maandag 22 januari 2024

Singles round-up: januari 6


'Memories are made of this'. Vorig jaar ben ik op deze maandag (qua datum eigenlijk morgen) naar Assen geweest voor heel veel singles. Het is de week dat ik 'ziek' thuis zit vanwege een komend gesprek in Steenwijk. Dat gesprek zal uiteindelijk de donderdag gaan plaatsvinden in Meppel en daarna kan ik al vrij snel weer het werk hervatten. De nachten zijn zwaar in de war en dat geldt ook voor deze maandag. Dan krijg ik het idee om met de bus naar Assen te gaan en koop ik de eerste Gele Bak-aanwinsten van 2023. In 2024 schaf ik de eerste Gele Bak-singles aan op vrijdag 19 januari. Ik had vorige week al genoemd dat ik weer eens bij het winkeltje aan het Prinsenplein wilde kijken. Welnu, die is definitief weg. Het hield in de afgelopen jaren steeds panden 'bezet' waar vroeg of laat wel een geschikte koper of huurder voor gevonden zou worden en op de plek van de platenzaak komt binnenkort een makelaarskantoor. Dan maar even kijken bij de kringloopwinkels? De Kring heb ik dan al bezocht want daar kom ik praktisch langs fietsen vanaf de Koedijkslanden. Tot slot nog de 'oude' kringloop aan de Hugo De Grootstraat. De vangst? Acht singles waarvan eentje me meteen al erg enthousiast maakt en dat zal geheel terecht zijn!

* Herb Alpert & The Tijuana Brass- The Maltese Melody (Duitsland, A&M, 1969)
Bij De Kring begint het met de gebruikelijke 'rotzooi'. Hoop klassiek en geestelijk repertoire met af en toe wat zult of easy listening waar ik Herb Alpert ook maar onder schaar. De tweede single die ik in handen hou oogt meteen heel erg interessant. Daarover straks meer. Herb Alpert is een soort van fetisj. Ik heb in Mossley op een bepaald moment het idee om een 'disco show' op te zetten rondom mariachi omdat het winkelaanbod aldaar genoeg is voor een avondvullend programma. 'The Maltese Melody' had dan ook zeker niet mogen ontbreken hoewel ik vandaag voor het eerst luister naar het kleinood. Het gaat weer gezellig worden op de zondagavond! Hoe gezellig? Welnu, in de 'New additions' heb ik inmiddels al vier van ome Herb.

* Desire- Now That We're Together (NL, Mercury, 1982)
Het jaar 1982 is over het algemeen goed achter gebleven in mijn geheugen voor wat betreft de muziek. Desire staat in 1982 even in de Tipparade en het zegt me zo helemaal niks. Eens zien of het draaien van de plaat iets doet oplichten. Oef, dit had ik niet verwacht! Ik kan het heel in de verte herinneren, maar het is duidelijk geïnspireerd door de wereldhit van Champaign. Wat het meest belangrijk is, is dat het prima past in de jaren tachtig-soul. Okay, het is een gladde productie. Ik meen de zang van Lisa Boray te herkennen, maar dat kan niet worden bevestigd. Wel horen we Ronnie Johnson uit de band Liberation Of Man. Ik had het niet verwacht maar dit is zowaar een derde voor in de Blauwe Bak!

* Clarence 'Frogman' Henry- Lonely Street (NL, Funckler, 1962)
Een van de talrijke opvolgers van 'But I Do' en meer van hetzelfde. Een lekker deuntje als van Fats Domino houdt maar ik heb gisteren drie achtereen gedraaid en dan ben je het wel zat. Desondanks een leuke aanwinst!

* Van McCoy- Change With The Times (UK, Avco, 1975)
Bij De Kring hebben ze een apart bakje met 'duurdere' singles hoewel er geen prijzen worden vermeld. Degene waarvoor ik de meeste interesse heb, zijn enkele Engelse persingen. The Darts laat ik liggen alsook eentje uit de jaren zeventig (ben even vergeten welke) die bij een nadere inspectie niet smetteloos is. Er ligt ook een knaloude Connie Stevens maar dat wil ik mijn naald niet aan doen. Dan maar Van McCoy! Ik heb 'Change With The Times' omstreeks 2013 in de Blauwe Bak zitten maar deze verhuist later naar de jaren zeventig. Deze Engelse persing komt dan weer met stip binnen in de Blauwe Bak. Hij heeft me twee euro gekost. Dat reken ik nu even uit. Duur? Welnee, er zit immers een nog veel duurdere single tussen de vijftig cent-plaatjes.

* Jim Reeves- Don't Let Me Cross Over (Duitsland, RCA Victor, 1965)
Ach, zo'n single van Jim Reeves met fotohoesje én sticker van de radiowinkel (J. Tempel in Ermelo in dit geval) moet gewoon worden gered. Het hoesje heeft de plaat niet voor vuiligheid behoed en dus zal ik even aan de slag moeten met sponsje en water. Ik heb al een stukje beluisterd en geen verrassingen bij Jim. Hij heeft groot gelijk! We gaan deze plaat niet tussen de Crossover plaatsen.

* Wayne Spence & Smiling Faces- Thank God For Peace (US, Peace, 1973)
Geestelijke muziek is altijd populair bij de kringloopwinkel en zelden tot nooit interessant voor iemand die op zoek is naar gospelsoul of -funk. Dan dit gekke plaatje op het Peace-label. Opgenomen in Cleveland in Ohio, dat meteen mijn interesse heeft. Eenmaal thuis kijk ik op 45cat en zie dat de plaat reeds is geveild voor veertig euro. En... 'Thank God For Peace' is een feestje! Wat een 'gospel funk slinger' als deze in Meppel zoekt blijft net zo'n vraag als de Ken Boothe-single in Rouveen. Feit is dat het in huis genomen is door een groot liefhebber want qua 'funkiness' zit deze in dezelfde hoek als King Hannibal. De b-kant heet 'Love Is Stronger Than Hate' en iets minder funky maar nog altijd is dit een 'double sider' in mijn boek. We zijn koud drie weken in 2024 of dit is al één van de grootste verrassingen.

* Tabou Combo- New York City (Frankrijk, Carbaza, 1975)
Deze heb ik al en ik weet al twaalf jaar niet zo goed wat ik ermee aan moet. Overigens is dat dan de Nederlandse Decca welke 1974 op het label heeft staan. Deze Frase Carbaza heeft 1975 op het label. Is dit het moment om de plaat alsnog tot de Blauwe Bak te rekenen? Het is per slot van rekening latin. Ik moet toch nog eens vergelijken want is die Nederlandse Decca ook een 'live'-opname? Deze is in ieder geval wel 'live' en wellicht moet ik een hoekje inruimen voor 'oddball' latin-platen. Vier voor in de Blauwe Bak? Ach, vooruit dan!

* Time Bandits- Endless Road (NL, CBS, 1985)
We eindigen deze 'Singles round-up' dicht bij huis. Mijn herinnering zegt Groningen, maar Alides Hidding schijnt te zijn geboren in Drenthe. In Schoonoord om precies te zijn. 'Endless Road' heb ik in de laatste maanden nog eens gehoord op de radio. Ik denk dat het RTV Drenthe moet zijn geweest en, ja, die zijn chauvinistisch genoeg om veel Time Bandits te draaien. Een waanzinnig goede plaat dit! Blij dat ik hem heb gevonden.

Het zonnetje buiten lijkt me te lokken maar ik wacht weer eens op een Juno-zending. Nóg maar een platenkoffer erbij! Hoewel? Als ik niet thuis ben, gaat die naar het ophaalpunt verder in het dorp en dus ga ik straks toch nog maar even wandelen. Het is niet echt nodig om stormschade op te nemen, want het is regionaal erg mee gevallen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten