het nieuwe album van Bella Brown & The Jealous Lovers heeft aangekondigd als volgende release. Hoewel Liam me al jaren over de streep probeert te trekken, zijn die grote dingen op 33 toeren niet aan mij besteed en ik hoop dan ook gewoon op een extra single. Brian Scartocci is een 'double a-side' en 'Days Of Glory' wordt doorgaans als 'lead track' genoemd. Toch ben ik in de afgelopen maanden meer van 'No Kind Of Pitiful' gaan houden. 'Days Of Glory' is uptempo en klinkt alsof het tien jaar geleden een hele grote hit had kunnen zijn. Hoewel het zeker niet slecht is, is het mij persoonlijk iets aan de poppy kant. 'No Kind Of Pitiful' dreigt in het intro even een tango te worden, maar is daarentegen een fraai gearrangeerde ballade met een upbeat refrein. Hoewel ik op dit moment ook weer ga twijfelen of ik 'Days Of Glory' niet stiekem beter vind. Ik laat beide kanten langzaam groeien bij mij.

* Silent Majority- Frightened Girl (Japan, Hot Wax, 1969, re: 2023)
Ik zoek me rot op Discogs en dergelijke plekken maar keer dan terug naar Juno. En wat blijkt? De single is vorige week donderdag uitgebracht en hoofdzakelijk in Japan. De mannen van Silent Majority gebruiken door de jaren heen verschillende namen maar zijn wellicht het beste bekend onder hun vorige naam. Als The Formations is de groep uit Philadelphia verantwoordelijk voor de Northern Soul-hit 'At The Top Of The Stairs'. Dan klopt de groep aan bij Holland-Dozier-Holland dat even daarvoor Motown heeft verlaten en hun eigen Hot Wax-label heeft opgezet. Als Silent Majority maakt het twee singles en zal later nog platen maken als Hot Ice. De a-kanten van beide Hot Wax-singles zijn hier samengevoegd tot één plaatje. Hoewel het uit 1969 stamt, klinkt het vooral als de Detroit Spinners van omstreeks 1972-73. Crossover met hoofdletter C. 'Something New About You' verschijnt in 1972 bij Hot Wax en is het laatste kleinood van de groep onder deze naam. Het is iets meer uptempo maar nog altijd een prachtige combinatie van stemmen met een Detroit-begeleiding. 'Frightened Girl' is voor mij het prijsnummer. Als originele singles zijn ze niet heel zeldzaam of duur, maar het zijn dan persingen op styreen. Dan pak ik liever even door voor beide a-kanten op smetteloos vinyl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten